ЖНАЕУ чи ПНУ: які аграрні кадри випускає університет у Житомирі

Наша команда у рамках проєкту «АгроАбітурієнт» продовжила віртуальну подорож українськими навчальними закладами. Нещодавно ми зупинилися у Поліському національному університеті та дізналися про найпопулярніші агроспеціальності цього ВНЗ.

Alma mater 

Поліський національний університет (ПНУ) має таку назву лише з березня 2020 р. Раніше цей заклад був відомий як Житомирський національний агроекологічний університет (ЖНАЕУ). Після звернень викладачів та студентства Міністерство освіти і науки України прийнято рішення про перейменування. Основним із приводів для цього стало те, що ЖНАЕУ розширився, а з 27 спеціальностей лише 26% становлять аграрні. І хоча назва була змінена, але беззаперечним фактом є те, що ЖНАЕУ був заснований у вересні 1922 р. і протягом майже 90 років став найбільшим науковим осередком Полісся.

«Поліський національний університет готує кадри для всіх сфер економічної діяльності. Сьогодні ми трансформуємо на освітній простір, щоб він максимально відповідав вимогам часу. У співпраці з бізнесом, підприємствами і установними організаціями створюємо сучасні лабораторії», — підкреслив ректор Олег Скидан.

Наразі до структури Поліського національного університету входить 8 факультетів, 42 кафедри та 85 їх філій на виробництві, 5 науково-інноваційних інститутів, 2 ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації.

Структура_Поліського_національного_університету.png (124 KB)

Для практичної підготовки студентів є дослідне поле, ботанічний сад, навчальна ферма та навчально-науково-виробнича клініка ветеринарної медицини.

Загальний фонд наукової бібліотеки складає понад 464 тис. примірників та 100 найменувань періодичних видань. 

Університетський комплекс має 10 навчальних корпусів загальною площею 79703,5 м2. Для проживання студентів створено студентське містечко з 8 гуртожитками, спортивним комплексом, 4 їдальнями, 5 буфетами, 2 кафе.

Викладацький склад

Ректор університету —  доктор економічних наук, професор Олег Васильович Скидан. Також він є автором понад 120 наукових праць з проблем аграрної політики, продовольчої безпеки, сільського розвитку, реформування системи аграрної освіти.

Ректор ПНУ.png (266 KB)

Серед викладачів Поліського національного університету є заслужені діячі науки і техніки України, заслужені працівники народної освіти України, заслужені винахідники України. Також до підготовки фахівців залучаються співробітники науково-дослідних установ і практики фермерських господарств.

«Я хотів би, щоб кожен майбутній студент за покликом душі освоїв професію, яка пов’язана із землею, економікою чи напрацюваннями, які є у нашому університеті. Абітурієнти не пошкодують про свій вибір, бо ми навчимо їх, як вирощувати рослини, як доглядати за тваринами, як ефективно вести господарство, як вирішувати земельні питання у правовому полі», — поділився завідувач кафедри загальної екології Володимир Дубовий.

На кого можна вивчитися

Контингент Поліського національного університету становить понад 7 тис. студентів. У ПНУ можна здобути кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра та доктора філософії.

Форма навчання — денна, заочна та дистанційна. Навчальний процес проводиться декількома мовами: українською, російською та англійською.

Наразі у ПНУ готують фахівців за 27 спеціальностями. Також у ПНУ є можливість навчатися в аспірантурі за 15 спеціальностями.

Специальности_А1_PRINT.jpg (493 KB)

Вартість навчання майбутнього агронома (за ступенем «Бакалавр» з 02.01.2020 р.) на денній формі навчання становитиме 12 180 грн, а на заочній — 9 265 грн. Щоб отримати диплом бакалавра за спеціальністю «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва», «Агроінженерія», «Екологія», «Садівництво і виноградарство», «Захист і карантин рослин», «Водні біоресурси та аквакультура», треба заплатити аналогічну суму. Майбутнім геодезистам та фахівцям лісового господарства на денній формі навчання необхідно сплатити 13 012 грн.

navchannya.png (709 KB)

Конкурс на популярні аграрні напрямки

Трішки про статистику вступу на бакалаврат (дані за 2019 р.): 

  • 140,35 і 8,34 — середній бал ЗНО і атестата для вступу на бюджет;
  • 132,35 і 7,88 — середній бал ЗНО і атестата для зарахування на контракт;
  • 3038 — заяв на вступ отримав університет;
  • 1678 — ліцензійний обсяг;
  • 3,21 — середній пріоритет серед всіх заяв (від 1 до 9);
  • 8,16 — конкурс на одне бюджетне місце (серед всіх заяв);
  • 358 — зараховано на контракт, 167 — на бюджет.

Найбільш популярними агроспеціальностями для вступу у 2019 р. стали «Агрономія» (269 заяв), «Екологія» (211 заяв), «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» (176 заяв), «Лісове господарство» (142 заяв), «Агроінженерія» (125 заяв).

Найменш популярними агроспеціальностями у 2019 р. стали «Садівництво і виноградарство» (47 заяв), «Водні біоресурси та аквакультура» (54 заяв), «Захист і карантин рослин» (81 заяв), «Геодезія та землеустрій» (96 заяв).

AgroRobota.com.ua розібралася, чи просто було вступити на «Агрономію», «Екологію» і «Технологію виробництва та переробки продукції тваринництва» у 2019 р. 

«Агрономія» є найбільш популярною спеціальністю у ВНЗ. У 2019 р. 269 абітурієнтів хотіли вступити на спеціальність. Усього ліцензійний обсяг на спеціальності — 80 місць. З них 50 бюджетних місць, до речі, які були майже повністю закриті — 36 абітурієнти вступили на бюджет. Конкурс на цьому напрямку на одне бюджетне місце серед всіх заяв став 3,92. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 153,17. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 124,11.

1.png (128 KB)

На спеціальність «Екологія» у 2019 р. було подано 211 заяв. Усього ліцензійний обсяг склав 60 місць, з яких 14 бюджетних. При цьому на бюджет було зараховано 5 абітурієнтів. Конкурс на одне бюджетне місце — 24,20.

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 161,42. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 132,76.

2.png (124 KB)

На спеціальність «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» виявило бажання навчатися 176 абітурієнтів. При цьому ліцензійний обсяг становив 70 місць. Всього було 53 бюджетних місць, на які зараховано 46 чоловік. Конкурс становив 1,98. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 129,94. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 129,99.

3.png (155 KB)

Міжнародна співпраця

У межах міжнародного партнерства науковці університету підтримують зв’язки з ученими з Японії, Німеччини, Швеції, Польщі, Італії, США, Великобританії, Франції, Данії, Литви, Росії та інших країн. 

Студенти ПНУ мають можливість проходити виробничу практику у фермерських господарствах Великобританії, Німеччини, Франції, Данії, Нідерландів, Польщі, Швейцарії, США. За словами ректора ПНУ, щорічно на практику за кордоном відправляється 500-700 студентів.

«Працюють легально, мають усі документи на руках завчасно, сторони підписують договір, проводиться співбесіда та відбір. Основні вимоги успіхи у навчанні, володіння іноземною мовою. Наразі ми офіційно співпрацюємо із підприємствами та компаніями у 14 країнах світу», — додав ректор.

Працевлаштування

«На сьогодні важливо не просто дати можливість отримати диплом, а забезпечити відповідний рівень підготовки і знань, щоб випускники могли працевлаштовуватися за спеціальністю і відповідати актуальним критеріям та вимогам працедавця. Задля цього у нас налагоджена тісна співпраця з виробниками і підприємствами, у рамках якої узгоджуємо навчальні плани профільних дисциплін, проводимо ознайомчі екскурсії, студенти можуть проходити на їх базі практику і стажування», — пояснив ректор Олег Скидан.

В ПНУ запустили проект з дуальної освіти, у рамках якого студенти мають можливість стажуватися на певних підприємствах і працевлаштуватися. Наприклад, у 2019 р. учасниками проекту стали 22 студенти із 6 різних спеціальностей і такі підприємства, як «Галекс-Агро», «Органік Мілк», «Органічний м’ясний продукт». 

Також серед партнерів університету — корпорація «Сварог Вест Груп», «Органік Стандарт», федерація органічного руху України, «НІБУЛОН», Cygnet Agrocompany.

AgroRobota.com.ua бажає абітурієнтам обрати спеціальність за покликом серця, успішно здати ЗНО та вступні екзамени, розкрити свої здібності, насолоджуватися навчанням і  пов'язати своє життя з роботою в агро.

© Юлія Ніколенко, 2020, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна