Залишатися не можна повернутися: українські заробітчани на карантині

Неочікувана пандемія коронавірусу та введення карантину у багатьох країнах світу сплутали всі плани для українських трудових мігрантів. Але обмеження і припинення функціонування консульств, візових центрів, транспортного сполучення і навіть роботи підприємств можуть не зупинити заробітчан. Хто залишився заробляти гроші за кордоном та які країни вже відчули брак робочих рук, читайте у нашому матеріалі.

Come back

Рішення повернутися додому прийняли ті українці, у яких закінчувалась робоча віза або ті, хто працював по безвізу, маючи дозвіл на роботу.

«У нас є чіткі цифри по нашим робітникам, які говорять про те, що в Україну на 17 березня повернулося не більше 3-4%. Ситуація з карантином непередбачувана, тому українці, які перебувають в Польщі по безвізу, поспішили повернутися додому. Вони не хочуть залишатися в Польщі, працювати нелегально і отримати штамп про депортацію, коли закінчиться термін легального перебування», заявив власник компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Євген Кириченко.

Після оголошення карантину багато заробітчан зіткнулося з проблемою повернення в Україну. Згідно з даними державної прикордонної служби, станом на 23 березня 2020 року в Україні працює 41 пунктів пропуску з усіма сусідами на кордоні. 

kordon.jpg (395 KB)

«Сьогодні їхала з Польщі. До кордону їхали машиною, далі пішки до польського пункту. Людей було багато, всі по черзі йшли. Після проходження польського кордону, забирає організований автобус, який підводить до українського. На кордоні міряють температуру та просять заповнити бланк про добровільну згоду особи на проведення протиепідемічних та профілактичних заходів», розповіла Олена Кравчук.

Українці нарікають, що не мають можливості доїхати навіть до пунктів пропуску. Адже країни призупинили не лише міжнародне, а й міжміське транспортне сполучення. 

«Ми з чоловiком повиннi були 12 квiтня виїжджати з Болгарii. Залишаємося. Звичайно, буде штраф на кордоні, але як виїжджати? Карантин...Транспорт не ходить: нi автобуси, нi поїзди. Доїхати неможливо взагалі. На виїздах з мiст поліція, дозвiл на проїзд тiльки по пропускам, якщо на роботу», поділилася Валентина Силина.

Зарплата під час карантину

В Україні керівникам, які незаконно звільняють працівників під час карантину, може загрожувати штраф до 51 тис. грн або виправні роботи, а також позбавлення права обіймати певні посади або виправні роботи на строк до 2 років. Адже коли людину беруть на роботу і укладають договір, то між нею і роботодавцем, прописані певні умови. Тому керівники не можуть їх погіршувати під приводом карантину.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко заявив про пріоритетні напрями роботи відомства. Зокрема він наголосив про збереження робочих місць та зарплатні в умовах економічної кризи, яка може розпочатися через пандемію коронавірусу. А як у інших країнах?

Читати по темі: Важливо зберегти робочі місця та зарплату — Петрашко

У Португалії держава компенсує роботодавцю (якщо він зможе довести державі, що через карантин не може достатньо заробляти) 70% зарплатні працівникам. 

У Чехії з державного бюджету покриють 80% зарплатні працівників підприємств, які змушені призупинити роботу через карантин. Решта 20% повинні доплачувати компанії. Держпідтримку також отримають роботодавці, які змушені через карантин звільнити 30% працівників або знизити зарплату на 30%. 

zarplata-v-chehii.jpg (60 KB)

Уряд Данії пообіцяв приватним компаніям, які постраждали від введених обмежень, покрити 75%, але не більше 3077 євро, заробітної плати кожного працівника. При цьому головна умова — збереження штату.

В Італії люди, які не можуть працювати через карантин, отримають спеціальні виплати. Працюючим батькам пропонується спеціальний ваучер на 600 євро для компенсації послуг няні. Батьки, що працюють в приватному секторі, можуть йти в оплачувану відпустку і можуть отримати до 50% надбавки.

Польський уряд анонсував пакет допомоги у 212 млрд злотих ($ 52 млрд). Сюди входить і захист працівників від втрати робочих місць. Польща буде покривати 40% заробітної плати працівників підприємств, які намагаються уникнути звільнень.

Читати по темі: Прошу пана до роботи або українці в Польщі

Австрійський уряд оголосив про пакет допомоги в розмірі 4,4 млрд євро, щоб гарантувати роботу компаній і забезпечити робочі місця. Компанії, які звільняють співробітників для догляду за дітьми, отримають фінансову підтримку від уряду, яка покриває третину витрат на зарплату до Великодня (12 квітня).

«В Іспанії (Каталонія) введений жорсткий карантин, який знову продовжили. Більшість організацій призупинили свою діяльність на невизначений час. Працюю тільки ті, хто забезпечує життєдіяльність міст. Наша компанія впритул пов'язана з іншими спеціалізаціями, які якраз і не працюють в даний період, тому ми так само будемо змушені закриватися. Керівництво фірми постійно стежить за нововведеннями і сподівається, що збереже співробітників. Даних про зарплату немає, так як невідомо, чи буде засновник фірми зовсім закривати її або тимчасово призупинить діяльність. Відомо тільки те, що в цьому місяці зарплата складе звичайну ставку, без екстра-годин за переробку. В Україну повертатися не буду, буду чекати виходу з кризи», — розповів наш співвітчизник, який не забажав розкривати своє ім’я. 

На жаль, велика кількість українських мігрантів, не працює за кордоном офіційно. Тому більшість з них втратили роботу й заробітну плату також.

spain.jpg (36 KB)

Трудові резерви з України

У більшості країн власники підприємств вводять заходи безпеки для своїх працівників і намагаються не зупиняти робочий процес. Головна задача — зменшити контакт між людьми. Окрім того, хоча епідемія коронавірусу призвела до тимчасового закриття багатьох підприємств, але роботодавці не хочуть втрачати робочу силу, тому намагаються запропонувати альтернативні вакансії неподалік місця проживання заробітчан. 

Польські фермери та сільськогосподарські організації надіслали офіційний лист прем’єр-міністру Польщі Матеушу Моравецькому, у якому звернулися з проханням посприяти українським заробітчанам з протермінованими документами і допомогти залишитися на роботі в країні.

«У зв’язку з рішенням польського уряду про закриття кордонів для іноземців, просимо якнайшвидше владнати ситуацію і дозволити залишитись в Польщі працівникам з України, у яких закінчується термін дії дозвільних документів на працевлаштування та перебування на території Польщі», – йдеться у зверненні польських аграріїв. 

У листі також зазначається, що раптова нестача працівників з України через закриття кордонів стане причиною краху багатьох галузей польської економіки і може суттєво ускладнити підтримку ланцюга поставок продовольства до інших країн Європи.

Читати по темі: Аграрії Польщі просять уряд посприяти українцям залишитись в країні

robota_poland.jpg (186 KB)

Крім того, мер Вроцлава днями звернувся українською мовою до мешканців міста з проханням дотримуватися карантину та не виходити на роботу. А польський уряд запевнив, що хворих на коронавірус українців будуть лікувати безкоштовно й оголосили про автоматичне продовження віз та дозволів на роботу іноземцям, які перебувають на території Польщі.

Сільськогосподарська галузь Франції вже страждає від браку трудових мігрантів, які зазвичай долучаються до сезонних робіт. У зв’язку із закриттям кордонів заробітчани не мають змоги долучитися до збору врожаю. Міністр сільського господарства Франції Дідьє Гійом наголосив, що наразі в агросфері близько 200 тисяч робочих місць. Країні необхідна їхня праця, щоб отримувати здорове харчування, а для цього слід працювати в полях та на фермах.

«У зв’язку із закриттям кордонів, трудові мігранти з Польщі, Румунії та Іспанії не долучаться до збору врожаю. Нам необхідно 45 тисяч сезонних працівників у березні, 80 тисяч у квітні та стільки ж у травні», пояснила голова спілки аграріїв FNSEA Крістіан Ламбер.

Попри те, що влада різних країн намагається утримувати відтік трудових резервів, але все ж рішення залишитися за кордоном є власним рішенням кожного.

«У Німеччині сиджу. Теж не поїду. Закінчуються строки перебування. Про штрафи і депортацію пам’ятаю, але іншого виходу немає, бо дома маленькі онуки і мама старенька. Де мені ізолюватися? На кордонах і в дорозі скупчення людей», — розказала наша співвітчизниця Валентина Байдалюк.

kordon_1.jpg (35 KB)

А що ж наші роботодавці? 

Експерти ринку працю одноголосно зазначають, що через карантинні заходи українці втратять роботу у Європі, але це явище матиме тимчасовий характер. Хоча негативні прогнози про економічну кризу після завершення карантину можуть стати реальністю, але потреба робочі силі не скоротиться. Та чи поїдуть наші після такого? 

Head of Recruitment агроіндустріального холдингу МХП Маргарита Бобик зазначає, що на ринок вийде велика кількість лінійних спеціалістів зі сфери обслуговування, розваг, готельно-ресторанного бізнесу та тих, компаній, котрі не змогли налаштувати хорошу ІТ-систему для віддаленої роботи. 

«Брак робочих спеціалістів можна нейтралізувати трудовими мігрантами і зробити максимально все для того, аби вони не захотіли повертатися до заробітчанства. Це шанс для роботодавців, котрі готові інвестувати в reskilling персоналу» — запевняє спеціаліст.

У зв’язку зі збільшенням безробіття та підвищенням цін, співвітчизники почнуть шукати варіанти для заробітку, в тому числі і за кордоном. Попри це AgroRobota.com.ua сподівається, що після пандемії трудові мігранти залишаться вдома та знайде гідну роботу в Україні. 

© Юлія Ніколенко, 2020, AgroRobota.com.ua

viber.jpg (27 KB)

Нові вакансії