Що таке конкурентна заробітна плата?

Ми всі хочемо отримувати «конкурентну зарплату», але що означає цей термін у наш час? І чи у вас однакове з роботодавцем тлумачення цього поняття? 

У цій статті ми визначимо термін «конкурентоспроможна заробітна плата», виходячи з його використання в реальному світі, і проаналізуємо, як менеджери з підбору персоналу тлумачать це значення, коли використовують його у описі вакансії.

Маючи ширше уявлення про те, що насправді означає термін «конкурентоспроможна зарплата», це дозволить вам краще визначити свою власну цінність і те, що «конкурентоспроможна» означає для вас.

Зрештою, ці рекомендації мають допомогти дізнатися, як домовитись про конкурентоспроможну заробітну плату на співбесіді при прийомі на роботу, не зменшуючи ваших шансів отримати пропозицію від роботодавця.

photo_2020-12-15_12-37-44.jpg (149 KB)

Що таке конкурентна заробітна плата?

Конкурентна заробітна плата має хороший рівень, якщо її порівнювати з аналогічними вакансіями інших роботодавців це означає, що наявна заробітна плата «конкурує». І хоча це можна інтерпретувати по-різному, але це, принаймні, повинно означати, що оплата праці знаходиться у правильному діапазоні. Однак існує кілька різних варіантів думати про визначення «конкурентоспроможна заробітна плата» та про те, що воно означає для вас:

  • зарплата, яка зіставляється з середньою зарплатою у вашій сфері діяльності;
  • зарплата, яка зіставляється з найвищими ставками оплати праці у вашій сфері діяльності;
  • зарплата, яка добре оплачує вашу роботу, виходячи з вашого особистого досвіду і знань.

Між кожним з вищеперерахованих пунктів є невеликі відмінності, і на практиці визначення «конкурентоспроможної зарплати», швидше за все, об'єднає всі ці пункти разом, щоб створити ставку оплати праці, засновану на ваших унікальних характеристиках і трохи зміщену до більш високого рівня. Важливо знати свою власну цінність. У галузі, де всі оголошення про вакансії просто згадують «конкурентноспроможну зарплату» без точних значень, це може бути непросто, але, дізнавшись про ставку для людини ваших здібностей, ви зможете більш рішуче вести переговори на співбесіді. Нижче ми більш детально розглянемо, як ви можете визначити свою ринкову вартість, але спочатку давайте заглибимося в значення терміна «конкурентоспроможна зарплата» і з'ясуємо, чому компанії використовують його в оголошеннях про роботу.

Де можна побачити «конкурентоспроможну заробітну плату»?

Загальновизнано, що термін «конкурентоспроможна заробітна плата» використовується в оголошеннях про роботу. Насправді це найімовірніше місце, де ви побачите цю фразу. Це один із безлічі різних способів посилання на кількість грошей, доступних для певної позиції, без зазначення фактичного числового значення. Інші терміни, які ви можете побачити замість «конкурентної зарплати», включають:

  • середня зарплата;
  • базова заробітна плата;
  • зарплата FTE (еквівалент повної зайнятості, річна ставка для посад за сумісництвом);
  • зарплата брутто;
  • ринковий курс;
  • мінімальна зарплата;
  • ставка оплати за домовленістю.

Усі ці поняття мають кілька різних значень і можуть стосуватися мінімальної суми, на яку ви можете розраховувати, до середньої ставки для співробітника, який працює на аналогічній посаді, або до можливості домовитися про конкретну зарплати в процесі найму. У деяких сферах діяльности прийнято вказувати погодинну, щомісячну або річну ставку оплати праці, в той час як в інших особливо там, де більше значення має ваш особистий досвід і рівень знань ви, швидше за все, побачите один із перерахованих вище пунктів як спосіб домовитися про індивідуальну ставкою оплати праці. Це також означає, що в деяких галузях набагато складніше знайти оголошену погодинну ставку, тому вам, можливо, доведеться докласти більше зусиль, щоб визначити свою ринкову вартість до початку переговорів про зарплату. 

Читати також: Зарплата, яку ви заслужили: інструкція перемовин з шефом

groshi_3.jpg (202 KB)

Чому використовується «Конкурентна заробітна плата»?

Тож чому разом із іншими фразами, перерахованими вище, використовується «конкурентна заробітна плата»? У деяких випадках це навмисна спроба приховати наявну суму грошей. Можливо, менеджер з працевлаштування захоче залучити найталановитіших абітурієнтів, не маючи заздалегідь даних про найвищу заробітну плату. Це також може бути визнанням того факту, що різні кандидати заслуговують різних ставок оплати. Ваша конкурентна заробітна плата після 20 років кар’єри буде відрізнятися від заробітної плати нещодавнього випускника. Хоча навряд чи ви обидва претендуватимете на одну і ту ж вакансію це неможливо. Менеджер з працевлаштування також може надсилати навмисне повідомлення про те, що зарплата підлягає обговоренню. Хоча багато людей сприймають «конкурентоспроможну заробітну плату» як найнижчу ставку, яку запропонує роботодавець, це не завжди так. Іноді менеджер з підбору персоналу щиро зацікавлений у залученні найбільш спроможного кандидата, навіть якщо це означає, що за його забезпечення потрібно заплатити більш високу ціну. Це особливо вірно на верхньому сегменті ринку, наприклад, на тимчасових керівних посадах та підборі кадрів на рівні членів правління, де життєвий досвід перевищує академічні знання. Зрештою, не завжди можна точно дізнатися, чому в оголошенні про роботу використовується «конкурентна заробітна плата», а не фіксована ставка за годину, місяць чи рік. Але ви все ще можете скористатися можливістю домовитися про власну зарплату, переконавшись, що знаєте свою ринкову ставку, і узгодивши пакет, який відповідає вашим можливостям. 

Яка моя ринкова вартість?

Кожна людина має ринкову вартість і її знання це перший сильний крок у переговорах щодо заробітної плати. Тому на яку б посаду ви не претендували, знайдіть час, щоб сісти і обміркувати, скільки, на вашу думку, потрібно заплатити за роботу, яку ви робите. Це допомагає думати як роботодавець, а не працівник. Звичайно, ви хочете, щоб вам платили якомога більше, але для початку подумайте, скільки менеджер з найму може запропонувати вам і чи близький він до тієї суми, яку ви хочете отримати. 

online.jpg (121 KB)

Особиста ринкова вартість

Ваша ринкова вартість унікальна лише для вас персонально, тому спробуйте критично поглянути на себе і подумайте, що ви принесете на нову роботу. Якщо вас запросили на співбесіду, ви все одно повинні це зробити як частину своєї співбесіди та підготовки. Різноманітність особистих характеристик може вплинути на вашу ринкову вартість:

  • академічна кваліфікація (якщо це стосується посади);
  • історія кар’єри та минулі успіхи;
  • попередні ролі та посади;
  • навчання та сертифікати на робочому місці;
  • досвід роботи у галузі.

Загалом, договірна заробітна плата буде вищою, якщо ви можете запропонувати досвід, знання та стаж роботи як у сенсі вашого досвіду роботи на аналогічних посадах, так і у сенсі керівництва іншими у складі команди чи відділу. Посади, які вимагають обов’язки лідера, високий попит та очікування, або необмежену кількість неоплачуваних понаднормових робіт, часто потребують вищу ставку оплати праці. Такі посади підходять не всім, але якщо ви вмієте працювати під тиском, то заслуговуєте на  винагороду.

Ситуаційна ринкова вартість

Як ми вже обговорювали раніше, «конкурентна заробітна плата» за визначенням це така, що конкурує з рівноцінними робочими місцями у вибраній сфері та географічному розташуванні. Незалежно від ваших індивідуальних здібностей, завжди існують певні межі, які стосуються того, скільки ви можете отримати за день роботи. Деякі ситуативні та екологічні впливи на вашу ринкову вартість включають:

  • доступність робочих місць у порівнянні з безробіттям в суспільстві;
  • вартість проживання у вашому населеному пункті (місто чи міський регіон);
  • скільки інші роботодавці платять за подібні ролі;
  • кількість кандидатів у порівнянні з кількістю вакансій;
  • рівень економіки в цілому.

Можна вважати, що ці фактори впливають на хід переговорів, у той час як ваші особисті якості це змінні, які ви можете використовувати, щоб спробувати підвищити кінцеву зарплату. Наприклад, якщо на конкретну посаду претендує дуже мало кандидатів, то ймовірність того, що ви отримаєте більш високу зарплату, набагато вище, ніж у вас, як одного з 100 з гаком кандидатів на посаду. Це можливо важко прийняти у період високого рівня безробіття і спаду в економіці, оскільки ви можете виявити, що ваша цінність впала не з вашої вини; проте дуже важливо реалістично оцінювати ширші обставини, щоб підходити до переговорів в правильному контексті.

Читати також: Як отримати підвищення: інструкція для розвитку кар'єри

financy.jpg (57 KB)

Як обговорити конкурентну заробітну плату з менеджером з найму

Отже, припускаючи, що ви пройдете всі етапи співбесіди для роботи, яка пропонує «конкурентоспроможну заробітну плату», як розкриєте цю тему з менеджером з найму та як отримати найкращу ставку оплати праці? Якщо оголошення про вакансію анонсує конкурентну заробітну плату, то в більшості випадків вірно одне з двох:

  1. Менеджер з працевлаштування хоче залучити талановитих кандидатів з обмеженим бюджетом.
  2. Менеджер з працевлаштування хоче дозволити кандидатам домовитися про свою зарплату.

Перший випадок це сприйняття багатьма людей, коли вони припускають, що наявна заробітна плата це абсолютний мінімум, який роботодавець може сплатити. У деяких випадках це, на жаль, вірно, і на етапі співбесіди необхідно про це дізнатися. У другому випадку перед вами відкриваються можливості, щоб спробувати узгодити заробітну плату, якою ви будете задоволені. Якщо до цього моменту ви добре уявляєте свою особисту ринкову вартість та стан ринку в цілому, тому ви знаєте:

  1. Скільки виплачується середньому кандидату з вашими можливостями.
  2. Наскільки гнучкий ринок, щоб дозволити вам підвищити цю цінність під час переговорів.

Сильніша економіка забезпечує більшу гнучкість у переговорах про вищу ставку заробітної плати. А коли економіка, сфера діяльності або місцевість слабкі, ви, ймовірно, будете намагатися переконати будь-якого роботодавця збільшити свою пропозицію хоча б мінімально.

Доведіть свою цінність

Під час будь-яких переговорах надавайте вагомі докази своєї цінності. Ваше резюме хороший спосіб зробити це в рамках початкової співбесіди, оскільки в ньому вже має бути докладно описано безліч якостей, які роблять вас більш цінним для роботодавця. Будьте прагматичні. Менеджери по найму добре розуміють, чого варто людський капітал для їх бізнесу, і не повинні ображатися на талановитого кандидата, який намагається отримати кращу зарплату за свій досвід, особливо на відповідальній посаді. Зрозумійте, що ваша основна зарплата це не єдина винагорода, яку ви отримуєте за роботу на цій посаді. Шукайте ще щось інше, що вам можуть запропонувати:

  • виплати за понаднормову роботу, оплату праці та квартальні премії;
  • можливості просування по службі з відповідним збільшенням зарплати;
  • фінансові вигоди, наприклад, співпраця зі страховиками та іншими постачальниками послуг;
  • відчутні переваги, наприклад, службовий автомобіль, мобільний телефон з безкоштовним тарифом;
  • пенсії, оплачувані відпустки та щедрі пропозиції у разі відсутності по хворобі.

«Цінність» вакансії виходить далеко за рамки пропонованої базової заробітної плати. У деяких випадках оголошення про роботу, в якому згадується конкурентний пакет, а не конкурентна заробітна плата, може ґрунтуватися на наявності премій та пільг тому будьте готові домовитися і про них.

Читати також: HR Анна Зайцева: Люди шукають нові варіанти розвитку

rykopozhatie.jpg (196 KB)

Що це для вас вартує?

Нарешті, уявіть собі не тільки те, що ви вартуєте для роботодавця, а й те, чого для вас коштує робота. Це не просто означає заробітну плату та пільги, але може включати особисті міркування, які не є частиною переговорів. Деякі з них можуть включати:

  • коротший робочий час, ніж на вашій поточній роботі;
  • менше часу, витраченого на роботу або інші подорожі, пов’язаних з роботою;
  • більше гнучкості, наприклад, коли ви хочете працювати вдома;
  • можливість працювати з етичним роботодавцем, якому довіряють;
  • шанс перейти у нову галузь з невеликим досвідом.

З усіх цих причин та інших, ви можете погодитися на нижчу ставку заробітної плати, щоб потрапити на роботу, яку ви дійсно хочете і це цілком нормально. Це ваш особистий вибір, чи наполягати чи на те, щоб робота платила вам конкурентоспроможну ставку.

Джерело: glassdoor.co.uk

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна