В агросекторі частка працівників до 35 років становить 43% — дослідження

У західних регіонах України аграрії отримують зарплатню на 5% більше, ніж у східних, а частка людей до 35 років в агросекторі становить 43%.

Про це повідомила прес-служба Agrohub

У ході дослідження HR 360 Benchmarking Agrohub проаналізував 91 польову компанію, зокрема, 3011 осіб за трьома спеціальностями: агрономи, інженери та земельники. Першими учасниками проекту аналітики стали «Агропросперіс»«Астарта-Київ»МХП«Епіцентр К»«Контінентал Фармерз Груп», «Кернел»

Були виявлені наступні тренди:

  • Універсальність людей. Фахівці всіх трьох служб стають все більш універсальними — зменшується спеціалізація за типами культур або за типами виконуваних задач.
  • Менше в штат, більше підрядників. Аутсорсинг стає актуальнішим. Все, що можна передати підрядникам без шкоди для якості роботи, переходить з основних фондів компанії. Техніку беруть в лізинг, співробітників робочих спеціальностей переводять в аутсорсинг або формують мобільні бригади, які їздять у відрядження по різних регіонах.
  • Діджиталізація процесів та інформації. Все більше компаній переходять до роботи з електронними документами, зростає попит на фахівців по роботі з електронними базами даних, діджиталізуются всі дані про землю і роботу холдингів.
  • «Омолодження» галузі. Незважаючи на те, що багато функцій передаються на аутсорс, зростає кількість молоді, яка повертається на роботу в агросферу. В середньому, частка людей молодше 35 років в компаніях становить 43%.
  • Зарплатна географія. Оклади і бонуси мають регіональну специфіку. На поточний момент на заході України аграріям платять в середньому на 5% більше, ніж на сході.

Нові вакансії