Як відстояти права заробітчан: голодування під стінами заводу Bobcat

У червні минулого року українські та чеські засоби масової інформації облетіла новина про те, що уродженець Іршавщини Ярослав Чепа шість днів голодував під стінами заводу Bobcat у місті Добржіш. Головна вимога акції — виплата українським трудовим мігрантам зарплати. На той момент борг досягав майже 400 тис. крон.

AgroRobota.com.ua дізналася у Ярослава Чепи про діяльність громадської організації Cizinec není otrok, за якою допомогою заробітчани звертаються до неї та чи вдається повернути «кровно зароблені» українцям. 

praga.jpg (95 KB)

Як українці з Bobcat воювали

В організацію Cizinec není otrok (укр. «Іноземець не раб») звернулися заробітчани з проханням допомогти розібратися, чому їм не було виплачено кошти. Наприкінці квітня її засновник і голова Ярослав Чепа надіслав офіційний запит Bobcat, але відповіді від представників заводу не було.

«Ми поїхали на завод і я особисто віддав список людей, у якому було зазначено в який період і скільки годин вони працювали, а також яка частка не була сплачена. Представники Bobcat завірили, що відреагують на цю ситуацію. Але протягом 3 місяців ми не отримали жодного листа від них, а головне пояснень, чому так сталося, що люди не отримали грошей. Взагалі ніякої реакції», — розказав Ярослав Чепа.

Cizinec není otrok вирішили ще раз завітати на підприємство і вже звернутися безпосередньо до керівництва. За збігом обставин, у цей день Bobcat чекав приїзду засновників компанії з Кореї. Тому на активістів вже звернули увагу, але замість того, щоб розібратися у ситуації, намагалися вигнати з території заводу і викликали патруль поліції.

«Я пояснив правоохоронцям, що ми громадська організація і представляємо інтереси українських громадян України, які не отримали зарплат. Поліціянти перевірили наші документи і сказали: «Ми вам бажаємо, щоб у вас все вийшло, щоб ви забрали гроші людей, які тут працювали». І поїхали. А я пообіцяв керівництву Bobcat зробити їх відомими на всю Чехію і Україну», — поділився Ярослав Чепа.

Yaroslav_Chepa_1.jpg (69 KB)

Ярослав Чепа оголосив голодування і встановив стенд поблизу автобусної зупинки під стінами заводу Bobcat. У знак протесту сидів на стільці і споживав лише воду. Вирішив, що акція буде тривати, поки не будуть сплачені всі кошти. І результати не змусили себе довго чекати. Компанія-посередник на чолі з Міхалом Гаєком зв’язалася з Bobcat. Згодом затримку у виплатах пояснили тим,  що спочатку завод не надіслав вчасно гроші, потім у посередника був заблокований банківський рахунок, а з початком коронавірусних обмежень взагалі стало неможливо виконувати обов’язки перед заробітчанами.

Читати також: Робота на фермі в Англії: з ким конкурують заробітчани з України

6 днів без їжі

Ярослав Чепа зізнається, що спочатку його протест ніхто не сприймав серйозно і думали, що це буде акція одного дня. Наступного дня представники Bobcat вже почали підходити, намагалися домовитися і закликали зупинитися. Але Ярослав Чепа твердо стояв на шляху до своєї цілі — показати, як працюють українські заробітчани в Чехії.

Акцію протесту підтримували пересічні чехи, які приїжджали і пропонували їжу. Згодом ситуацію висвітлили чеські та українські служби новин. І вже на шостий день голодування компанія-посередник перевела перший транш. 

«Протягом півроку нам довелося ще не один раз телефонувати Міхалу Гаєку, просити його, щоб переказав решту грошей. Ми шукали його в Празі, тому що він вимикав телефони і кудись зникав. До нашої акції протесту приєдналося ще дуже багато людей, які показали, де і скільки вони працювали, а також скільки їм заборгували», — підкреслив Ярослав Чепа.

Міхал Гаєк обіцяв виплатити ці гроші, адже хоче продовжувати працювати з українцями. Виплати надходять частинами, а у Cizinec není otrok сподіваються, що посередник стримає своє слово і виконає всі обіцянки. 

Читати також: Вакансії в Чехії — робота в агросекторі та як переїхати закордон

Іноземець — не раб

Громадська організація Cizinec není otrok була зареєстрована у березні 2020 року. Ярослав Чепа наголошує, що якби перелічив всі скарги, то можна було б назбирати безліч ідей для зйомки фільмів. Мета та основна діяльність асоціації — забезпечити захист та інформування іноземців, які проживають на території Чеської Республіки та ЄС.

Справа Bobcat не є одиничним випадком. Наприклад, перед Новим роком 52 заробітчанам повернула 2,4 млн чеських крон боргу будівельна компанія у м. Одолена-Вода. Люди працювали практично цілодобово, але два місяці не отримували зарплатню. Хоча був складений календарний графік виплат протягом року, але засновник компанії сам був зацікавлений у скороченні цих термінів. Аналогічна ситуація відбулася  з заробітчанами і на підприємстві, яке готує фастфуд.

Ще одна ініціатива Cizinec není otrok — соціальний проєкт «Безкоштовна їжа». У його рамках після попередньої реєстрації всі, хто потребують, можуть отримати безкоштовні пакунки з їжею. 

praha_1.jpg (53 KB)

Також організація допомагає знайти доступне житло та надає консультації щодо працевлаштування у Чехії та інших країнах Європи. На початку карантину у Чехії призупинили підприємства різних галузей, були масові скорочення й заробітчани масово поверталися додому. Ярослав Чепа рекомендував все ж таки залишатися, адже у зв’язку з пандемією, за бажанням робітника, робочу візу могли продовжити. Попри те Cizinec není otrok організували безкоштовний автобус, який вивіз охочих в Україну. Також знайшли гуртожиток і проплатили проживання людей, які опинились на вулиці, але ще не могли поїхати додому, бо чекали виплат від роботодавців.

Організатори Cizinec není otrok зазначають, що велика кількість чехів самі стали заробітчанами і виїхали в інші країни Європи. В умовах дефіциту робочої сили українці змогли знайти свої місце, почали відстоювати права, а роботодавці більше їх цінити. 

«Люди мають бути завжди разом. Чим більше нас буде разом, тим легше буде боротися з цими всіма шахраями. Зробіть вашу правду вашою силою. Не треба боятися, знаходьте методи і домагайтеся свого. Якщо ми будемо показувати, що поважаємо один одного, стоїмо один за одного, тоді до нас будуть зовсім інакше ставитися місцеві бізнесмени. У Чехії одна із найбільших українських діаспор. І ми маємо дуже великі перспективи в Європі», — закликав Ярослав Чепа.

© Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна