Робота агрономом: історії молодих спеціалістів

Україна — аграрна країна, майбутнє за молоддю. Саме так запевняють наші колеги з SuperAgronom.com, які розпитали у молодих агрономів, чому вони прийшли в агро та чи дійсно хочуть працювати на землі.

Читати також: Молоді агрономи переконують: майбутнє за агро! Чому молодь йде навчатися за аграрними спеціальностями?

Дар’я Назаренко — студентка 3-го курсу НУБіП України, яка вивчається на агронома. Дівчина шкодує, що наразі ще не має жодних практичних навичок, але запевняє, що у профільному університеті переймає найкращий досвід викладачів, достойну практику та теорію. Дар’я Назаренко зізнається, що чула безліч стереотипних думок, що вибір її майбутньої сфери діяльності, тобто, агро, є непрестижним. На це студентка відповідає, що ніхто ще не знайшов роботи з ідеальними умовами праці. Та й у агронома найкращий інструмент — його голова. Тому якщо не можеш працювати нею, то треба працювати руками. 

«А робота в агро мене приваблює тим, що має перспективи розвитку. Як я казала раніше, це основна ланка праці у нашій країні. Земля — годівниця. Не варто соромитися тієї професії, яка приносить тобі хліб. Дійсно, з кожним роком знайти роботу стає важче, бо роботодавці шукають талановиту та кмітливу молодь, яка буде спроможна показати та реалізувати свої ідеї. Навчатися, навчатися і отримувати практичний досвід — кредо агронома», — підкреслила Дар'я Назаренко.

Nazarenko.jpg (42 KB)

Ще один студент НУБіП України Віктор Гордієнко запевняє, що коли в першому класі всі його друзі хотіли бути космонавтами, то він вже знав, що стане агрономом. І це не дивно. Адже Віктор — вже дев'ятий у свої родині, хто навчається у цьому ж ВНЗ. Тому вибір майбутньої професії був очевидним.

«Зі стереотипами, що агроном — це «брудна» професія для селюків, інколи стикався. Зокрема, ще в школі, коли казав однокласникам, що мрію стати агрономом, зустрічав нерозуміння. Ну і багато хто з моїх однокласників просто не знав, що це за професія, думали, що агроном — це такий тракторист. Звісно, у роботі агронома без грязюки інколи не обійтися, адже в полі не така вже й чиста робота. Але, як на мене, це робота благородна і навчатися потрібно, щоб розвиватися, робити кар’єру», — пояснив Віктор Гордієнко.

Hordiyenko.jpg (110 KB)

Юлія Кротач теж пішла по стопах своїх батьків і вирішла продовжувати аграрну справу. Навчаючись на 4 курсі у аграрному ВНЗ, дівчина працює в господарстві свого батька «Руслан-Агро». Тому вона вже «на ти» з сільгосптехнікою, використовує сучасні технології і більш за все любить працювати у полі безпосередньо з рослинами. Юлія точно знає, що агрономи надзвичайно багато працюють,а тому  отримують хороший прибуток. Але щоб стати хорошим фахівцем, треба мати хист до біологічних наук.

«На жаль, інколи я чула від знайомих, що обрала не престижну професію. Але я завжди давала на це гарну відповідь: «Хіба може бути не дуже престижною професія, за допомогою якої годують світ?». Для мене особисто радість працювати у будь-яку погоду і неважливо, дощ це чи сніг, тому що контакт з рослиною і її дослідження приносить задоволення», — додала Юлія Кротач. 

Читати також: АгроАбітурієнт: Чому випускники НУБіП України затребувані на ринку праці

Krotach.jpg (139 KB)

Максим Василенко вивчав агрономічну справу у Тальянківському агротехнічному коледжі, а потім в Уманському НУС. Зараз Максим працює агрономом у ПрАТ «Зернопродукт МХП». Зізнається,що базові знання, отримані в коледжі, застосовує і зараз у своїй щоденній роботі. 

«Я вважаю, що тільки та робота, до якої лежить твоє серце, зможе принести найкращі результати і для тебе, і для суспільства, в якому ти живеш. Адже тоді тобі хочеться шукати вдосконалення, старатися, рухатись уперед, а не стояти на місці. Зараз багато студентів з моєї групи не працюють за спеціальністю, і це, я вважаю, проблема», — наголосив Максим Василенко.

Vasylenko.jpg (215 KB)

Студент Михайло Заремба на виробництві ще не працював, але вже знає, що професія агронома потребує виходу з зони комфорту. Між іншим, рідні одразу підтримали його вибір професії. А друзям довелося розвінчувати міфи та стереотипи про цю діяльність.

«Приваблює моя майбутня спеціальність тим, що ти кожен день будеш виходити на роботу і не знати, що тебе там чекає. Чи це буде шкідник, з яким ти ще не боровся, чи це хвороба, чи це бур’яни. Природа ніби кидає тобі виклик, який ти приймаєш, щоб досягнути своєї мети і отримати гарний врожай хорошої якості при якомога менших затратах. Робота в сільському господарстві надзвичайно різноманітна, адже кожен сезон не схожий на попередній. Треба розвиватись, щодня отримувати нові навички, бути на рівні», — резюмував Михайло Заремба.

Zaremba.jpg (102 KB)

То ж бажаємо молодим агрономам кар'єрних злетів, а тим, хто ще навчається, знайти роботу мрії!

Вакансії агрономів

Нові вакансії

ТОВ "НОВААГРО УКРАЇНА", Харків
Договірна
FERM, Київ
35 000 грн
CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна