YouTube-ведуча Тетяна Шмигель: Маю ціль показати, що жінка-агроном може бути професіоналом

Редакція AgroRobota.com.ua вперше заочно познайомилася з Тетяною Шмигель, коли отримала від неї резюме. Тоді дівчина вирішила змінити сферу своєї діяльності і відгукнулася на вакансію ведучої Youtube-каналу «СуперАгроном»

А сьогодні Тетяна Шмигель поділилася, як зламала стереотип і знайшли роботу під час карантину, про що розповідає аграріям та чи буде майбутнє за YouTube.

shmygel.JPG (103 KB)

AgroRobota.com.ua: Ви маєте аграрну освіту. Що вплинуло на вибір майбутньої професії?

Тетяна Шмигель: Ніколи не думала, що буду агрономом! Я творча особистість і бачила своє майбутнє зовсім в іншій сфері, хоча в школі дуже полюбляла хімію та біологію. Рішення піти в Миколаївський аграрний університет було спонтанним. І не тому, що не взяли в інший навчальний заклад. Навпаки, обирати було з чого, однак з аграрного зателефонували першими, емоції взяли верх і я, як наречена, одразу відповіла «Так!»

AgroRobota.com.ua: Зараз Ви ведуча Youtube-каналу «СуперАгроном». Що входить у коло обов’язків?

Тетяна Шмигель: Так, я ведуча або ж агроблогер кому як зручніше сприймати. Якщо сказати, що я просто знімаю відео на аграрні теми, то це не так! Намагаюсь показати дійсно цікавих «польових» зірок нашої країни. Є агрохолдинги з крутими земельними банками. В аграрному секторі всі знають, як і самих керівників, так і агрономів. Однак я хочу показати тих, хто також намагається отримати врожай, не маючи супер-крутих технологій у своєму господарстві, і йде на ризик кожного сезону. Життя агрономів та проблеми, з якими приходиться стикатися, мене дуже цікавлять.

Читати також: Професія: які дива можуть творити агрономи?

AgroRobota.com.ua: Як знайшли роботу? 

Тетяна Шмигель: Чат в телеграмі «АгроРобота в Києві» у мене давно і я періодично слідкувала за ним. Перед цим я працювала агрономом в Південному регіоні дистрибуційної  компанії «Торговий Дім Насіння». Однак всі ми знаємо, що трапилося з цим підприємством. І це припало на період першого карантину 2020 року. Тоді взагалі вакансій ніде не було. Всі ми знаємо, що працівники перестрибують з однієї компанії в іншу, коли є багаторічні зв'язки або непоганий досвід роботи з клієнтами за плечима. Я в цій справі була новачком, бо основний досвід роботи був не на території України. Коли побачила вакансію ведучої, то відправила резюме і поклала надію на свої знання в агрономії.

AgroRobota.com.ua: Ви зламали стереотип і знайшли роботу під час карантину. Наскільки це важко було проходити співбесіду?

Тетяна Шмигель: Перед співбесідою у мене було завдання відзняти відеоролик. Я обрала тему про класифікацію захворювань сільськогосподарських культур. Вже працюючи на своїй посаді я дізналася, що у відеоролику потрібно було розповісти про себе, щоб мене змогли оцінити в кадрі, а я вже тоді почала «грузити» аграрною термінологією.

Співбесіду онлайн проходила вперше і дуже хвилювалася. Мені здавалося, що коли людину бачиш особисто, то такий діалог дозволяє більше розкрити тебе, однак все пройшло досить швидко і позитивно для мене. 

shmygel_8.jpg (68 KB)

AgroRobota.com.ua: Важко було опанувати новий вид діяльності? 

Тетяна Шмигель: Мені знається, що з кожним новим робочим місцем у мене з’являвся новий вид діяльності! Все почалося з компанії «АгроАналіз» у місті Каховка, де було моє перше робоче місце. Я тоді з лабораторії не вилазила і все вчила. Однак книжки та мікроскоп не замінять практику в полі, і тоді я відправилась в Узбекистан на два сезони. Я погодилася відкривати франшизу лабораторії в цій країні та вести агросупровід земельного банку 2 тис. га. В основному там були сади, але працювала й з овочевими культурами та кукурудзою. На той момент мені було лише 23 роки, а впевненості більше, ніж на території України в 30.

Почати працювати на Youtube-каналі було важко. Це, напевно, найскладніше, з чим я зіткнулася в своїй практиці. Мені легше сказали, чи хвора рослина, виявити патоген і прописати захист, ніж сказати перші вступні слова під кожне відео. Однак я вчуся і  прокачую свій левел!

AgroRobota.com.ua:  Ваша аграрна освіта виявилася дуже потрібною для нової професії.

Тетяна Шмигель: Звичайно! Я розумію, про що розмовляти з агрономом і йому легше зі мною спілкуватись. Однак агрожурналісти, які мають не один рік досвіду, але не мають аграрної освіти, також задніх не пасуть.

Читати також: Юрій Токмань: смішний журналіст на серйозних агровиставках

shmygel_7.jpg (127 KB)

AgroRobota.com.ua: Раніше ніколи спадало на думку, що будете працювати в агрожурналістиці? 

Я планувала вести свій агроканал на Youtube, однак думала, що мало розуміюсь в цьому. Це не просто так приїхати в поле, щось відзняти і викласти відео! Зараз з нетерпінням чекаю кожного свого відрядження, тому що це новий герой, нові поля, нові проблеми, які треба вирішити! Я від цього отримую задоволення, а сама зйомка це як доповнення.

AgroRobota.com.ua: Які теми найлегше розкрити? 

Тетяна Шмигель: Напевно більше подобається обговорювати різні продукти захисту рослин, як вони діють, яка ефективність тієї чи іншої діючої речовини. Садівництво та овочівництво люблю, бо маю більше досвіду роботи з цими культурами. А взагалі легких тем не буває.

AgroRobota.com.ua: Як вдається розговорити аграріїв?

Тетяна Шмигель: Першочергово я всім говорю, що я сама агроном, і розумію те, щоб ми не обговорювали. Завжди відкрито і з посмішкою зустрічаю своїх героїв і їм стає простіше вести діалог. Буває комусь треба більше часу, щоб розкритись, камера може викликати внутрішнє переживання. Я так само хвилююся, як і вони, але завжди готова підхопити розмову. 

superagronom.jpg (344 KB)

AgroRobota.com.ua: Як побороти страх перед камерою?

Тетяна Шмигель: Цей страх є завжди. Хоча я розумію, що дубль можна і переписати. Часто це ми робимо? Ні. Напевно лише тоді, коли я одна в кадрі. Тому що я дуже самокритична і намагаюся кожне слово сказати правильно або знаю, що можу зробити це краще! 

AgroRobota.com.ua: Є лайфхаки, як добре виглядати в кадрі?

Тетяна Шмигель: Моя задача показати проблему в полі, героя, а не себе. Є відео, де я зовсім без макіяжу. Однак коли я його переглядаю, то критикую себе, бо я ж дівчина, як ні як.

AgroRobota.com.ua: Майбутнє за Youtube?

Тетяна Шмигель: Минулий сезон протягом карантину ми показали аграріям, що можемо відвідати семінар чи демо-поле онлайн. Не обов'язково їхати кудись все можна переглянути вдома чи за кермом автомобіля під час моніторингу поля. Так і за відповіддю та розв’язанням певної проблеми, більшість звертається до інтернет-мережі. Тому однозначно майбутнє за ютубом, однак всю інформацію треба фільтрувати.

Читати також: Меланія Несмачна: Мені пощастило бути агрономом з навичками журналіста

shmygel_4.JPG (233 KB)

AgroRobota.com.ua: Чи відчуваєте гендерні стереотипи в роботі?

Тетяна Шмигель: Відповім на це питання як жінка-агроном, а не як ведуча. Так, стикалась з цією проблемою не один раз. Чомусь так повелося, що до чоловіка агронома років хоча б за 30 будуть більше прислухатися, ніж до жінки такого ж віку. Вперше я це помітила в Узбекистані, але пов’язала це з релігійними нюансами. Однак повернувшись в Україну, виявилося важко влаштувалися агрономом чи менеджером з продажу. Постійно довелося доводити, що я спеціаліст. В Узбекистані я це зробила і мені й сьогодні пишуть з проханням проконсультувати. А в Україні я на шляху до подолання цієї проблеми!

AgroRobota.com.ua: Ви надзвичайно енергійна. А чи були випадки професійного вигорання? Як з ним боротися?

Тетяна Шмигель: Звичайно були! Наприклад, саме тоді, коли відмовляли в працевлаштуванні на посаду агронома через те, що я жінка. Якщо про ютуб,  то лише тоді коли читаю хейт у свою адресу. З першим борюсь і маю ціль показати, що жінка-агроном може бути професіоналом! А на посаді ведучої необхідно робити день для перезавантаження і знову включитися в роботу! 

AgroRobota.com.ua: Пригадаєте найяскравіший випадок зі зйомок?

Тетяна Шмигель: На першій моїй зйомці ми відправилися до агронома на два дні й навіть ночівля була у нього вдома. З усією родиною за столом обговорювали проблеми  в полі, жартували, планували робочий день на завтра. Я до останнього не розуміла, що все, я на зйомках, і це вже не зупинити! 

AgroRobota.com.ua: Як відпочиваєте від роботи? 

Тетяна Шмигель: Спортзал це єдине місце, де я і відпочину, і виплесну негатив. А взагалі дуже полюбляю подорожувати, сісти за кермо і поїхати десь на декілька годин. Тому відрядження для мене це і натхнення, і відпочинок. 

AgroRobota.com.ua: Що у планах на 2021 рік? 

Тетяна Шмигель: Відповім не про професійні плани, а особисті. Вже не перший рік я мрію про собаку, яка зі мною буде кататись будь-де: чи то в поле, чи в гори чи навіть перебувати в кадрі. Тому хочу чотирилапого помічника СуперАгроному. 

AgroRobota.com.ua: Нехай ця мрія обов’язково здійсниться! Дякуємо за цікаву бесіду!

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна