Квітневий ринок праці: зміни в агрокомпаніях, зарплата та вакансії

Квітень завершився святом Великоднем, а як пройшов цей місяць на ринку праці з’ясувала AgroRobota.com.ua. Про зарплату в країні та в агросекторі, роботу в Польщі, чим живуть українські агрокомпанії, хто став найпривабливішим роботодавцем у сфері сільського господарства та які вакансії були найпопулярнішими у квітні на нашому сайті, читайте у новому матеріалі підсумків місяця. 

Читати також: Ринок праці у березні: підсумки місяця

work in field.JPG (108 KB)

В Україні середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у березні 2021 р. становила 13 612 грн. Середня номінальна зарплата у березні 2021 р. у сільському, лісовому та рибному господарстві становила 10 685 грн. При цьому середня зарплата в сільському господарстві склала 10 058 грн.

До того ж прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що позитивний сценарій зростання економіки свідчить про те, що до кінця року середня зарплата може досягнути 14,5 тис. грн. 

Також дослідження НБУ вказують на те, що за I квартал 2021 року, понад 62% підприємств в Україні планують підвищення зарплат для співробітників. 35% мають намір зберегти зарплати на нинішньому рівні та 2% компаній планують поступово урізати зарплати до кінця наступного року. Дослідження демонструє, що в Україні вже третій квартал поспіль зростають очікування щодо розміру зарплати.

У середньому по Україні, на одне вільне робоче місце претендують 6 безробітних. Станом на 7 квітня 2021 року, кількість зареєстрованих в Державній службі зайнятості безробітних становила 429 тис. осіб, а актуальних вакансій — 77 тис. одиниць.

Читати також: Робота в агро: гарячі вакансії квітня

«В Україні залишається суттєвим дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили. Найбільша невідповідність в професійно-кваліфікаційному розрізі спостерігалася серед службовців та керівників — на 1 вакансію претендувало 17 осіб, технічних службовців — дев'ятеро, як і працівників сфери торгівлі та послуг», — повідомила директорка Державного центру зайнятості Юлія Жовтяк. 

Робота в Польщі 

У квітні українці скаржилися на умови роботи в Польщі та на роботодавця, який надав зовсім іншу роботу та житло, ніж було гарантовано. Замість постійного місця праці на птахофермі, заробітчан відправили чистити цибулю. Українці підписали низку документів, однак роботодавець не надав жодних копій.

strawberry work in Poland.jpg (241 KB)

Польська інспекція праці провела перевірку підприємства. Було виявлено низку порушень. Зокрема, 15 українців не мали при собі паспортів, бо їх відібрав пан Беднарц. Також він заявив, що робітники були залучені до чистки цибулі, а не працювали на вказаному у договорах підприємстві, на умовах аутсорсингу. Однак, згідно з договорами про працю, це є неможливим. 

Читати також: Як відстояти права заробітчан: голодування під стінами заводу Bobcat

Крім того, уряд Польщі планує полегшити умови працевлаштування іноземців у галузях, де найбільше не вистачає робочих рук. 

«Ми завершуємо роботу над документом продуманої міграційної політики. Він включатиме пакет інструментів, що сприяють працевлаштуванню іноземців у галузях, де бракує польської робочої сили», — пояснив віцепрем'єр, міністр розвитку, праці та технологій Ярослав Говін.

При чому сезонні працівники з України, які на легальних підставах приїжджатимуть на роботу до Польщі, матимуть змогу вакцинуватися проти коронавірусу. Вакцинація іноземців у Польщі відбувається безкоштовно. Щеплення відбуватиметься згідно з графіком щеплень для відповідних вікових груп.

Читати також: Як обрати фірму-посередника та скільки українцям коштує стажування на данських фермах

А що у нас? Працюємо? 

У Kernel створили новий проєкт «Kernel Influencers Project», де «внутрішніми» інфлюенсерами стали співробітники, яким подобається вести блог, у яких вже були фоловери і бажання ділитися інформацією. Керівник департаменту комунікацій, PR і GR компанії Kernel Оксана Коваль заявила, що компанія відмовилася від співпраці з популярними інфлюєнсерами й «вирощує» блогерів з членів команди.

«Люди вірять людям, а не компаніям, ЗМІ, державі. Сьогодні соціальні медіа — ключові ЗМІ. Рулять мікроінфлюєнсери, а не блогери-мільйонники. Це звичайні користувачі FB, Instagram, TikTok, популярні в певному колі людей. Вони «ближче» і зрозуміліше, отже рівень довіри вище», — зазначила Оксана Коваль.

Читати також: Зарплати та бонуси: скільки отримують топ-менеджери в агро

Також розширюється і потенційний список місць роботи українців. З нагоди 25-річчя роботи в Україні компанія «Цеппелін Україна» заклала перший камінь у будівництво нового головного офісу та сервісного центру. Наразі на території країни функціонує 12 філій «Цеппелін», у яких працює понад 600 співробітників, що займаються поставками спецтехніки, сервісу, запчастин та технологій.

А на Львівщині запустять завод з виробництва преміксів і працевлаштують 210 осіб. Компанія «Коудайс Україна» у Львівській області (с. Хильчиці Золочівського району) відкриє завод з виробництва вітамінно-мінеральних сумішей для сільськогосподарських тварин. Новий завод повністю автоматизований, тому потреби у великій кількості працівників компанія не має. Планується, що в сукупності на двох виробництвах в с. Хильчиці будуть працювати близько 210 осіб.

Також українські виробники займаються навчанням своїх співробітників. «Завод Кобзаренка» оголосив набір груп для навчання зварювальників, токарів і фрезерувальників. Директор заводу Анатолій Кобзаренко повідомив, що до кінця літа на «Заводі Кобзаренка» працюватиме 1000 робітників (на 100 більше, ніж торік).

««Завод Кобзаренка» — це бренд, який знають та поважають в Україні та далеко за її межами! Звісно, за цим стоїть кропітка праця всіх співробітників та надійність партнерів! Попереду нас чекають нові виклики, адже подальші плани ще амбітніші», — наголосили в компанії.

Анатолій Кобзаренко також акцентував, що розпочинається будівництво електростанції на щепі. На цьому підприємстві запросять на роботу 60 фахівців вищої кваліфікації. Також власник анонсував будівництво теплиць, де, за його словами, зможуть знайти роботу десятки жінок і пенсіонерів. 

Читати також: Анна Зайцева: Треба працювати над брендом роботодавця, популяризацією галузі та професії

worker.jpg (128 KB)

«НІБУЛОН» запустив та продовжує реалізовувати масштабний соціальний проєкт, який включає в себе придбання та будівництво житла для своїх працівників у різних регіонах України, де працюють підприємства компанії. 

Загальна вартість цієї ініціативи складає вже більше 45 млн гривень. Перші два будинки «НІБУЛОН» збудував та передав працівникам філії «Мар’янівська» (м. Гребінка Полтавської області). В активній фазі зведення багатоквартирного будинку із 2-х та 3-кімнатними квартирами у с. Тернівка Вільнянського району Запорізької області (для працівників перевантажувального термінала філії «Тернівська»). 

За результатами незалежного дослідження бренду роботодавця в Україні Randstad Employer Brand Research компанія «Контінентал Фармерз Груп» здобула перемогу в номінації найпривабливіший роботодавець у галузі сільського господарства.  

Вакансії Контінентал Фармерз Груп

business.JPG (63 KB)

Нові та знайомі обличчя в агросекторі 

Хоча квітень виявився сніжним, але ж і запам'ятався гарячими кадровими перестановками:

Читати також: Зійти на Олімп: звідки приходять у агрокомпанії топ-менеджери

office.JPG (221 KB)

Що з вакансіями та резюме в агро? 

Найпопулярнішими сферами агросектора на сайті AgroRobota.com.ua залишаються продажі (200 вакансій), агрохолдинги (113 вакансій), рослинництво (87 вакансій), с/г техніка (66 вакансій) та трейдинг (64 вакансій). 

За професіями найбільшим попитом серед роботодавців користуються такі спеціалісти: 

Крім того, Київ залишається найпопулярнішим містом, де компанії шукають співробітників (128 оголошень), а також Дніпро, Львів та Миколаїв.

Найбільше резюме в квітні шукачі залишили в таких сферах: агрохолдинги, рослинництво, елеватори, продажі та менеджмент. Саме агрономи, менеджери із закупівель, логістики та продажу, головні інженери та інженери-механіки найчастіще залишають резюме на AgroRobota.com.ua

Розмістити резюме

Бажаємо у травні позитивних новин та змін, а також легкого пошуку роботи!

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна