Робота на першому українському заводі з переробки часнику
В Україні розпочав роботу єдиний у Східній Європі завод із переробки часнику на напівфабрикати та спеції для різних галузей харчової промисловості.
AgroRobota.com.ua вияснила у заступника голови фермерського господарства «Агро-Майстер» і керівника виробничого проєкту Василя Гудзовського, як довго зароджувалася ідея створення такого підприємства, скільки людей отримають нові робочі місця на заводі та хто ці фахівці.
AgroRobota.com.ua: Вітаємо з першими днями роботи! Як зародилася ідея відкриття заводу?
Василь Гудзовський: Кожного року всі ті, хто вирощують часник, здебільшого, не мають збуту товару й зазнають збитків. І ми поклали на себе непросте завдання — створити «елеватор» для часникарів. Це необхідно для того, щоб кожен міг віддати часник і отримати з нього товар, який далі можливо запропонувати харчовим і переробним підприємствам. Між іншим, наша компанія виграла грант від МХП: ми запропонували свій проєкт і у нас повірили. Для нас дуже приємна така увага.
Читати також: Люди МХП: Комфортно працювати, якщо можливо реалізовувати свої ідеї
AgroRobota.com.ua: Раніше мали досвід роботи в агросфері?
Василь Гудзовський: Я маю дві освіти: історичну й економічну. До того, як ввійти в агробізнес, протягом деякого часу працював на консервних підприємствах. Часник вирощуємо вже понад 6 років. То мені прийшла ідея об’єднати свої знання і досвід.
AgroRobota.com.ua: Мали з кого брати приклад?
Василь Гудзовський: В Україні цілісної системи переробки часнику поки що не було. Мені довелося теоретично вчитися у китайців. Якщо Україна виробляє 200 тисяч тонн часнику, то Китай — понад 12 млн тонн. Я їх не називаю конкурентами, але розумію, що потрібно вчитися у більш досвідчених.
Взагалі існують певні міфи, що крім нас, українців, часнику ніхто не їсть. Або ж їсть, але дуже мало. Насправді є країни, де цей овоч вирощують і споживають у набагато більшій кількості, ніж в Україні.
AgroRobota.com.ua: Це перша спроба запустити таке підприємство?
Василь Гудзовський: Були спроби створити щось подібне, але на жаль, невдалі. Одна з причин — не витримували конкуренції з іноземним виробником. А ще в Україні ринок часнику неструктуризований. 90% часнику вирощується у домогосподарствах, які мають невеликий зембанк. Це не дозволяло зробити повноцінний бізнес.
AgroRobota.com.ua: Скільки наразі працює на заводі робітників?
Василь Гудзовський: Завод працює у тестовому режимі, тому маємо лише 3 співробітників. Але, звісно, плануємо залучити більше працівників. Зараз вони проходять навчання.
AgroRobota.com.ua: Які це спеціальності?
Василь Гудзовський: Це лаборанти, молодший персонал, робітники на лініях, слюсарі.
AgroRobota.com.ua: Чи важко було знайти потрібних фахівців?
Василь Гудзовський: Підприємство знаходиться у невеликому місті Липовець на Вінниччині. Раніше тут функціонував консервний завод, але, на жаль, керівництво було змушене звільнити своїх працівників. Ми запросили їх на роботу. Тому нам пощастило з професійними кадрами.
AgroRobota.com.ua: Чи присутня автоматизація робочих процесів у часниковій переробці?
Василь Гудзовський: Ми намагаємося автоматизувати кожну операцію. І тільки там, де це неможливо, залучаємо ручну працю.
AgroRobota.com.ua: Звідки завозили обладнання?
Василь Гудзовський: Обладнання 70% українського виробника і 30% китайського. Компанія Konsort виготовила для нас дробильну машину, інспекційні конвеєри, а з Китаю ми завезли ванни та сушарки.
Читати також: (Не)жіноча професія: засновниця часникового кооперативу — Анна Морозова
AgroRobota.com.ua: Яке навантаження у робітників?
Василь Гудзовський: Поки що працюємо в одну зміну. А будемо збільшувати обороти — з’явиться і друга. Головне — працювати згідно з законодавством і дотримуватися КЗоТ.
AgroRobota.com.ua: Вже відчули на собі цілющі властивості часнику?
Василь Гудзовський: Це справді цінна для здоров’я культура. Недарма ж Олександр Македонський, а пізніше й римські легіонери, з собою в обозі возили часник, який порційно видавали воїнам. Він допомагає і в боротьбі з хворобами, і задає життєвий тонус. Про цілющі властивості часнику можна говорити годинами.
AgroRobota.com.ua: Дякуємо за бесіду! Нехай всі плани реалізуються!
© Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua
Не пропусти останні новини! Підписуйся на наші соціальні мережі.