Українці скаржаться на жорсткі умови праці на фермі у Польщі

Українці поскаржилися на польського роботодавця, який надав зовсім іншу роботу та житло, ніж було гарантовано.

Про це інформує Glas Wielkopolski.

Замість постійного місця праці на птахофермі, заробітчан відправили чистити цибулю. Українці підписали низку документів, однак роботодавець не надав жодних копій.

«Ми працювали 11 чи 12 годин у на задньому дворі біля фермерському будинку. Вікна текли, підлога була холодною. Нам не було передбачено жодних заходів захисту. Навіть не дали можливості підготуватися до такої роботи», — скаржиться один з робітників.

Окрім того, постійно затримувалися зарплату й зменшували виплати, пояснюючи це штрафними санкціями.

«Одна дівчина захворіла. Після візиту до лікаря надала агентству лікарняний лист. Однак вони відрахували 350 злотих за кожен неробочий день. Запитуючи, чому це сталося, виявилося, що працівниця повинна, крім них, також повідомити людину, на яку вона працює, а вона цього не зробила, оскільки про це раніше ніхто не повідомляв. Друга українка запросила своїх друзів на чай на кухню гуртожитку. Її оштрафували на 500 злотих, оскільки в гуртожитку були незнайомі люди», — розповіла Ксенія Пода.

Керівник компанії Wasz Dom Марцін Беднарц всі звинувачення заробітчан заперечує і запевняє, що робочий процес організовувався згідно з договорами. Працівники скаржилися лише на робочий графік, бо ніхто не хотів працювати навіть по 8 годин на день, а штрафи були законними.

Польська інспекція праці провела перевірку підприємства. Було виявлено низку порушень. Зокрема, 15 українців не мали при собі паспортів, бо їх відібрав пан Беднарц. Також він заявив, що робітники були залучені до чистки цибулі, а не працювали на вказаному у договорах підприємстві, на умовах аутсорсингу. Однак, згідно з договорами про працю, це є неможливим. 

Читати також: Як відстояти права заробітчан: голодування під стінами заводу Bobcat

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна