6 причин, чому агрономія — це модно

Праця на землі зробила з мавпи людину, а людей агрономами. Чому ж агрономом бути модно, скільки можна заробити у цій професії та чи впливає автоматизація на розвиток агрономії — дізналися з перших вуст самих спеціалістів і пояснюємо у сьогоднішньому матеріалі 

Читати також: Професія: які дива можуть творити агрономи?

agronom.jpg (166 KB)

Перша причина — доступність навчання 

Прийти у професію можна після коледжу, професійного ліцею чи університету. На сьогодні в Україні агрономів готують близько 30 університетів та майже 200 професійно-технічних закладів. Серед спеціальностей слід обирати «Агрономія», але також дотичними є «Агроінженерія», «Садово-паркове господарство», «Захист і карантин рослин», «Екологія» та «Геодезія та землеустрій».

Вивчитися на агронома в університеті у середньому коштує 15 тис. грн за рік навчання на ОС «Бакалавр», залежно від регіону та університету. До того ж на цих спеціальностях є достатня кількість і бюджетних місць. Адже впродовж останніх років у абітурієнтів ажіотаж викликають професії напрямку економіки, права, IT. 

Наприклад, Олександр Черкасець, головний агроном Лохвицького кластера агрохолдингу Місака Хідіряна A.G.R. Group, про професію агронома з дитинства не мріяв і планував пов’язати життя зовсім з іншою сферою діяльності, а до Полтавської державної аграрної академії вступив майже випадково.

«Але вже під час навчання зрозумів, що професія агронома мені цікава і подобається. Після закінчення вишу почав працювати агрономом господарства в селі Вісківці Лохвицького району. І тут з’ясувалося, що отримана після закінчення навчального закладу теорія і практика – це зовсім різні речі. Багато з тим стикаєшся на роботі, що у ВНЗ цього не навчають і доводиться приймати самому рішення. Найголовніше в навчанні агронома — знати фізіологію, розвиток рослини, ґрунти і агрохімію. Організаційні тонкощі, які потрібні у процесі створення технології, вирощування с/г культур, доводиться опановувати самотужки. У 2007 році я став працювати в Східному управлінні «Райз-Максимко» агрономом відділку, потім головним, потім керуючим. А у 2017 році прийшов працювати в A.G.R. Group і до цього часу працюю. Загальний мій стаж роботи 23 роки», — резюмує Олександр Черкасець. 

Читати також: Олександр Черкасець: Результат твоєї роботи залежить тільки від тебе

cherkasets_2.jpg (201 KB)

Друга причина — попит на якісних спеціалістів

Наразі, на сайті AgroRobota.com.ua відкрито 97 вакансій у галузі рослинництва, з них — 37 агрономів, 12 агрономів із захисту рослин, 5 агрохіміків, 19 головних агрономів та інших. 

Згідно з даними сайту, роботодавці хочуть бачити ідеального агронома таким:

  • вища освіта за фахом «Агрономія»;
  • досвід роботи в галузі агрономії від 2 років;
  • знання сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур та вміння адаптувати їх до різних агрокліматичних зон;
  • перевагою будуть знання ринку біопрепаратів та регулювання їх використання; технологій органічного землеробства; мікробіології в сільському господарстві;
  • вільне володіння ПК;
  • готовність до відряджень;
  • порядність і відповідальність — основні цінності в роботі;
  • відкритість до нового;
  • посвідчення водія категорії «В» (стаж водіння від 2 років).

portret_agronoma.png (255 KB)

Заробітні плати агрономів істотно різняться в залежності від регіону, виду і розміру підприємства, а також професійного досвіду фахівців. Тому агроном може отримувати 30 тис. грн на місяць.

«Насправді, брак кадрів — це велика проблема. Сьогодні важко знайти професійного агронома чи механізатора. Але ж робота агронома добре оплачувана і на неї є попит. Ми — аграрна країна і за це треба триматись», — впевнений головний агроном ПСП «Вороновське» Михайло Міщенко.

Згідно з нашим аналізом ринку праці, середня заробітна плата агрономів — 17 тис. грн. Потрібно розуміти, що помічник агронома в середньому отримує до 10 тис. грн, а головний агроном (агроном кластера, керівник напрямку) в середньому 25 тис. грн.

Читати також: 4 запитання фахівцю: головний агроном Вороновське Михайло Міщенко

zarplata.jpg (274 KB)

Третя причина — гендерно незалежна професія 

Як вже у більшості професій, на полі все одно хто ти — чоловік чи жінка, аби спеціаліст гарний. Також в агрономії відсутнє притиснення жінок у заробітній платі. 

«Я думаю, що тут стать взагалі не має ніякої різниці. Головне — знати свою роботу, любити землю, любити професію, яку ти обрав, і працювати з віддачею. А чоловік ти чи жінка — це взагалі тут не важливо», — підкреслила головний агроном Чернігівського підрозділу холдингу «Агро-Регіон» Світлана Ремез.

Проте, інколи складається упереджене ставлення до молодих дівчат-спеціалістів. У такому випадку, допоможуть лише якісні знання та досвід. 

«Стикалась з цією проблемою не один раз. Чомусь так повелося, що до чоловіка агронома років хоча б за 30 будуть більше прислухатися, ніж до жінки такого ж віку. Вперше я це помітила в Узбекистані, але пов’язала це з релігійними нюансами. Однак повернувшись в Україну, виявилося важко влаштувалися агрономом чи менеджером з продажу. Постійно довелося доводити, що я спеціаліст. В Узбекистані я це зробила і мені й сьогодні пишуть з проханням проконсультувати. А в Україні я на шляху до подолання цієї проблеми!» — ділиться Тетяна Шмигель, ведуча Youtube-каналу «СуперАгроном»

Читати також: YouTube-ведуча Тетяна Шмигель: Маю ціль показати, що жінка-агроном може бути професіоналом

shmygel_4.JPG (233 KB)

Четверта причина — автоматизація стрімко розвиває професію 

«Аграрна галузь сьогодні — вельми перспективна, дає можливості для професійного розвитку однаково і хлопцям, і дівчатам. І сучасний агроном — це скоріше молодий технологічно «підкований» фахівець, аніж дядько у чоботях і куфайці», — наголосив фахівець Олег Фурманець.

Читати також: ТОП-10 порад молодому агроному

А територіальний директор кадрового холдингу ANCOR Ukraine Юрій Перч заявив, що диджиталізація сприяє появі нових професій і незабаром буде популярною посада IT-агронома.

«Агросектор — один з найбільш інвестованих, а значить, найбільш високооплачуваних і популярних у претендентів. Якщо кілька років тому більшість фахівців хотіли перейти в ІТ-сектор, то зараз агро починає плавно займати лідерські позиції. Водночас поступальна диджиталізація сприяє появі нових професій. Вважаю, що в найближчий час посада IT-агронома нікого не здивує», — додав Юрій Перч.

agrein.jpg (134 KB)

Штучний інтелект, як і будь-який інтелект, щоб ставати розумнішим і мати більші аналітичні здібності, має отримувати інформацію. Ці дані йому надає людина. Сьогодні людина не навчилась робити точні прогнози погоди більше, ніж на місяць. Ще ніколи не вгадують урагани, не вгадують землетруси. Будь-які природні явища людина не може чітко спрогнозувати на 3-5 років. 

«Агрономія  —  це фабрика під відкритим небом. На заводі штучним інтелектом можна спланувати швидкість чи щоб нормально крутився станок. А в агрономії я думаю ще років 100 мінімум буде складно це робити. Ми працюємо під відкритим небом і наша фабрика, наш завод — природа», —  заступником головного агронома агрогрупи «Агрейн» Тарас Корнієнко.

Читати також: Тарас Корнієнко: Агрономія — це фабрика під відкритим небом

agrein_1.jpg (397 KB)

П’ята причина — фізично активна професія 

Як у кожній професії, робота агронома має свої переваги та недоліки.

Велике фізичне навантаження, ненормований робочий день, пов'язаний з тривалим перебуванням в полях (особливо у спекотний літній час), можливі відрядження, надвелика відповідальність за показники — є найбільшими «мінусами» професії агронома.

Але ж слід не забувати, що це просто щоденна справа, а покликання душі. Робота агронома пов’язана з науково-дослідною діяльністю. Найчастіше — праця на свіжому повітрі. Агрономам є куди рости, тому молодого перспективного спеціаліста очікує кар'єрне зростання, отримання високих адміністративних посад.

«Весною приходиш на поле, поле чисте, а потім за певний проміжок часу ти даєш життя рослинам, ти за ними постійно слідкуєш, контролюєш їх, контролюєш цикл розвитку, фази розвитку, допомагаєш їм в процесі росту. Практично весь час знаходишся на свіжому повітрі, і всі результати твоєї праці залежать тільки від тебе. Найголовніше для агронома, я вважаю, — це любов до землі, любов до рослини, любов до природи. І з цієї любові, відповідно, земля тобі дає віддачу. Я вважаю, що робота агронома — це моя доля, і від неї не відійти, через те що ти кожен раз твориш чудо. Чудо полягає в тому, що ти посадив маленьке зернятко і з цього зернятка виросло те, що потрібно людям», — впевнений головний агроном Лохвицького кластера агрохолдингу Місака Хідіряна A.G.R. Group Олександр Черкасець

cherkasets_1-1.jpg (388 KB)

Шоста причина — можна створювати аграрні династії :) 

Більшість молодих агрономів прийшли в професію завдяки батькам та їх прикладу. Круто, коли вся родина дихає однією справою?

«У мене сини. Їм подобається, що зайчик завжди щось передає з поля. Не можна змусити бути агрономом. Треба, щоб дитина усвідомлено підійшла до цього вибору. Я про свою професію весь час розказую, пояснюю, показую фото і відео. Це обов’язок кожного батька — розказувати дітям про свою професію. Навіть в дитсадок запрошували і я взяв з собою датчики, які показують температуру ґрунту, рулетки, лопатки, розповідав про комп’ютерні технології. Але ж я розказую, а там як Бог дасть. Ця професія завжди людину вигодовувала. Агроном голодним точно не буде» — запевняє Тарас Корнієнко. 

raps.jpg (165 KB)

І наостанок

«На жаль, інколи я чула від знайомих, що обрала не престижну професію. Але я завжди давала на це гарну відповідь: «Хіба може бути не дуже престижною професія, за допомогою якої годують світ?». Для мене особисто радість працювати у будь-яку погоду і неважливо, дощ це чи сніг, тому що контакт з рослиною і її дослідження приносить задоволення», — резюмувала агроном  «Руслан-Агро» Юлія Кротач. 

AgroRobota.com.ua бажає майбутнім та молодим спеціалістам натхнення та любові до своєї справи! 

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна