Робота в Португалії: які кар'єрні перспективи для українців?

Нещодавно члени португальської профспілки SEF закликали уряд припинити «‎поневолення робітників-мігрантів», звинувативши міністерство внутрішньої адміністрації в сплячці». До речі, питання про умови роботи у сільському господарстві вже підіймається не вперше.

«Уряд спить, а точніше, міністр внутрішньої адміністрації (MAI), вдає, що ситуація не існує, дозволяючи компаніям поневолювати працівників, тому що ми говоримо саме про рабство, дозволяючи цій роботі увійти в економіку і щоб це людське страждання продовжувало існувати», наголосив президент профспілки Акасі Перейра.

Він підкреслив, що державні структури знають про кількість працівників та підприємств, які створюються, а потім закриваються. А ще ця ситуація вийшла на перший план, бо велика кількість сезонних робітників хворіли на СOVID-19.

«Компанії отримують необґрунтований прибуток. Чи знають вони, коли йдуть в супермаркет, про людські страждання і експлуатацію рабської праці, які стоять за продуктами? Уряд допустив це поневолення робітників-мігрантів. Мова йде про випадки «сучасного денного рабства», коли людей примушують працювати, дають їм низьку зарплату, враховуючи, що вони отримують її за ставкою заробітної плати в своїй країні і живуть в нелюдських умовах по 10, 20, 30, 40 чоловік в одному будинку», заявив Акасі Перейра.

Де та у яких умовах працюють українські заробітчани? Скільки отримують за свою роботу? Дізнавалася AgroRobota.com.ua.

portugal_1.jpg (185 KB)

Ким влаштуватись на роботу в Португалії?

Ситуація з робочими місцями в Португалії не найкраща у ЄС. Статистичні дані говорять про високий рівень безробіття, який наразі становить 7,1%, а серед молоді досягає 23%.  

На початку 1990-х років, Португалія переживала будівельний бум і були затребуваними спеціалісти цього напрямку. Сюди дуже активно емігрували українці. Не дивно, що досі десята частина іммігрантів — наші співвітчизники. 

Наразі працевлаштування в Португалії — не найкраща кар'єрна перспектива. На будь-якій посаді необхідні знання португальської та англійської мов. 

Затребуваними на португальському ринку праці є програмісти, системні адміністратори, фахівці з мережевої безпеки, лікарі, молодший і середній медичний персонал в лікарні, доглядальниці, будівельники.Також можна працювати в готелях або в туристичному бізнесі.

У Португалії розвинене сільське господарство. На фермах вирощують ягоди, цитрусові, банани, оливки, виноград. Тому українців запрошують на їх збір і пакування. 

Також є робота в рибному господарстві. На судна завжди потрібні робочі руки, а на рибні фабрики запрошують сортувальників і пакувальників.

Читати також: Як обрати фірму-посередника та скільки українцям коштує стажування на данських фермах

limon.jpg (97 KB)

Скільки платять заробітчанам

У І кварталі 2021 року мінімальна заробітна плата у Португалії становила €665. 

Якщо працювати на сезонній роботі, то, наприклад, збирати оливки, то можна заробити €5/год або 40/день. Робочий день триває 9 годин. Працівники виходять 6 днів на тиждень. Через деякий час їм пропонують понаднормову роботу до 12 годин. Зарплату виплачують двічі на місяць. Готівку видають на руки. До того ж, по приїзду і виходу на роботу видається аванс. Мігрантів селять на фермах, де є душ, туалет, інтернет, обладнана кухня і спальні.

Українські трудові мігранти можуть заробити:

  • агроном €761;
  • ветеринар €581;
  • тракторист €778;
  • трейдер €1217;
  • логіст €1125;
  • інженер-механік €1851;
  • водій €897;
  • зоотехнік €1832.

Читати також: Зарплати та бонуси: скільки отримують топ-менеджери в агро

euro_1 (2).jpg (68 KB)

Як потрапити на роботу в Португалію?

У Португалії функціонує відомство ACIDI (Верховний комісаріат по імміграції й діалогу між культурами). У Лісабоні, Фару і Порту діють її філії, які називаються Національними центрами допомоги іммігрантам (CNAI). Її співробітники допомагають знайти вихід зі складних обставин. Наприклад, надають консультації тим, хто вчасно не переоформив візу або не отримав дозволу на трудову діяльність. Тут же можна перереєструвати водійські права або записатися на курси португальської, які безкоштовно надає організація.

Щоб працевлаштуватися легально, необхідно оформити робочу візу. Мінімальний пакет документів включає:

  • закордонний паспорт;
  • ксерокопія першої сторінки закордонного паспорта;
  • анкета в двох примірниках, яку можна заповнити на офіційному сайті консульства або безпосередньо під час візиту;
  • медична страховка;
  • запрошення від роботодавця, яке розцінюється як спонсорський лист;
  • підписаний контракт.

Знайти роботу в Португалії допоможуть компанії-посередники. Працевлаштування самостійно можливо за допомогою сайтів в інтернеті. Але пам’ятайте, що у будь-якому випадку необхідно підписувати з роботодавцем трудовий контракт.

Читати також: Сезонна робота в Фінляндії: як працевлаштуватися українцям

sad.JPG (547 KB)

Ціни на житло та проїзд

Якщо роботодавець не надає безкоштовне житло, то доведеться заплатити чималу копієчку за оренд житла. Адже Португалія є туристичною країною, тому орендодавці навмисно завищують розцінки. 

У Лісабоні можна орендувати як квартиру-студію, так і малогабаритну квартиру в спальному районі або приватний будинок. Квартири у столиці здають починаючи від €30 на добу, а ліжко у хостелі — від €5 за добу.

У Порту і Лісабоні є метро. Поїздка буде коштувати від €1,20 в залежності від зон. 

Більшою популярністю користуються автобуси, які пов'язують периферію з центром міста. У Порту проїзд коштує €1,95, а в Лісабоні близько €3. 

У поїздах і електричках для молодих людей до 26 років діє знижка 20%.

Читати також: Доглядати троянди та тюльпани: як українцям поїхати на сезонну та постійну роботу до Нідерландів

farm.jpg (81 KB)

Харчування й ціни на продукти в магазинах

У Португалії продукти дуже хорошої якості. Сири, оливкова олія, вина, морепродукти, фрукти і овочі може дозволити собі людина навіть з мінімальною зарплатою. Повноцінний обід у місцевому ресторані коштує від €3,5-6, а повечеряти можна за €10.

Улюблена страва португальців, яку готують на всі свята, — bacalhau — сушена тріска. Також популярністю користується запечений восьминіг, сардини на грилі, биток, рис з морепродуктами або качкою.

На гарнір в кафе на одній тарілці обов'язково дадуть рис і картоплю фрі. На продукти в місяць йде близько €200, включаючи всі походи в ресторани і кафе.

Назва 

Ціна, €

Хліб

1,10 

Молоко (1 л)

0,64

Яйця (12 десяток)

1,70

Сир (1 кг)

7,00 

Курячі грудки (1 кг) 

5,20

Яблука (1 кг) 

1,60 

Помідори (1 кг) 

1,40

Банани (1 кг) 

1,10

Цибуля (1 кг) 

1,0

Вода (1,5 л) 

0.58

eda.JPG (129 KB)

Ритми Португалії

Українці їдуть в Португалію, бо знають, що в цій країні вартість життя дешевше, ніж у Великобританії, Данії, Німеччині чи Франції. Звідси рукою кинутидолетіти до Мадрида, Парижа чи Лондона. 

До того ж в Португалії приємний клімат і понад 300 сонячних днів в році. На 800 км Атлантичного узбережжя кожен може відкрити в собі серфера чи рибалку. А спокійний ритм міст дозволяє мешканцям насолодитися кожною хвилиною життя.

А ось серед найбільших мінусів цієї країни — бюрократія і паперова тяганина. Якщо комусь доводиться розв’язувати певні адміністративні питання, то для цього необхідно мати багато часу та сил.

На медичне обслуговування в країні дуже багато хто скаржиться. У громадських лікарнях постійно величезні черги і в залі очікування можна провести цілий день. Купити багато ліків можна тільки за рецептом. Приватні лікарні зажадають за звичайний візит пристойну суму, тому краще мати медичну страховку.

Та й головна причина поїздки — працевлаштування — теж під великим питання. У Португалії великий рівень безробіття й місцеві також не мають роботи. Тому чи варто шукати щастя в цій країні — рішення лише за кожним з вас!

© Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна