Ринок праці у січні: підсумки місяця

Перший місяць 2021 року вже промайнув. Хоча він запам’ятався новорічними канікулами, але ми вже можемо підсумувати, що відбувалося у січні на ринку праці.

Почнемо з новин від AgroRobota.com.ua: розміщувати вакансії на сайті тепер можна безкоштовно. 

Читати більше: Розміщувати вакансії на AgroRobota.com.ua можна безкоштовно!

Проте в цілому рік почався з недобрих цифр. Кількість безробітних українців під час коронакризи, згідно з офіційними даними, зросла на 1 млн осіб.

bezrobittya.png (352 KB)

Відтак кількість зайнятого населення у віці 15-70 років у III кварталі 2020 року, у порівнянні з III кварталом 2019 року, скоротилася на 1,0 млн осіб та становила 15,9 млн осіб. Рівень зайнятості населення у віці 15-70 років скоротився з 59,3% до 56,1%.

Тенденція безробіття і звільнення спостерігається і по всьому світу. У 2020 році через пандемію в усьому світі робочий час був зменшений на 8,8%. Це еквівалентно 255 млн повних робочих місць.

Скорочення робочого часу має дві основні причини: зменшення трудової діяльності робітників, які працюють за наймом і втрата робочих місць 114 млн людей в сьому світі.

У МОП зазначають, що 71% випадків таких втрат зайнятості (81 млн осіб) сталися у формі бездіяльності, а не безробіття. Тобто люди залишили ринок праці, бо не змогли працювати, можливо, через локдауни. 

godynnyk.jpg (76 KB)

Станом на 1 січня 2021 року, в середньому по Україні, на одне вільне робоче місце претендувало 11 безробітних (на 1 січня 2020 року 6 осіб).

Українські реалії ускладнює не тільки корознакриза, а й внутрішні проблеми. Так, через зупинку виробництва на 37 підприємствах Ukrlandfarming втратили роботу 13 тис. українців. 

«Замість того, щоб боротися з корупцією топ-чиновників, директор НАБУ Артем Ситник змушує своїх підлеглих боротися з українським виробником. Слідство цієї війни — це повністю зупинене виробництво на 37 підприємствах групи компаній Ukrlandfarming, без роботи залишилися 13 000 українців, бюджет тільки за минулий рік недоотримав 1,5 млрд грн податків», — йдеться у заяві.  

Читати з теми: Через зупинку виробництва на 37 підприємствах Ukrlandfarming втратили роботу 13 тис. українців

Ukrlandfarming_2.jpg (68 KB)

Зарплатні реалії 

Проте відбувається динаміка росту мінімальної зарплати в Україні. Україна в рейтингу зростання мінімальної заробітної плати зайняла 15 місце з 54 країн.

Читати по темі: Україна посіла 15 місце в рейтингу зростання мінімальної зарплати

В Україні середня номінальна заробітна плата у грудні 2020 р. досягла 14 179 грн. Це у 2,8 раза вище рівня мінімальної зарплати. З листопада розмір середньої номінальної зарплати збільшився на 18,3%, а за рік — на 15,6%. При цьому Уряд України поставив завдання до 2030 р. вийти за рівнем середньої зарплати до показників Польщі чи Словаччини.

«У грудні 2020 року реальні зарплати зросли на 10% у порівнянні з груднем 2019 і становили 14,2 тисячі гривень. Надважливе завдання, яке ставить Уряд, — це до 2030 року вийти за середніми зарплатами на рівень наших сусідів із Польщі чи Словаччини», — підкреслив Денис Шмигаль.

groshi-4.jpg (64 KB)

Новини з-за кордону

Після новорічних свят українські трудові мігранти масово почали повертатися на роботу за кордон. 15 січня  кількість бажаючих перетнути кордон збільшилася до 70 тис. осіб на добу. 

Для України проблема трудової міграції є значущою. Уряд схвалив проєкт закону щодо запровадження системи стимулюючих заходів для громадян, які працювали за кордоном та повернулися в Україну, спрямованих на підтримку їх підприємницької діяльності.

«Така підтримка від держави спрямована на те, щоб люди залишались в Україні та мали можливість відкривати або розвивати свій бізнес. Це інвестиції у свою громаду, у свою економіку, у свою країну», — зазначив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Отримати допомогу у розмірі до 150 тис. грн можуть українці, які працювали за кордоном понад 1 рік. Розмір виплати повинен бути пропорційним інвестиціям від заявника. Таким чином, заробітчани також повинні інвестувати власні гроші.

Читати більше: Заробітчани зможуть отримати до 150 тис. грн на власну справу

pasport-1.jpg (51 KB)

Вдома краще

Київ посів 20 місце в міжнародному рейтингу ТОР-50 міст для дистанційної роботи в 2021 році. Рейтинг склав портал Big 7 Travel.

Серед головних критеріїв — доступність інтернету, наявність коворкінгу, інфраструктура, рівень безпеки, вартість житла та їжі.

Перші три позиції у рейтингу зайняли Таллінн (Естонія), Тбілісі (Грузія), Белград (Сербія). Автори рейтингу наголосили, що у Києві є хороший Wi-Fi і безліч коворкінг-просторів. Крім того, столиця України має чудове сполучення, що надає можливість бюджетно подорожувати.

У січні на сайті AgroRobota.com.ua були популярні вакансії у сферах: рослинництво, с/г техніка, інженерія і продажі.

kyiv.jpg (213 KB)

Зміни кадрів 

У січні стало відомо ім’я керівника напряму фітосанітарії Держпродспоживслужби — Кабінет міністрів України призначив Владислава Седика.

Владислав Седик обіймає посаду президента Фітосанітарної Асоціації України. Також він є членом громадської ради при Держпродспоживслужбі, а з 2018 року очолює фітосанітарний комітет. 

А покинули керівники в січні одразу 2 компанії. Роджер Уіллс подав у відставку з посади незалежного невиконавчого директора агрохолдингу МХП, а також глави комітету з призначень і винагород. Тимчасовим главою Комітету з призначень і винагород був призначений Джон Річ.

Також у січні з поста генерального директора компанії «Південна Аграрно-Експортна Компанія» пішов Юрій Кормишкін. Він очолював компанію з лютого 2018 р. Раніше був депутатом Миколаївської обласної ради від партій «Наш край» і «Партії регіонів». Юрій Кормишкін залишиться власником групи компаній «ПАЕК», а на його місце буде призначений Валентин Шаповалов

«Я буду займатися інвестиційним кліматом для «ПАЕК» і пошуком нових напрямків діяльності компанії. Я б хотів, щоб за ці п'ять років, коли у мене є контракт з новим менеджментом розвитку, на Миколаївщині компанія «ПАЕК» стала лідером, а в Україні входила в десятку кращих компаній», — резюмував Юрій Кормишкін.

Читати більше: АгроПризначення у січні від Latifundist.com

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна