Професія: які дива можуть творити агрономи?

Аграрний сектор є локомотивом розвитку економіки України, а одним з найважливіших спеціалістів у сфері сільського господарства є агроном. І якщо раніше існував стереотип, що агроном займається непрестижною роботою в бруді та ще й за невисоку зарплату, то наразі це одні з найбільш затребуваних фахівців на ринку праці. Чому агроном — це творча професія і які дива вони можуть творити, розбираємося у нашому матеріалі.

agronom_2.JPG (388 KB)

Хто такі агрономи?

Агроном — збірна спеціальність, яка вимагає знань рослинника і ґрунтознавця, мікробіолога та селекціонера. У класифікаторі професій України зазначається, що основними вимогами до фахівців даного профілю є повна вища освіта відповідного напряму підготовки без вимог до стажу роботи. На практиці агрономи повинні бути не лише витривалими людьми, а й підкованими у природничих науках (фізика, хімія, біологія). Адже справжні професіонали цієї справи вміють розбиратися у видах ґрунтів, етапах росту і розвитку рослинних культур, принципах роботи сільськогосподарської техніки та бути готовими працювати в лабораторії.

«Той, хто хоче в цьому житті чогось досягти, зокрема й матеріального благополуччя, має працювати. До того ж, я вважаю, що сьогодні в Україні агроном — це найперспективніша професія. Подивіться, як швидко розвивається наш аграрний сектор. Зараз тут впроваджуються найбільш передові технології. І я радий, що причетний до цих процесів», — запевняє головний агроном Дубенської аграрної компанії Михайло Гринишин.

grynyshyn.jpg (336 KB)

Вакансії агрономів є на підприємствах, які вирощують рослини, агрохолдингах, фермерських господарствах, теплицях, розсадниках. Також ці фахівці потрібні переробним і торговельним компаніям, що займаються сільгосппродукцією, і науково-дослідним інститутам, які спеціалізуються на селекції та розробці нових сільгоспкультур.

Читати по темі: Агроробота.Рослинництво

Кого хочуть бачити роботодавці?

AgroRobota.com.ua проаналізувала вакансіїї агрономів і виокремила ключові вимоги до працівників. Згідно з даними сайту, роботодавці хочуть бачити ідеального агронома таким:

  • вища освіта за фахом «Агрономія»;
  • досвід роботи в галузі агрономії від 2 років;
  • знання сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур та вміння адаптувати їх до різних агрокліматичних зон;
  • перевагою будуть знання ринку біопрепаратів та регулювання їх використання; технологій органічного землеробства; мікробіології в сільському господарстві;
  • вільне володіння ПК;
  • готовність до відряджень;
  • порядність і відповідальність — основні цінності в роботі;
  • відкритість до нового;
  • посвідчення водія категорії «В» (стаж водіння від 2 років).

Цікавий факт, що деякі роботодавці не проти, щоб у кандидата був науковий ступінь.

portret-agronoma-green.jpg (350 KB)

Посадові обов'язки

Перелік основних завдань та посадових обов'язків агронома:

  •       здійснює організаційно-технологічне керівництво в галузі рослинництва;
  •       проводить роботу з впровадження й освоєння науково обґрунтованої системи землеробства та подальшої інтенсифікації рослинництва;
  •       організовує виконання заходів з підвищення врожайності сільськогосподарських угідь, родючості ґрунтів; раціонального використання робочої сили, сільськогосподарської техніки, правильного застосування органічних та мінеральних добрив, пестицидів, регуляторів росту рослин;
  •       бере участь у розробленні технологічних карт сільськогосподарських культур, веде книгу історії полів;
  •       упроваджує інтенсивну технологію і передовий досвід вирощування сільськогосподарських культур, заготівлі, реалізації і зберігання продукції землеробства;
  •       бере участь у розробленні річних та перспективних планів і завдань розвитку рослинництва і забезпечує їх виконання;
  •       визначає терміни та порядок проведення всіх сільськогосподарських робіт у рослинництві;
  •       веде технічну документацію, організовує ведення обліку і встановленої звітності;
  •       бере участь у проведенні атестації і раціоналізації робочих місць;
  •       контролює дотримання робітниками правил охорони навколишнього природного середовища, правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Читати по темі: Ave, агроном: головне про спеціальність 

Agronom_5.JPG (263 KB)

Навчання агрономів

Стати агрономом можна, закінчивши профільний ВНЗ, технікум або коледж. Хоча середньої спеціальної освіти буде досить для того, щоб знайти роботу, але для серйозного кар'єрного росту вища освіта просто необхідна.

Згідно з даними сайту Osvita.ua, спеціальність «Агрономія» можливо здобути у одному з 25 вищих навчальних закладів України.

Наприклад, бакалавр з агрономії після навчання у Подільському державному аграрно-технічному університеті здатний обіймати посаду відповідно до національного класифікатора професій:

agronom1.png (187 KB)

Крім того,важливо проговорювати і практичний досвід молодих агрономів. Більшість з них, не чекаючи отримання диплому, намагаються влаштуватися на практику чи стажування до українських агрохолдингів або поїхати на ферми за кордон. 

Читати по темі: Щоденник молодого агронома

Агрономам доводиться багато працювати не лише у полі, а й над собою, підвищувати професійні знання, набиратися нового досвіду. Молоді спеціалісти стверджують, що аграрна сфера дуже швидко розвивається, підприємства орієнтуються на нову техніку й аграрні технології, а вузи не встигають йти в ногу з часом і тому доводиться перенавчатися «на ходу».

«Наші вузи не мають сучасної техніки, що вони можуть навчити на застарілих комбайнах? Зараз зовсім інший рівень. Хоча, хто бажає вчитися, той може навчитися. Головні принципи роботи техніки залишаються, потрібно їх лише зрозуміти, а потім «перенести» на більш сучасну техніку. Але це потрібно глибоко вникати не в саму техніку, а в механізм роботи. Викладачі повинні донести до студентів, що в першу чергу потрібно розглядати об’єкти виробництва – у агронома це земля та рослина. І коли рослина вимагає, щоб ти при сівбі її насіння поклав на тверде посівне ложе на глибині 3 см, то не має значення, як ти це забезпечиш: чи культиватором за 20 тисяч гривень, чи за 20 тисяч євро, чи прямою сівбою — основне, щоб ти зробив це якісно», — пояснив головний агроном «Дунай Агро» Григорій Опанасенко.

Читати по темі: Григорій Опанасенко: Хороший агроном завжди повинен думати та сумніватися

Агрономам пропонують брати участь у семінарах, керівники підприємств запрошують спеціалістів для проведення майстер-класів. Найчастіше навчання проводиться у зимовий період, перед початком весняної посівної кампанії.

«За останнє десятиліття відбулися величезні зміни. Особливо підвищилася продуктивність праці. Адже з’являється нова техніка, запроваджуються нові технології, що можуть полегшити працю агронома. Якщо людина розбиратиметься в цьому всьому, то професія принесе не тільки задоволення, а й високі врожаї», — говорить головний агроном компанії «Дружба» Володимир Овдій.

agronom_4.jpg (448 KB)

Зарплата агронома

Заробітні плати агрономів істотно різняться в залежності від регіону, виду і розміру підприємства, а також професійного досвіду фахівців. Тому агроном може отримувати 30 тис. грн на місяць.

Згідно з нашим аналізом ринку праці, середня заробітна плата агрономів — 17 тис. грн. Потрібно розуміти, що помічник агронома в середньому отримує до 10 тис. грн, а головний агроном (агроном кластера, керівник напрямку) в середньому 25 тис. грн.

При цьому роботодавці гарантують офіційне працевлаштування та соцпакет, а також забезпечують корпоративний мобільний зв'язок, (у деяких випадках телефон, планшет, службовий автомобіль).

Калькулятор заробітків на сайті АгроРобота дозволяє вирахувати, скільки може заробити агроном у найпопулярніших серед українських мігрантів країнах.

Країна

Зарплата станом на січень 2020, євро

Прожитковий мінімум у країні станом на січень 2020, євро

Польща

1111

253

Німеччина

3292

781

Чехія

1190

125

Угорщина

923

398

Швеція

3201

611

Данія

5018

828

Англія

4032

813

Швейцарія

5835

1237

Литва

820

331

Нідерланди

5818

1031

Цікавий момент! Команда AgroRobota.com.ua підрахувала, скільки потрібно працювати аграрію, щоб заробити на iPhone 11. Головному агроному необхідно 40 днів, щоб придбати iPhone 11 Pro Max (512 GB). 42 і 45 днів потрібні зоотехніку та агроному для покупки нового смартфону. 

Читати по темі: Скільки потрібно працювати аграрію, щоб заробити на iPhone 11 — інфографіка

kykyryza.JPG (293 KB)

(Не)жіноча професія

Головний агроном Чернігівського підрозділу холдингу «Агро-Регіон» Світлани Ремез спростовує стереотип, що аграрна справа — не місце для жінки. 

Світлана Ремез керує штатом механізаторів, агрономів, трактористів і зізнається, що їй краще працюється в чоловічому колективі. 

Адже сильна стать прислухається до її рекомендацій, спішить на виручку, якщо загрузне машина в болотах чи потрібно щось викопати.

Світлана Ремез має досвід спілкування з практикантами «Агрошколи» (програма стажування молодих агрофахівців) і стверджує, що є такі дівчата-агрономи, які дадуть фору хлопцям. Проте підлеглі знають, що скористатися жіночою поступливістю чи м'якістю характеру не вдасться.

«Я думаю, що тут стать взагалі не має ніякої різниці. Головне — знати свою роботу, любити землю, любити професію, яку ти обрав, і працювати з віддачею. А чоловік ти чи жінка — це взагалі тут не важливо», — підкреслила Світлана Ремез.

Читати по темі: Світлана Ремез. Жінці краще працювати в чоловічому колективі 

remez.jpg (187 KB)

Покликання душі

Як у кожній професії, робота агронома має свої переваги та недоліки.

Велике фізичне навантаження, ненормований робочий день, пов'язаний з тривалим перебуванням в полях (особливо у спекотний літній час), можливі відрядження, надвелика відповідальність за показники — є найбільшими «мінусами» професії агронома.

Але ж слід не забувати, що це просто щоденна справа, а покликання душі. Робота агронома пов’язана з науково-дослідницькою діяльністю. Найчастіше — праця на свіжому повітрі. Агрономам є куди рости, тому молодого перспективного спеціаліста очікує кар'єрне зростання, отримання високих адміністративних посад.

«У своїй роботі найбільше люблю те, що ти можеш зробити справжнє диво. Адже з маленької зернинки виростає щось дуже корисне для людей. Це робота цікава. І в ній також мають бути присутні творчість, неформальний підхід до справи, любов до результатів своєї праці. Потрібно вміти не тільки брати від землі, а й віддавати, тоді результати будуть дійсно вражаючими», — говорить головний агроном СФГ «ПН Поділля» Іван Сачук.

Читати по темі: Молоді хлібороби молодої держави: перше покоління агрономів часів незалежності

agronom_3.JPG (373 KB)

Агроном — це творча професія, яка вимагає постійних пошуків нових рішень і технологій. Ця робота для активних і легких на підйом людей, які не уявляють своє життя без відкриттів і всією душею люблять свою працю. Багато агрономів пробують експериментувати з новими культурами. Тому кількість спеціалістів з нестандартним підходом щороку зростає. І це вимога часу. Адже люди хочуть їсти смачну та корисну їжу. Дослідження ринку праці свідчить, що престиж цієї спеціальності набирає обертів, а пропорційно з ним і рівень професійності українських агрономів. 

© Юлія Ніколенко, 2020, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна