Як знайти роботу в Данії або їдемо на заробітки у найдорожчу країну ЄС

Данія — це маленьке європейська держава, яка вже давно стала символом стабільності і фінансового добробуту. Поєднуючи передові технології та вірність традиціям, Данія створила імідж однієї з найбільш розвинених країн ЄС. Наразі ця держава посідає топові місця у рейтингах країн з найнижчим рівнем корупції, найсприятливішими умовами для ведення бізнесу, найефективнішою державною політикою у сфері екології. Данці традиційно вважаються найщасливішими людьми у світі та знають рецепт життя у стилі «хюгге». Та чи вдається українцям реалізувати себе в одній з найдорожчих країн ЄС? Давайте вивчати разом!

Кого чекають на роботу

Згідно з аналізом ринку, у Данії затребувані електрики, теслі, малярі, будівельники, IT-спеціалісти, медики, екологи. Також відкрито багато вакансій нянь, вихователів і доглядальників за людьми похилого віку.

Майже вся територія країни зайнята сільськогосподарськими фермами. Левова частка бюджету Данії поповнюється за рахунок експорту м'яса і зернових. Тому в агросфері постійно є вакантні місця. Особливо затребувані робочі руки для збирання фруктів й овочів у теплицях, працівники на свинофермах, комплексах з вирощування ВРХ, господарствах з розведення та вирощування норок.

Прожитковий мінімум у Данії становить €900. При цьому роботодавці обіцяють українським трудовим мігрантам зарплатню:

  • агроном €5453;
  • ветеринар €6066;
  • тракторист €2404;
  • трейдер €4200;
  • логіст €4200;
  • інженер-механік €5413;
  • водій €3279;
  • зоотехнік €2770;
  • збирачі овочів і фруктів €2000.

Роботодавці висувають кандидатам ряд обов’язкових вимог для працевлаштування в агросфері. Зокрема, це наявність аграрної освіти або навчання в аграрному ВНЗ. Також серед основних вимог — здоровий спосіб життя та відсутність шкідливих звичок, відсутність депортацій з країн ЄС, наявність водійських прав, підтвердження рівня знання данської, німецької або англійської мов (здача міжнародного тесту KET), обов’язковий досвід роботи в АПК.

agro.jpg (1.74 MB)

Труднощі працевлаштування у Королівстві Данія

Рівень безробіття працездатного населення Данії становить менше 5%. Попри це країна користується великою популярністю серед трудових мігрантів. Станом на січень 2020 р. середній міграційний приріст країни в день становить 55 осіб (понад 1600 чоловік в місяць), з яких 30% — громадяни з країн СНД. Але політика Данії спрямована на те, щоб позбавити від трудової конкуренції громадян країни. Затребувані місцевими мешканцями вакансії не вдасться отримати заробітчанам. Тому українці можуть претендувати на роботу, яка не є престижною у місцевих мешканців.

Обов'язковою умовою для легального працевлаштування в Данії є робоча віза. Для її отримання необхідно надати в Посольство Данії пакет документів, (найважливіше: офіційне запрошення від роботодавця), отримати дозвіл на роботу, а також оформити посвідку на проживання. Додатково можливе підтвердження наявності освітньо-кваліфікаційного рівня та досвіду роботи. Термін дії данської робочої візи і посвідки на проживання становить 12 місяців. Але їх можна продовжувати на 3-4 роки.

Звісно, для українців діє безвіз, що дозволяє в'їхати в Данію і перебувати на території країни до 90 днів. За цей час можливо знайти роботу, але до кінця вищезазначеного терміну необхідно підписати трудовий контракт з роботодавцем, отримати офіційне підтвердження надання робочого місця і працювати легально. Але не кожен данець готовий надати роботу нелегально. Іноді дозволяється не оформляти робочу візу для сезонної роботи на фермерських господарствах, набір в які проводиться декілька разів протягом року.

Для громадян з країн, що не входять до ЄС, уряд Данії пропонує окремі три спеціальні програми працевлаштування: The Danish Green Card, The Positive List, The Pay Limit. А для громадян Японії, Австралії, Нової Зеландії, Канади та Чилі діє Working Holiday Visa, яка дозволяє під час відпустки мати сезонну роботу.

Danmark_passport.jpg (77 KB)

Умови роботи

Робочий день у Данії становить 6,5 годин. Максимум — 8-10 годин з двома чи й трьома перервами на coffee-time та lunch-time. У більшості випадків робочий день триває до 16:00.

Найчастіше у разі перепрацювання оплата проводиться за подвійним тарифом. Зарплатня нараховується у визначений день місяця незалежно від дня тижня.

Для трудових мігрантів вихідний лише у неділю, рідше — 2 дні. Але графік може відрізнятися в залежності від сфери і певного господарства.

В основному житло надає роботодавець на території господарства або поблизу нього. Його вартість (€150-300) вираховується з зарплати брутто. Умови проживання зазвичай відповідають обіцянням і передбачають наявність кімнати, кухні та ванної, а також всієї побутової техніки. Комунальна плата включається в вартість орендної плати. Харчування — власним коштом. Форму та робочий інвентар видає роботодавець.

У вільний від роботи час заробітчани можуть відвідувати безкоштовно вивчати мову в центрах Lærdansk.

agronomist.jpg (274 KB)

Які ціни у «країні вікінгів»

Вартість житла відрізняється від регіону і величини населеного пункту, але приблизно орієнтуватися можна на наступні цифри. Найдешевший варіант обійдеться у €15 за добу. Вартість 2-місного номера у бюджетному хостелі становить €40,16. Оренда квартири на місяць обійдеться у €1037. Середня ціна за комунальні послуги — €107 за місяць.

Проїзний квиток в громадському транспорті (на годину у 2 зони) коштуватиме €3,75. Але радимо орендувати на добу велосипед за €2,68. Між іншим, 50% населення Копенгагена добираються на роботу на велосипеді.

Ціни на продукти у Данії значно вищі, ніж у багатьох країнах Європи. Буханку хліба можна придбати за €2,01, десяток яєць за €2,8, 1 кг картоплі за €1,48. Середній рахунок у дешевому кафе для місцевих обійдеться у €12,94. Чашка кави — €4,24.

price.png (91 KB)

Hygge. Секрет данського щастя

Хоча Данія є однією з найдорожчих країн для проживання, але переважна більшість населення країни повністю задоволена своїм життям. Більше того, данці стверджують, що володіють  мистецтвом бути щасливими — hygge. Це поняття не має перекладу на українську мову. Але воно означає поєднання затишку, комфорту і благополуччя.

Данці часто підкреслюють, що вони є надзвичайно сучасними. Це спокійні, розкуті, не схильні до надмірностей і толерантні інших люди. У цій країні пропагують гендерну рівність та високий рівень громадянської відповідальності.

Кажуть, що данська мова настільки складна, що її навіть не розуміють носії споріднених мов. У алфавіті 29 літер, але утворено 26 голосних і 20 приголосних звуків! Через незвичне звучання данської, існує жарт, що місцеві розмовляють з гарячою картоплею у роті.

Найпівденніша з країн Скандинавії має примхливі кліматичні умови. У Данії сонячна літня погода може бути протягом двох днів. Тому не рідко можна побачити людей, які лежать на тротуарі посеред вулиці, намагаючись ловити проміння сонця, а з ними й вітамін D.

А ще велика кількість речей навколо нас має данське коріння. Google Chrome та Microsoft Dynamics AX розробили у Данії. Технологія Bluetooth названа на честь данського короля Блетонда (у нього був темний зуб, а значок Bluetooth — руна, аналог літери B). Хімічний елемент гафній (Hf) в таблиці Менделєєва названий на честь латинської назви Копенгагена (Hafnia). А Володимир Даль був сином данця, який свого часу переїхав у Луганськ.

bike.jpeg (90 KB)

Чому повертаються додому?

Працевлаштуватися в Данії — завдання не з простих. Щоб отримати робоче місце необхідно офіційно підтвердити власний професіоналізм. Українським мігрантам забезпечена паперова тяганина без жодних гарантій отримання престижної роботи. Адже кращі вакансії завжди залишаються за місцевими мешканцями. І хоча ця високорозвинена країна привертає заробітчан, але звикнути до дорожнечі товарів і послуг та посісти місце під сонцем вдається не кожному.

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна