Як отримати підвищення: інструкція для розвитку кар'єри

Щоб отримати підвищення, потрібні наполеглива праця, успіх, розуміння правильних сигналів і трохи удачі.

Просування по службі це спосіб, яким роботодавець демонструє, що він цінує вашу роботу і що ви займаєте важливе місце у компанії. Підвищення завжди супроводжується великою кількістю обов'язків, але це можливості для розвитку ваших навичок і кар'єри. Якщо ви плануєте отримати підвищення, корисно поговорити з керівництвом і дізнатися, що необхідно для просування на вищу посаду.

У цій статті розказуємо, як отримати підвищення та переконатися, що оцінка вашої роботи призведе до наступного просування по службі, яких помилок слід уникати, як оновити резюме після підвищення, коли не треба говорити про кар’єрний ріст, а також причини, через які вам відмовили. 

career.jpg (64 KB)

Як попросити про підвищення

Зазвичай, коли ви звертаєтеся з проханням про підвищення, необхідно виконати наступні кроки.

Переконайтеся, що ви обґрунтували свою ефективність та розвиток. Потім обов’язково переконайте свого менеджера в тому, що готові та можете взяти на себе більше відповідальності. Нарешті, як тільки ви зарекомендували себе і дізнаєтесь, наскільки ви оцінюєтеся на ринку, організуйте напівформальну, офіційну або обідню зустріч зі своїм керівником, щоб обговорити можливе підвищення, а також чи здатна компанія підтримати вас у цій ролі.

Коли запитувати про підвищення

Спочатку необхідно знайти слушний момент. Просити про підвищення під час атестації це, як правило, найкраща можливість для досягнення успіху. Саме в цей момент ваші старші співробітники готові роздавати бонуси та нагороди. Створення обґрунтування за результатами вашої атестації і зростаючої ролі в компанії може збільшити шанси на просування по службі.

Знай свою вартість

Перш ніж вступати в будь-які розмови щодо підвищення, вам слід знати свою ціну. Розуміння вашої цінності для компанії та на відкритому ринку праці дає вам переговорну силу, необхідну для просування по службі.

Знання вашої вартості надає вам важелі керування в обговоренні просування, оскільки ви зможете продемонструвати свою об’єктивну цінність. Простий спосіб зробити це використовувати інструмент «Зарплата Glassdoor», який покаже справжню ринкову вартість, порівняння з іншими працівниками тієї самої галузі та відкритими робочими місцями з поточними даними про заробітну плату.

Перш ніж вступати в будь-яку розмову для підвищення, підготуйте наступні пункти:

  • Ваша об’єктивна цінність на відкритому ринку.
  • Перелік поточних завдань та обов’язків.
  • Дані, що демонструють цінність, яку ви приносите компанії.

euro.jpg (115 KB)

Шукайте нові навички

Розвиток нових навичок це чудовий спосіб заробити підвищення. Покажіть своєму роботодавцю або управлінській команді, що ви можете рости та знаходити нові способи приносити користь своїй компанії.

Наприклад: якщо ви менеджер контент-маркетингу, розвивайте навички SEO або маркетингу електронною поштою й можете отримати підвищення на посаду менеджера з цифрового маркетингу.

Найкращі навички для кар'єри, які рекомендують експерти:

  1. Іноземні мови.
  2. Веб-розробка.
  3. Аналіз даних.
  4. Мобільна розробка.
  5. Хмарні обчислення.
  6. Навички соціальних медіа.
  7. Комп'ютерне програмування.
  8. Можливість швидкого навчання.
  9. Спільне мислення.

Висловіть свій інтерес до кар’єрного зростання

Якщо ви не говорите про бажання розвивати свою кар’єру зі своїми керівниками, як вони дізнаються про це?

Проактивність це назва гри, тому переконайтеся, що часто говорите зі своїми шефами про свою поточну роль, де ви бачите себе в компанії і тримайте своє ім’я в центрі уваги, щоб вас помітили.

«Якщо ваш керівник не знає вашої кінцевої мети піднятися по кар’єрних сходах, і ви робите велику роботу на поточній роботі, вас можуть не помітити. Важливо спілкуватися зі своїм шефом щодо ваших довгострокових цілей», зазначила експерт з кар'єри Анжела Коупленд. 

 mikrofon.jpg (129 KB)

Перегляньте інші ролі у компанії

Якщо ви хочете отримати підвищення у межах вашої поточної компанії, тоді знання очікувань, які приходять з подібними посадами, є прекрасним способом розпочати шлях до просування по службі.

Це допоможе вам створити аргументацію, чому  ви заслуговуєте на підвищення, і допоможе забезпечити вам відповідність вимогам.

Крім того, використовуючи 49 мільйонів відгуків і ідей від Glassdoor приблизно для 700 000 компаній, ви можете прочитати, що інші співробітники на тій ланці, на яку ви хочете отримати підвищення, сказали про робоче навантаження. 

«Ви можете побачити, що нинішні і колишні співробітники можуть сказати про роботу в компанії, в тому числі про те, що працює добре, що потребує поліпшення, а також поради вищому керівництву. Залежно від того, чого ви хочете в компанії, читання оглядів це відмінний спосіб краще зрозуміти, що відбувається всередині і який тип культури зручний для вас», говорить експерт по кар'єрі Джеймі Хіченса.

Отримати наставника

Якщо ви не працюєте регулярно з вищим керівництвом або особами, які приймають рішення, то цей пункт допоможе вам. Звернення з проханням про наставництво надасть вам вкрай необхідну видимість для вищих керівників, а їм досвід роботи з вами безпосередньо.

Не кожен співробітник на керівній посаді буде хорошим наставником частина вашої роботи у якості підопічного полягає в тому, щоб зрозуміти, хто насправді може допомогти вам в цьому. Крім того, не ухиляйтеся від людини, яка піддавала вас конструктивній критиці в минулому. Вони б не дали її вам, якби не побачили ваш потенціал і хотіли допомогти вам стати краще. 

rykopozhatie.jpg (196 KB)

Прочитайте посадові інструкції

Якщо ви знаєте, що ваша компанія відкрила вакансію, для якої ви чудово підійдете, знайдіть час, щоб прочитати це оголошення про роботу. Швидше за все, ви маєте саме ті навички, які ваші менеджери шукають. Аналіз вакансії та розмова з шефом можуть дати найкращі шанси отримати підвищення.

Зрозуміти, про які навички компанія хоче чи не хоче вести переговори, складно. Важливо ніколи не дивитися на опис роботи в основних чорно-білих тонах будьте креативні.

Кількість років досвіду, необхідного кваліфікованому кандидатові, є чудовим прикладом того, як компанії можуть мати простір для маневрів. Подумайте не лише про досвід роботи, а й розгляньте можливості для волонтерства, освіти або навіть навичок, які ви набули на попередніх посадах.

Розглядаючи обов’язки та вимоги, важливо бути чесним із собою та компанією. Перевиконання своїх завдань або зобов’язання вивчати занадто багато нових речей одночасно може призвести до стресового початку роботи або ще гірше до невдачі.

Підготуйтеся до бесіди з начальником

Отримання підвищення по службі неминуче призводить до розмови зі своїм керівником щодо посади та вашої придатності на неї. Гарантія того, що ви отримаєте підвищення, це вся підготовка. Переконайтеся, що ви зосереджені на тому, щоб бути продуктивними та ініціативними. Це означає перевищення очікувань щодо всіх проектів та відповідальності, досягнення результатів та сприяння культурі компанії.

Під час підготовки до діалогу про підвищення також варто орієнтуватися в цінах на ринку праці. Необхідно знати, як подібні компанії платять за подібні вміння та досвід. Це і буде одним із найважливіших інструментів у вашому арсеналі.

ochki.jpg (113 KB)

Подайте заявку на роботу у вашій компанії

Якщо ви вивчали сторінку кар’єри у вашій компанії або чули, що вони шукають кандидата на посаду, яку б ви могли отримати, надішліть резюме на цю вакансію. Можливо, менеджери не думали про підвищення когось зі співробітників. Таким чином, ви можете пришвидшити процес найму на роботу. 

Слідкуйте за розмовою з шефом

Проактивність є ключем до успіху. Вам буде потрібно проявляти ініціативу, щоб брати на себе нові обов’язки, розвивати свої навички та вести бесіди з начальником. Часто повідомляючи йому, що готові взяти на себе нові/більше обов’язків, ви будете в центрі уваги, коли вони готові робити внутрішні кадрові ротації або створювати нові відділи.

Створіть план спадкоємності

Покажіть своїй управлінській команді, що готові перейти до нової ролі, створивши план правонаступництва. З’ясуйте деталі щодо того, як будуть оброблятися проекти та завдання, створіть посадову інструкцію і визначте, якими будуть ваші KPI (ключові показники ефективності) та як ви будете оцінюватися. Якщо взяти на себе відповідальність за цей процес, це свідчить про те, що ви готові до підвищення та задач, які з ним пов’язані.

zapys.jpg (109 KB)

Подумайте про пошук нової роботи

Ми неодноразово заявляли, що знання вашої вартості є одним з найважливіших факторів отримання підвищення. Якщо ваша управлінська команда не хоче або не може зробити вам потрібне підвищення, тоді вирушайте на ринок зі своїми навичками. Дізнавшись про свою ціну, ви зможете побачити інші компанії, які мають такі посади, і зможете презентувати майбутнім роботодавцям верхню ринкову планку вашої зарплати та підкріпити її реальними даними.

Коли уникати підвищення

Погодитися на підвищення по службі — тут і нічого думати, правда? Не завжди. Можливо, ви захочете уникати чи відмовлятися від просування по службі, оскільки не хочете додаткової відповідальності керівництва, бачите себе індивідуальним співробітником та/або хочете виконувати улюблену роботу, не занурюючись в керівництво підлеглими працівниками. В інших випадках ви хочете уникати підвищення по службі, оскільки ви думаєте про зміну кар’єрного шляху, або не хочете порушувати баланс між роботою та особистим життям.

Джерело: glassdoor.co.uk

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна