Сезонна робота в Англії: як працевлаштуватися заробітчанам з України

Консервативність англійців тривалий час закривала двері до Великої Британії перед трудовими мігрантами з «країн третього світу». Проте чимдалі влада Англії стає зацікавленою у розвитку своєї країни руками легальних мігрантів. Сезонним працівникам тут раді і планують навіть спростити в'їзд для роботи на термін до шести місяців. Зміни до трудового законодавства остаточно будуть внесені до кінця 2020 року.

У першу чергу в королівстві чекають на наукових працівників, керівників підприємств та стартаперів. Вони можуть в'їхати на територію країни без запрошення від роботодавця. Поруч із тим можна працевлаштуватись без знання мови та без вищої освіти, якщо вас офіційно покликало на роботу місцеве підприємство. Варто приготуватись, що працювати доведеться багато. Проте зарплати в Англії кращі, аніж у Чехії, Польщі, Угорщині.

Ким можна влаштуватись на роботу в Англії на сезон?

Місцеві готелі, виробництва, заклади харчування та й просто сім'ї при грошах шукають робітників на такі вакансії:

  • кухар;
  • помічниця по господарству;
  • нянька;
  • будівельник (усі види робіт);
  • різнороб на завод чи склад;
  • фасувальник;
  • водій;
  • прибиральниця;
  • посудомийниця;
  • офіціант, тощо.

У сфері сільського господарства потрібні працівники на такі роботи:

  • різнороб на фермерське господарство;
  • різнороб у теплиці з вирощування грибів, полуниці, малини, овочів, салату.

teplytsay1.jpg (211 KB)

Вибір вакансій не особливо широкий, проте працівників потрібно багато, і шанс отримувати пів року зарплату в англійських фунтах стерлінгів все-таки є.

На фермі потрібно виконувати найрізноманітнішу роботу: обрізати дерева в садах, збирати урожай ягід та овочів на полі, працювати у теплицях, сортувати, пакувати продукцію на складах. Українські вербувальники пропонують на вибір будь-яке сільськогосподарське підприємство. Заробітчан приймають  50 англійських фірм. Тривалість контракту складає 5-6 місяців, саме на такий термін оформляється мінімальна робоча віза.

Для роботи різноробом знання англійської мови на базовому рівні бажане, але не є обов'язковою умовою для роботи. На фермах, заводах є російськомовні групи, порозумітися з куратором можна  знаючи лише російську. 

В Англії неможливо офіційно працевлаштуватися неповнолітнім. Тільки, коли робітнику виповнилося 18, його візьмуть в штат. Також тут неохоче приймають тих, кому за 40-45 років. Деякі ферми готові брати співробітників навіть у 60 років. 

Графік роботи складає 8-12 годин на день, по 5-6 днів на тиждень. Можна брати додаткове навантаження, проте щотижнева кількість робочого часу не має перевищувати 60 годин.

Читати також: Перший робочий день: помилки та інструкції з виживання

alpacas.jpg (205 KB)

Скільки платять в Англії сезонним робітникам?

Заробітчани отримують зарплату на пластикову карту або раз на місяць, або щотижня. Є практика виплати спеціальними чеками. Мінімальна зарплата складає від 1800 євро на місяць для працівників на фермах чи у теплицях. 

Із заробітчан можуть знімати податок на дохід, якщо сума заробітку складає понад 14 000 євро в місяць (насправді, практично, неможливо заробити стільки при погодинній ставці 9-10 євро). Інколи знімають відрахування до пенсійного фонду, але вербувальники вирішують питання з працедавцем і потім ці стягування припиняються.

Фірми практикують оплачувану відпустку. Після завершення шестимісячного контракту платять відпускні 110-170 євро за кожен робочий місяць. Премію у розмірі 140 євро можна отримати, якщо пропрацювати на ферму пів року.

Читати також: У Чехії українець тиждень голодував через невиплату грошей заробітчанам

pounds.jpg (69 KB)

Як потрапити на роботу в Англію?

Великобританці негативно налаштовані до тих, хто хоче трудитися в країні нелегально. Офіційне працевлаштування — запорука спокою обох сторін трудових відносин. Не варто розраховувати потрапити на заробітки в Англію, якщо ви хоча б раз порушували законодавство про роботу й були тут нелегалом.

Для сезонних робіт консульство відкриває візу Tier 5 терміном до 6 місяців. Її умовою є обов'язковий виїзд за межі королівства після закінчення візового терміну. Її відкривають у Києві усього за тиждень.

При оформленні через агентство в Україні мігрантові запропонують витратитися таким чином:

  • близько 270-290 євро — візовий збір;
  • 200-250 євро квиток на літак (для професій у сфері обслуговування часто роботодавець сам платить за авіапереліт);
  • 1700 євро — послуги посередників (400 євро — аванс, 300 євро — за успішну співбесіду на роботу, 1000 євро — за оформлений контракт з роботодавцем).

Якщо ви збираєтеся потрапити до Великої Британії з України, треба припасти до 2000 євро. Їх ви відробите за перший місяць праці. 

Поїхати на заробітки можна, якщо є запрошення від роботодавця та контракт на роботу. Перетнути кордон Англії можуть без цих документів такі категорії:

  • студенти;
  • обслуговуючий персонал;
  • діячі мистецтва;
  • викладачі;
  • вихователі;
  • стажери, які поглиблено вивчають англійську.

Паспорт громадянина ЄС відкриває безперешкодну дорогу на англійський ринок праці. Варто пам'ятати, що для українця мати додатково паспорт іншої країни є порушенням національного законодавства.

Читати також: Прошу пана до роботи або українці в Польщі

britanskii_pasport.jpg (157 KB)

Ціни на житло у Великій Британії

Проживання для мігрантів облаштовують неподалік місця роботи. Це хостели, де в кімнатах живуть 2-4 осіб. Також можуть бути трейлери. У них селять по 3-6 робітників. Усередині - базовий набір меблів та посуду для життя. За житло можуть стягувати додаткову плату в розмірі приблизно 60 євро на тиждень.

Винаймати житло самотужки у порівнянні з оплатою праці — дорого. Вартість однокімнатної квартири зі зручностями в Лондоні складає від 1000 євро. Квартира-студіо на двох з одним ліжком коштує від 2000 євро.

В англійській столиці нормальною практикою є винаймати кімнату. Вартість її оренди — від 600 євро і до півтори тисячі євро. Жити в хостелі — дешевше, від 400 євро за місяць. 

Чим ближче ваше житло розташоване до королівського палацу, тим дорожче воно обійдеться. Так, за місце у кімнаті  неподалік замку королеви треба платити приблизно 3000 євро щомісяця.

Читати також: Вдома краще: робота в Україні після заробітків у Чехії та Угорщині

shop.jpg (74 KB)

Харчування в Англії та ціни на продукти в магазинах

Як правило, за їжу треба платити самотужки. Магазини є неподалік ферм. Якщо ні, то раз на два тижні працівників відвозять безкоштовно на закупи. Ціни в англійських супермаркетах такі:

Назва 

Ціна, євро

Дюжина курячих яєць

2,7

Молоко коров’яче, 1 л, 3,5% жирності

2

Сметана, 18% жирності, 400 г

1,41

Твердий сир, 1 кг

12,88

Кисломолочний сир, 1 кг

6,36

Ковбаса зі свинини, 500 г

28,82

Вершкове масло, 250 г

2,12

Свинина, 750 г

8,24

Хліб білий, 800 г

3,53

Картопля, 1 кг

1,33

Морква, 800 г

0,71

Яблука, 1 кг

2,3

Макарони, 500 г

1,77

Рис, 1 кг 

3

Громадський транспорт та ціни на нього

Переліт до Англії в окремих випадках сплачує роботодавець. Пересування до роботи та з неї може бути безкоштовним. Деякі фірми стягують за перевезення по 60 євро щотижня.

Громадський транспорт у містах — розвинений. У Лондоні містяни їздять на метро, електричках, трамваях, водному таксі. Місто поділено на 9 транспортних зон, найлегше пересуватись, бо маршрутів найбільше, в перших шести. На автобуси поділ на зони не діє.

Розрахуватись за поїздку можна банківською карткою, купити квиток або придбати проїзний Oyster чи Travelcard. 

Oyster — це депозитна картка, якою можна їздити без готівки. Мінімальний баланс на ній — 6 євро.

Travelcard — це проїзний квиток на день, тиждень чи місяць. Його вартість для різних зон та на різний термін складає від 15 до 75 євро.

Разова поїздка на водному автобусі коштує 5,65-10,25 євро. Метро та електричка обійдуться 5,77-6,95 євро. Трамвай та міський автобус коштує приблизно 1,77 євро.

Читати також: Нотатки заробітчанина у Фінляндії: робота у лісі надихає

avtobus_london.jpg (184 KB)

Що варто знати перед поїздкою на заробітки в Англію?

Найбільш лояльні до заробітчан лондонці. Завжди потрібна робоча сила саме в столиці Великобританії та її передмістях. Проте перед оформлення документів на роботу треба зважати на такі особливості:

  • Якщо буде стояти вибір, кого прийняти на роботу: українця, англійця чи жителя Євросоюзу, то в першу чергу відмовлять емігрантам з України.
  • Пріоритет у працевлаштуванні завжди надається громадянам Англії.
  • Робота без знання англійської мови оплачується найнижче.
  • Мінімальна заробітна плата складає 6 євро на годину, тобто трохи більше 150 гривень.
  • Резюме завжди ретельно вивчаються, якщо ви плануєте отримати добре оплачувану роботу.
  • Якщо ви порушували правила перетину кордону Англії, вдруге вас не те, що не візьмуть на роботу, а й взагалі в країну не пустять.
  • Кількість відмов на отримання візи не грає ролі під час працевлаштування.

Нові вакансії