Робота на першому українському заводі з переробки часнику

В Україні розпочав роботу єдиний у Східній Європі завод із переробки часнику на напівфабрикати та спеції для різних галузей харчової промисловості. 

AgroRobota.com.ua вияснила у заступника голови фермерського господарства «Агро-Майстер» і керівника виробничого проєкту Василя Гудзовського, як довго зароджувалася ідея створення такого підприємства, скільки людей отримають нові робочі місця на заводі та хто ці фахівці.

AgroRobota.com.ua: Вітаємо з першими днями роботи! Як зародилася ідея відкриття заводу?

Василь Гудзовський: Кожного року всі ті, хто вирощують часник, здебільшого, не мають збуту товару й зазнають збитків. І ми поклали на себе непросте завдання створити «елеватор» для часникарів. Це необхідно для того, щоб кожен міг віддати часник і отримати з нього товар, який далі можливо запропонувати харчовим і переробним підприємствам. Між іншим, наша компанія виграла грант від МХП: ми запропонували свій проєкт і у нас повірили. Для нас дуже приємна така увага.

Читати також: Люди МХП: Комфортно працювати, якщо можливо реалізовувати свої ідеї

grant.jpg (76 KB)

AgroRobota.com.ua: Раніше мали досвід роботи в агросфері? 

Василь Гудзовський: Я маю дві освіти: історичну й економічну. До того, як ввійти в агробізнес, протягом деякого часу працював на консервних підприємствах. Часник вирощуємо вже понад 6 років. То мені прийшла ідея об’єднати свої знання і досвід. 

AgroRobota.com.ua: Мали з кого брати приклад?

Василь Гудзовський: В Україні цілісної системи переробки часнику поки що не було. Мені довелося теоретично вчитися у китайців. Якщо Україна виробляє 200 тисяч тонн часнику, то Китай понад 12 млн тонн. Я їх не називаю конкурентами, але розумію, що потрібно вчитися у більш досвідчених. 

Взагалі існують певні міфи, що крім нас, українців, часнику ніхто не їсть. Або ж їсть, але дуже мало. Насправді є країни, де цей овоч вирощують і споживають у набагато більшій кількості, ніж в Україні.

AgroRobota.com.ua: Це перша спроба запустити таке підприємство?

Василь Гудзовський: Були спроби створити щось подібне, але на жаль, невдалі. Одна з причин не витримували конкуренції з іноземним виробником. А ще в Україні ринок часнику неструктуризований. 90% часнику вирощується у домогосподарствах, які мають невеликий зембанк. Це не дозволяло зробити повноцінний бізнес. 

chasnyk_2.jpg (50 KB)

AgroRobota.com.ua: Скільки наразі працює на заводі робітників?

Василь Гудзовський: Завод працює у тестовому режимі, тому маємо лише 3 співробітників. Але, звісно, плануємо залучити більше працівників. Зараз вони проходять навчання. 

AgroRobota.com.ua: Які це спеціальності? 

Василь Гудзовський: Це лаборанти, молодший персонал, робітники на лініях, слюсарі.

AgroRobota.com.ua: Чи важко було знайти потрібних фахівців?

Василь Гудзовський: Підприємство знаходиться у невеликому місті Липовець на Вінниччині. Раніше тут функціонував консервний завод, але, на жаль, керівництво було змушене звільнити своїх працівників. Ми запросили їх на роботу. Тому нам пощастило з професійними кадрами. 

chasnyk_10.jpg (99 KB)

AgroRobota.com.ua: Чи присутня автоматизація робочих процесів у часниковій переробці?

Василь Гудзовський: Ми намагаємося автоматизувати кожну операцію. І тільки там, де це неможливо, залучаємо ручну працю. 

AgroRobota.com.ua: Звідки завозили обладнання?

Василь Гудзовський: Обладнання 70% українського виробника і 30% китайського. Компанія Konsort виготовила для нас дробильну машину, інспекційні конвеєри, а з Китаю ми завезли ванни та сушарки.

Читати також: (Не)жіноча професія: засновниця часникового кооперативу — Анна Морозова

chasnyk_1.jpg (86 KB)

AgroRobota.com.ua: Яке навантаження у робітників?

Василь Гудзовський: Поки що працюємо в одну зміну. А будемо збільшувати обороти з’явиться і друга. Головне працювати згідно з законодавством і дотримуватися КЗоТ.

AgroRobota.com.ua: Вже відчули на собі цілющі властивості часнику?

Василь Гудзовський: Це справді цінна для здоров’я культура. Недарма ж Олександр Македонський, а пізніше й римські легіонери, з собою в обозі возили часник, який порційно видавали воїнам. Він допомагає і в боротьбі з хворобами, і задає життєвий тонус. Про цілющі властивості часнику можна говорити годинами.

AgroRobota.com.ua: Дякуємо за бесіду! Нехай всі плани реалізуються! 

© Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

ТОВ "Украгроком", Рівне (Рівненська обл)
Договірна
ТОВ "Украгроком", Чинадійово
Договірна
ТОВ "Украгроком", Львів
Договірна
ТОВ "Украгроком", Тернопіль
Договірна
ТОВ "Украгроком", Луцьк
Договірна
ТОВ "Украгроком", Чинадійово
40 000 грн