АгроАбітурієнт: скільки коштує вивчити майбутнього аграрія у ЛНАУ

лнау (6).png (791 KB)

AgroRobota.com.ua продовжує знайомити абітурієнтів з вищими навчальними закладами освіти, які випускають професіоналів. Сьогодні завітаємо до Львівського національного аграрного університету та дізнаємося про найпопулярніші спеціальності та яка вартість навчання майбутнього аграрія.

Alma mater

Львівський національний аграрний університет розпочав свою історію з 9 січня 1856 року, коли в с. Дубляни була заснована рільнича школа. У 1901 році навчальний заклад отримав статус академії, на базі якої у 1919 р. було відкрито рільничо-лісовий факультет Львівської політехніки. 30 вересня 1946 року було створено Львівський сільськогосподарський інститут. А вже 5 вересня 1996 р. створено Львівський державний аграрний університет, якому через 12 років надали статус національного.

Наразі Львівський національний аграрний університет має 6 факультетів, на яких за 15 напрямами та 20 спеціальностями навчається понад 10 тис. студентів. Окрім того, у структуру цього ВНЗ входить 8 коледжів у Волинській, Львівській, Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

лнау.png (137 KB)

«Університет має гарну навчальну і матеріально-технічну базу, користується сучасними технологіями. Наш заклад має можливість не тільки давати якісні освітні послуги, а й практичні навички. Адже на базі університету функціонує навчально-дослідний науковий центр і є понад 100 баз, де студенти мають можливість пройти практичну підготовку», — підкреслив ректор ЛНАУ Володимир Снітинський.

Для комфорту студентів функціонують гуртожитки, їдальня, буфети на кожному факультеті, студентська капличка, спортивні зали, майданчики, а також наявний безкоштовний доступ до інтернет-мережі.

Читати також: Професія: тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва

Викладацький склад

Ректор Львівського національного аграрного університету Володимир Васильович  Снітинський. Він є доктором біологічних наук, професором, академіком НААНУ, дійсним членом Академії вищої школи України, а також членом Нью-Йоркської академії наук.

Лнау_3.png (220 KB)

Загалом у ЛНАУ працюють 366 наукових та науково-педагогічних  працівників. Серед них 288 мають науковий ступінь та вчене звання. Докторів та/чи професорів – 32.

Володимир Снітинський зазначає, що учені ЛНАУ мають вагомий доробок, пов’язаний зі створенням прогресивних технологій вирощування польових культур, плодів та ягід, поліпшенням екологічного стану в зонах впливу сільськогосподарських підприємств на довкілля, функціонуванням тваринництва, підвищенням ефективності використання земельних ресурсів, застосуванням сучасних машин і засобів у сільськогосподарському виробництві, використанням відновлюваної енергетики, сільськогосподарським будівництвом та архітектурою, розвитком аграрних підприємств і сільських територій тощо. 

Читати також: ЖНАЕУ чи ПНУ: які аграрні кадри випускає університет у Житомирі

На кого можна вивчитися

Контингент Львівського національного аграрного університету становить понад 10 тис. студентів. При чому саме у ЛНАУ на денній формі — 1822 студенти. 

У цьому ВНЗ можна здобути кваліфікаційні рівні бакалавра та магістра, а у коледжах ЛНАУ здійснюють підготовку фахівців за ОКР «Молодший спеціаліст» та ОПС «Молодший фаховий бакалавр».

Форма навчання — денна, заочна та дистанційна. 

lnau_8.jpg (491 KB)

Наразі у ЛНАУ готують фахівців за понад 20 спеціальностями, серед яких аграрні «Агрономія», «Агроінженерія», «Садівництво та виноградарство», «Захист і карантин рослин»,  «Екологія», «Технології захисту навколишнього середовища», «Геодезія та землеустрій».

«Здобуваю тут другу вищу освіту. Львівський національних аграрний університет просто на вищому рівні. Хороші привітні викладачі, багато чому тут можна навчитись. Сам заклад гарно розташований, завжди затишно, чисто, спокійно. Дуже хороша їдальня, доступні ціни. Я задоволена, що здобуваю тут другу вищу і що обрала саме цей заклад, а викладачам велика подяка за те, що навчають нас», — поділилася у соціальній мережі студентка Олеся Шкутяк.

Вартість навчання майбутнього агронома (за ступенем «Бакалавр» з 02.01.2020 р.) на денній формі навчання (повний курс) становитиме 62 650 грн. Така ж вартість навчання і за спеціальністю «Агроінженерія», «Садівництво та виноградарство», «Захист і карантин рослин». Майбутнім геодезистам необхідно сплатити 64 510 грн. Щоб отримати диплом бакалавра за спеціальністю «Екологія», «Технології захисту навколишнього середовища» треба заплатити 62 650 грн.

Читати також: Професія: які дива можуть творити агрономи?

lnau_5.jpg (493 KB)

Конкурс на популярні аграрні напрямки

Трішки про статистику вступу на бакалаврат (дані за 2019 р.): 

  • 146,90 і 8,64 — середній бал ЗНО і атестата для вступу на бюджет;
  • 132,27 і 7,89 — середній бал ЗНО і атестата для зарахування на контракт;
  • 2104 — заяв на вступ отримав університет;
  • 1260 — ліцензійний обсяг;
  • 3,69 — середній пріоритет серед всіх заяв (від 1 до 9);
  • 9,41 — конкурс на одне бюджетне місце (серед всіх заяв);
  • 587 — зараховано на контракт, 328 — на бюджет.

Найбільш популярними агроспеціальностями для вступу у 2019 р. стали «Геодезія та землеустрій» (179 заяв), «Агрономія» (147 заяв), «Екологія» (99 заяв), «Агроінженерія» (99 заяв). Серед найменш популярних агроспеціальностей у 2019 р. стали «Захист і карантин рослин» (20 заяв), а також «Садівництво і виноградарство» (19 заяв).

lnau_9.jpg (391 KB)

AgroRobota.com.ua розібралася, чи просто було вступити на «Геодезія та землеустрій», «Агрономію» та «Екологію» у 2019 р. 

«Геодезія та землеустрій» є найбільш популярною спеціальністю у ВНЗ. У 2019 р. 179 абітурієнтів хотіли вступити на спеціальність. Усього ліцензійний обсяг на спеціальності — 70 місць. З них 33 бюджетних місць, до речі, які були майже повністю закриті — 17 абітурієнти вступили на бюджет. Конкурс на цьому напрямку на одне бюджетне місце серед всіх заяв став 7,47. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 169,07. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 142,15.

лнау_1.png (137 KB)

На спеціальність «Агрономія» у 2019 р. було подано 147 заяв. Усього ліцензійний обсяг склав 70 місць, з яких 36 бюджетних. При цьому на бюджет було зараховано 23 абітурієнти. Конкурс на одне бюджетне місце — 3,96.

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 164,48. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 127,26.

лнау_2.png (130 KB)

«Я навчалась в ЛНАУ протягом 2008- 2014 р. на факультеті агротехнологій та екології, на кафедрі плодоовочівництва та виноградарства. Успішно закінчила університет та одразу пішла працювати за своєю професією агронома. Вже 6 рік працюю в компанії «Агро Фрутіка Бишків». Хочу подякувати викладачам факультету агротехнологій ЛНАУ за те, що вкладали в мене знання, вчили практичних навичок та допомогли отримати цю професію. Зараз велика потреба в професії агронома, тому рекомендую абітурієнтам вступати саме на факультет агротехнологій», — закликає випускниця ЛНАУ Марта Кунта.

На спеціальності «Екологія» виявило бажання навчатися 99 абітурієнтів. При цьому ліцензійний обсяг становив 50 місць. Всього було 12 бюджетних місць, на які зараховано 3 чоловік. Конкурс становив 20,67. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 168,30. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 139,80.

ecology.png (130 KB)

Міжнародна співпраця

Згідно з офіційним сайтом ЛНАУ, у межах міжнародного партнерства науковці університету підтримують зв’язки з ученими з 22 закордонних навчальних закладів з Англії, Німеччини, Польщі, Росії, Білорусі, Словаччини, Сирії, США  та інших країн. 

Також університет має 50 чинних договорів про співпрацю із закордонними установами та організаціями. 

У 2019 році стажування в зарубіжних університетах пройшли 98 науково-педагогічних працівників університету.

Також ЛНАУ бере участь у програмі ЄС Еразмус+ за напрямом «Розвиток потенціалу вищої освіти», а також Tempus Project Lagos, Enagra, Qantus.

Читати також: Робота в Латвії: як працевлаштуватися заробітчанам з України

lnau_11.jpg (430 KB)

Працевлаштування

На жаль, університет не здійснює моніторинг працевлаштування випускників, тому, не інформує про ці дані у розрізі факультетів.

Але Львівський національний аграрний університет  у навчальному процесі співпрацює з наступними підприємствами, які мають можливість працевлаштовувати випускників: «Контінентал Фармерз Груп», компанія «Медобори», фермерські господарства  «Кухапський П.Н» і «Любомир».

«Я закінчила ЛНАУ у 2013 році. Навчалася на денній формі на факультеті Агротехнологій і екології. Зараз працюю за спеціальністю і ще жодного разу не пошкодувала. Навчання було цікаве, викладачі дійсно професіонали: зрозуміло пояснюють, наводять приклади із життя. А на практиці можна наочно підвищити свій рівень знань. Студентське містечко поблизу навчальних корпусів. В університеті є багато гуртків. Викладачі пам'ятають студентів, чого немає в інших університетах і навіть після закінчення навчання готові допомогти при потребі. Це мій другий дім! Який об'єднує всіх у одну велику родину! Вступайте на навчання у ЛНАУ, зокрема, на факультет Агротехнологій і екології! Ви отримаєте цінні знання, гарних друзів і звісно роботу за професією», — поділилася випускниця ЛНАУ Марія.

lnau_7.jpg (474 KB)

AgroRobota.com.ua бажає абітурієнтам обрати спеціальність за покликом серця, успішно здати ЗНО та вступні екзамени, розкрити свої здібності, насолоджуватися навчанням і  пов'язати своє життя з роботою в агро.

© Юлія Ніколенко, 2020, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна