Нотатки заробітчанина у Фінляндії: робота у лісі надихає

Вчора AgroRobota.com.ua вітала працівників лісу з їх професійним святом! А сьогодні наш читач Євген Головань відгукнувся на пропозицію поділитися своєю історією про роботу у лісовому господарстві Фінляндії! 

Golovan_1.jpg (228 KB)

Я виїхав на роботу в Фінляндію шість місяців тому. Це вже мій другий виїзд у цю країну. І якщо спершу мені порадили знайомі їхати на заробітки у Фінляндію, то цією весною я вже знав, яка робота чекає мене.

Я працюю в лісі. Весною і осінню наша бригада висаджує дерева, а влітку проріджуємо ліс від самосаду. Якщо насадження дуже густе, то його необхідно прочищати. 

У нас п’ятиденний графік роботи: з понеділка по п’ятницю, а субота і неділя вихідні. А ось час роботи різний. Може бути і 8, і 6 годин. Це залежить від погодних умов і відстані до безпосереднього місця роботи. У вільний час навіть вдалося побувати у Лапландії у резиденції діда Мороза.

Свіжі вакансії агробізнесу

Коли я приїхав у Фінляндію, то мав підписати з роботодавцем контракт. У цьому документі вказуються умови та форми оплати праці, обов'язки сторін. В залежності від типу виконаних робіт, можлива погодинна оплата праці чи за конкретний обсяг роботи. Тобто, якщо сьогодні на конкретному об’єкті заплатять за кожну годину роботи, то завтра може бути зарплата за кількість гектарів, на якій були виконані поставлені задачі.

golovan_3.jpg (172 KB)

Наш роботодавець повністю забезпечує нас необхідним сучасним обладнанням, тримерами, транспортом. У кожного робітника є уніформа: чоботи, берці, штани, вітрівки, захисний шолом. Взагалі у Фінляндії будь-які працівники повинні мати спецформу. Це обов’язково і не обговорюється. Наша уніформа яскравого помаранчевого кольору. Бригада проживає у фінському котеджі. Тут дуже добрі умови проживання: обладнана кухня, зручні спальні місця, власна баня.

Між іншим, роботодавець вислав запрошення під час карантину. Коли наша бригада прибула у Фінляндію (робітники з України), то всі написали розписки і 14 днів знаходилися в обсервації, не покидаючи наше місце проживання. Роботодавець привозив нам їжу та все необхідне. Взагалі власник підприємства, де я працюю, дуже переймався через нас, зокрема, коли перетинали кордон. І ставлення до трудових мігрантів чудове.

golovan_2.jpg (160 KB)

Гарне ставлення і місцевих мешканців. Хоч і очевидно, що чим далі на північ, тим більше люди цінують власний простір. Хоча фіни вільно спілкуються англійською і я не маю проблем у спілкуванні з місцевими. До клімату треба звикати: хоча відсутні сильні перепади температур, але часто йдуть дощі. А ось у лісі може бути небезпечно: повзає багато гадюк, зустрічаються дикі тварини, може впасти дерево, а ще постійно кусають москіти. Їх така велика кількість, що здається, можна легко назбирати мішок. 

Я приїхав сюди на 6 місяців, тому вже скоро буде повертатися із заробітків. Вдома мене чекає моє робоче місце, на якому я зараз тимчасово не працюю. Працювати в лісовому господарстві в Україні я не хочу, бо це зовсім інакше, ніж у Фінляндії. І це стосується не тільки рівня зарплати. Для фінів ліс — це депозит. Кожен може придбати ділянку лісу, але людина буде зобов'язана підтримувати цю територію у належному стані. Компетентні державні органи можуть перевіряти ці ділянки лісу. А в Україні, на жаль, ця галузь в занепаді і я знаю, що є багато недобросовісних робітників. 

golovan – копія.jpg (147 KB)

Мені подобається працювати в лісі. Хоча це важка фізична праця, але робота у лісі надихає! До того ж у Фінляндії надзвичайно красива природа і милують око розкішні краєвиди. Не любити ліс — просто неможливо.

Якщо ви хотіли б поділитися своєю історією про практику, стажування або роботу в аграрній сфері як в Україні, так і за кордоном — пишіть нам на пошту: agrorobota@latifundistmedia.com. Ми будемо раді поділитися вашою історією!

Нові вакансії