Як обрати фірму-посередника та скільки українцям коштує стажування на данських фермах

Протягом декількох останніх років країни Європи активно збільшують кількість сезонних працівників. Це питання набуває ще більшої актуальності в карантинні часи, коли повернення до динамічного економічного розвитку є пріоритетом усіх країн. Так, популярними є не тільки тимчасові заробітки на заводі чи в сезон на полі, а й стажування для студентів. 

Ганна Повод, засновниця компанії Agrosuccess, поділилася з нами своєї історією перших поїздок на роботу закордон, а також розповіла, чому вирішила створити власну компанію з надання послуг для молоді та чому Данія є більш безпечною країною для українських студентів, ніж Англія або Німеччина. 

Дизайн без назви (3).png (883 KB)

Читати також: Як знайти роботу в Данії або їдемо на заробітки у найдорожчу країну ЄС

Ще будучи студенткою Дніпровського державного аграрно-економічного університету, Ганна вирішила поїхати на стажування до данської свиноферми. Для цього звернулася до компанії-посередника за рекомендацією друзів, з якими вже раніше збирала полуницю на практиці в Англії. 

«Ця поїздка стала певним випробуванням для мене. По-перше, я не володіла жодною інформацією про ферму, що посилило мій страх. До того ж тоді я прихопила купу непотрібних речей. По-друге, нас привезли автобусом не в Данію, а в Німеччину! Ми доїхали потягом на вокзал в Оденсе о 4 вечора, але нас забули зустріти! Добре, що один з хлопців мав номер якогось Пітера, до якого я дозвонилась з телефонного апарату на вокзалі. Через 4 години нас нарешті забрав той самий Пітер. Мені здається, в той момент я добряче подорослішала», — поділилася Ганна Повод.

Anna Povod on ferm.jpg (227 KB)

Поради при виборі фірми 

Таких історій та нюансів стосовно оформлення документів в Данії було ще багато. Тому перше, що радить Ганна при виборі фірми — уважно читати перелік послуг, що надаються компанією. Важливо запитати, чи надає фірма підтримку при реєстрації та протягом періоду практики? Чи це тільки контракт на практику та оформлення документів на візу в Данію? Чи надає допомогу у складанні обов’язкового податкового звіту? 

«Зазвичай, практика в Данії триває рік, а не 3-6 місяців, як в Англії чи Германії. Це повноцінне життя в країні з іншою мовою, іншими правилами та законами. І краще бути готовим до них і мати підтримку з української сторони», — підкреслила Ганна Повод.

Читати також: Робота на фермі в Англії: з ким конкурують заробітчани з України

Засновниця компанії Agrosuccess разом з українськими студентами

По-друге, при виборі компанії-посередника обов’язково потрібно зрозуміти, які гарантії вам надають. Що станеться якщо фермер вас звільнив під час практики або вам не подобається там працювати? 

«Дуже сумнівно, коли фірма-посередник гарантує 100% відкриття візи студентам. Звісно, ми знаємо як правильно оформити документи, але остаточне рішення приймає та видає візу міграційна служба Данії (SIRI). Інколи є обставини, на які ми не можемо вплинути, тому потрібно чесно про це попереджувати», — наголосила Ганна Повод.

По-третє, ознайомтеся з положеннями організацій, які контролюють трудові відносини в сільському господарстві. В основному в Данії асоціації роботодавців Arbejdsgiverforeningen KA, що контролює більше тваринницькі ферми та рослинницькі теплиці та GLS-A, яка спеціалізується по рослинницьким комплексам. Тобто, варто ознайомитися з трудовими положеннями цих організацій в залежності від вибору напрямки вашої роботи. В нормативних документах цих організацій вказаний рівень заробітної плати, яким має бути графік роботи, як оплачуються овертайми. 

Посилання на положення Arbejdsgiverforeningen KA

Посилання на положення GLS-A

Інформація цих організацій, яка опублікована на офіційних сторінках, буде корисною для українського студента, щоб посилити розуміння своїх прав та обов’язків в чужій країні. Звичайно, у трудових договорах будуть прописані основні пункти, проте більш ширшу інформацію можна знайти в цих нормативних документах асоціацій. 

Так, наприклад, документ KA, що поширюється на кваліфікованих і некваліфікованих працівників, зайнятих на тваринницьких фермах, зазначає мінімальний рівень заробітної плати. Мінімальна погодинна оплата праці працівників свинарських і тваринницьких ферм та інших тваринницьких ферм становить:

 

Станом на 1 березня 2019 р., крон

Станом на 1 березня 2020 р., крон

Станом на 1 березня 2021 р., крон

Кваліфіковані працівники

135,25

137,50

139,75

Некваліфіковані працівники

124,50

126,50

128,50

 

Читати також: У Данії найвища погодинна зарплата серед країн ЄС — Євростат

Також, у цьому колективному договорі вказаний мінімальний рівень щомісячної зарплати стажерів. Стажери, згідно з положень цього документи, це громадяни іншої країни, які в зв'язку з отриманням освіти в рідній країні проходять стажування в Данії.

 

Станом на 1 березня 2019 р., крон

Станом на 1 березня 2020 р., крон

Станом на 1 березня 2021 р., крон

Стажери 0-6 місяців

11 628,25

11 822,25

12 019,50

Стажери 7-12/18 місяців

13 484,25

13 709,25

13 938,00

Прописані й правила розірвання договору про стажування. Зазначається, що перші 2 місяці — випробувальний період, протягом якого угода про стажування може бути розірвана обома сторонами без попереднього повідомлення. Після закінчення випробувального терміну стажер може розірвати договір про стажування з повідомленням за 14 днів, в той час як роботодавець не може розірвати договір.

Українські студенти на стажуванні програми Agrosuccess

Четвертий останній пункт — просіть фірму, до якої ви звернулися, надати вам контакти студентів або фермера. Багато посередників, які співпрацюють з іншими компаніями в Данії можуть просто не знати детальної інформації, тому ви повинні убезпечити себе самі. Обов’язково розпитайте майбутніх колег чи фермера про житло, робочий графік, як далеко до роботи, магазину та чи є громадський транспорт. 

«Обов’язково перед оформлення документів потрібно подивитися відео для розуміння, як виглядає робоче місце. Потрібно запитати себе та зрозуміти чи готові ви в таких умовах працювати рік свого життя», — акцентувала Ганна Повод.

Білет у Данське Королівство 

Згідно зі статистикою міграційної служби Данії, щороку приблизно 1500 українських студентів отримують дозвіл на практику. 

Читати також: Робота за кордоном в агро: як виглядає реальність

Такою однією з фірм, що надає послуги для українських студентів є Agrosuccess, основними напрями якої є робота на тваринницьких фермах, квіткових та овочевих теплицях.  Працюючи з 2012 року компанія отримала лише 5 відмов від студентів. В такому разі фірма повністю повертає передоплату. 

«Ми працюємо на 2 офіси — данський та український. У Данії я допомагаю нашим студентам перед і під час приїзду в країну. Ще маємо офіс у м. Дніпро, де ми надаємо безкоштовні консультації щодо умов програми та займаємося оформленням документів», — підкреслила Ганна Повод.

Вимоги до кандидатів прості: якщо ви діючий студент денної чи заочної форми навчання аграрної спеціальності, вам від 18 до 29,5 років, маєте закордонний паспорт та володієте англійською чи німецькою на рівні А2, то вже можете готувати та оформлювати документи. 

«Зазвичай, майбутні стажери відмовляються від участі в програмі через свій рівень англійської. Багато хто думає, що сертифікат А2 — це вже занадто. Проте це рівень 10 класу. На сайті ми створили спеціальний тест для перевірки своїх знань та рівня мови, а також надаємо безкоштовні матеріали для підготовки, рекомендуємо репетиторів, з якими вже маємо контакт», — розповіла Ганна Повод. 

Загальна вартість витрат на оформлення програми складає: 2055 євро (1055 євро  під час оформлення документів + 1000 євро в Данії). Вартість оформлення складається з декількох етапів:

  • отримання сертифікату рівень А2 або вище ( КЕТ) — 2700 грн (80 євро);
  • оплата збору імміграційної служби Данії в Копенгагені  4040 данських крон (540 євро), яку в більшості випадків сплачує роботодавець;
  • оплата візового збору в Києві  1455 данських крон (200 євро) + 25 євро; 
  • передоплата послуг компанії — 100 євро;
  • вартість проїзду складає 110 євро.

Вартість послуг фірми Agrosuccess складає 1100 євро, 1000 євро з яких студент оплачує вже після 2 місяців, тобто закінчення випробувального терміну в Данії. 

«В січні домовились на стажування в Данії по контракту на травень. Кожен етап підготовки документів допомагали робити і консультували з усіх питань. Подались на візу в електронному форматі, візу дали через 12 днів, що дуже швидко. Трішки почекавши до початку травня виїхав з України, в Данії приймала нас Анна в 22-00, коли люди вже сплять», — ділиться стажер Давид Колесник.  

Заробітна плата для студентів становить у перші півроку 1500 євро (1300 після податку), наступні півроку 1700 євро (1500 після податку) на місяць з нормованим графіком 37 годин на тиждень. Є можливість працювати овертайм з доплатою 50% — перші дві години та  80-100% наступні години. Також студенти мають право отримати 5 тижнів оплачуваної відпустки на рік, що додатково до виплати нараховується 12,5%  відпускних. 

Фермер надає житло. Зазвичай це кімната в облаштованому будинку з інтернетом від роботодавця за ціною 250-340 євро/місяць. 

Житлові умови, які надають данські фермери за програмою Agrosuccess

Сама робота звичайно відрізняється за специфікою. Дівчата зазвичай обирають молочні ферми, де головним обов’язкам є доїння корів або свиноферми у залі опоросу з маленькими поросятками до 6 кг з автоматичною годівлею, кастрацією та вакцинацією. Робота для хлопців передбачається з великими поросятами на відгодівлі. Якщо ж говорити про рослинницькі теплиці, то така робота зазвичай нормована, починається о 6 ранку та в овочевих теплицях немає сезонів. 

Увага! Фермер!

«За 2 місяця до Данії, я працювала в Німеччині, тому я добре знаю як в країнах Європи відносяться до таких заробітчан, як ми. Найбільшим страхом перед поїздкою був саме момент відносин з жителями країнами та фермером. Але моїм найбільшим здивуванням в Данії став саме цей контраст. Люди тут дуже радушні. І всі кого я знаю, хто після Данії працював в інших країнах запевняє, що таких умов, ставлення і рівня зарплати, як тут важко знайти», — поділилася з нами стажерка.

Читати також: Нотатки студента-заробітчанина про практику в Німеччині

Наполегливо рекомендуємо поспілкуватися з майбутнім роботодавцем до того, як подасте документи в міграційну службу Данії. Так, далеко не всі фермери запрошують студентів на співбесіду, але можливо попросити компанію-організатора стажування в Данії і запитати у фермера, чи не проти він поспілкуватися через e-mail, Facebook чи можливо WhatsApp.

Щоб не завалити співбесіду з данським роботодавцем, слід керуватися правилом: чим більше запитуєте тим менше запитують вас. Підготуйте запитання про роботу та про житло. Наприклад:

  • о котрій розпочинається робочий день, скільки годин на тиждень та чи потрібно працювати у вихідні?
  • скільки людей працює на фермі?
  • як далеко житло розташовано від роботи та скільки людей живе у домі?
  • чи потрібно вести подушку та ковдру?
  • як далеко супермаркет, автобусна зупинка та як далеко місто.

home for workers in Danmark.jpg (220 KB)

Також розкажіть коротко про себе та чому вирішили поїхати на стажування саме до Данії. Наприклад, це можуть бути рекомендації друзів чи презентація в університеті. Якщо писали автобіографію не самостійно, то обов'язково ознайомтесь з нею перед співбесідою, щоб не опинитись у не зручному положенні. І не соромтесь сказати, якщо у вас не має досвіду. В Данії цінується бажання навчитись, адже ви їдете на стажування. 

Така попередня комунікація з фермером важлива з декількох причин:

  • з цією людиною потрібно буде працювати цілий рік, тому раніше чи пізніше, прийдеться знаходити спільну мову;
  • отримаєте змогу попросити його надіслати фото майбутнього житла, запитати про графік роботи чи, що варто або не варто брати з собою;
  • додатково перевірте всю інформація про ферму.

Читати також: Співбесіда без помилок: поради експерта для кандидатів

Не треба боятись мовного бар'єру. Фермер не менше нервується за свою англійську. Окрім того, майбутній роботодавець скоріше за все оцінить мотивацію, ніж рівень мови.

А якщо компанія-організатор стажування з якоїсь причин не може надати контакти фермера, краще шукати іншого посередника!

Бажаємо успіхів на співбесіді, відповідальних роботодавців, гарного стажування і заробітків!

© Олена Пізняк, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна