Ринок праці у березні: підсумки місяця

Перший місяць весни швидко промайнув, а як його пережив ринок праці, аналізувала AgroRobota.com.ua. З’ясували, скільки заробляють працівники агросектору, дізналися новини з-за кордону та які професії і вакансії були популярними на нашому сайті у березні 2021 р. 

Читати також: Ринок праці у січні: підсумки місяця

rynok_pratsi.jpg (23 KB)

В Україні середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у лютому 2021 р. становила 12 549 грн. Цей показник виявився у 2,1 рази вище рівня мінімальної заробітної плати.

Порівняно із січнем 2021 р. середня номінальна зарплата збільшилася на 1,7%, а за рік — на 15,7%.

Середня номінальна зарплата у лютому 2021 р. у сільському, лісовому та рибному господарстві становила 9 596 грн. При цьому середня зарплата в сільському господарстві склала 9 338 грн.

Окрім того, станом на 1 березня 2021 року заборгованість із виплати заробітної плати працівникам АПК сягнула 63,774 млн грн.

Читати також: Середня зарплата регіональних менеджерів агрокомпаній досягає 54 тис. грн в місяць — дослідження

zarplata.jpg (31 KB)

Новини з-за кордону

Уряд Польщі розглядає можливість полегшення процедури працевлаштування іноземних громадян, в тому числі українців. Зокрема, планується збільшити період працевлаштування без необхідності отримання дозволу на працю, ввести новий тип документу щодо доступу на ринок праці до 3 років, прискорити легалізаційні процедури.

Міністр сільського життя Естонії Урмас Круузе запропонував в першочерговому порядку видавати візи українським громадянам, які направляються для роботи в сільськогосподарському секторі. Така пропозиція виникла у зв'язку з нестачею робочої сили для підготовки полів і посівних робіт, а також збору врожаю починаючи з червня. Наразі в Естонії сезонна потреба в іноземній робочій силі становить від 1500 до 2000 осіб. 

А ось у Данії поліція викрила нелегальну тютюнову фабрику і затримала працівників, серед яких 13 українців. Наразі їх звинувачують у контрабанді та незаконному виготовленні тютюну. До розслідування цієї справи долучилися Європол, Датська податкова агенція, митниця та іноземна поліція.

Читати також: Як знайти роботу в Данії або їдемо на заробітки у найдорожчу країну ЄС

canada_1.JPG (547 KB)

Знай наших!

Forbes оновив рейтинг світових мільярдерів, до якого увійшли представники українського бізнесу, в тому числі і АПК:

dolar.jpg (274 KB)

Окрім того, у березні ряд топ-менеджерів агрокомпаній ввійшли до рейтингів:

Читати також: Майбутнє роботи в агрохолдингах: які кадри залишаться потрібними

pole1.jpg (468 KB)

Призначення

Березень запам’ятався й гучними призначеннями у агрокомпаніях:

Читати також: Про роботу: виклики майбутнього генерального директора Väderstad

pryznachennya.jpg (90 KB)

Попит і пропозиція на аграрному ринку праці

Попри коронакризу в Україні є пипит на робочі руки для агросектору. Наприклад, на Монастирищині (Черкаська область) 29 безробітних пройшли навчання та готуються до роботи в місцевих агрокомпаніях. А у Львівському ЦПТО вивчилися 15 трактористів-машиністів.

Компанія «Централ Плейнс Груп Україна» має намір побудувати завод з переробки картоплі у Львівській області, планує створити близько 50 робочих місць і переробляти 40-50 тис. т картоплі в рік. 

Читати також: Робота на першому українському заводі з переробки часнику

traktorist.jpg (176 KB)

Перед початком сезону роботодавці активно шукали агрономів та фахівців у галузі рослинництва, трактористів, механізаторів та інженерів. Крім того, на сайті AgroRobota.com.ua залишаються популярними вакансії у сфері продажів. Також збільшилася кількість вакансій у сфері тваринництва.

Вакансії агробізнесу

Серед шукачів найпопулярнішими напрямками резюме були в агрохолдингах, рослинництві, менеджменті, елеваторах та продажах.

Розмістити резюме

Бажаємо у квітні позитивних новин та змін, а також легкого пошуку роботи!

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна