Микола Ніколайчук: У пріоритеті технічого директора організація роботи інженерної служби

У розпал сезону цінується кожна хвилина, а тому сільгосптехніка повинна мати мінімум простоїв. Наш журналіст Юлія Ніколенко мала змогу поспілкуватися з технічним директором компанії «Агро-Регіон» Миколою Миколайовичем Ніколайчуком і дізнатися, як налагодити роботу сервісних інженерів, підтримувати своїх співробітників, тримати руку на пульсі та бути підкованим у всіх технічних інноваціях.

Nikolaichyk_3.jpg (66 KB)

Юлія: Що вплинуло на вибір Вашої майбутньої професії?

Микола Миколайович: Взагалі в агросфері я з дитинства, бо народився в селі. У 6 років я ремонтував собі і друзям велосипеди. Мене змалечку тягнуло щось покрутити, тому певні навички і знання з інженерії вже з’явилися ще в тому віці. Повернувшись зі служби в армії, я вже мав свій власний трактор. Ми з батьком обробляли поля. Я особисто ремонтував трактори й обладнання. Але з часом виникли фінансові труднощі, я хотів поїхати в Канаду й навіть проходив якісь співбесіди, але не склалося з візою. Тому я влаштувався на роботу в столиці у корпорацію «Укравто». Там свою трудову діяльність почав із майстра гарантійного обслуговування автомобілів, а за 10 років виріс до директора філіалу. І саме тоді мені запропонували переведення на посаду директора філіалу в Білій Церкві. Я відмовився, бо не хотів переїжджати і залишив компанію. Нову роботу я шукав недовго, бо ми обслуговували компанію «Агро-Регіон». Коли один із співробітників запитав мене: «А як ти взагалі з агросферою?», то я точно розумів, що хоча інженерію сучасних комбайнів не знав, але ж з такими механізми вже працював. Так я і пройшов співбесіду та випробувальний термін. І ось уже з 2013 року працюю в «Агро-Регіоні» і дуже задоволений, бо компанія себе позиціонує на ринку по-європейськи і це справді так.

Читати також: (Не)жіноча професія: директор підрозділу холдингу — Катерина Мороз

Nikolaichyk-1.jpg (83 KB)

Юлія: У Вас є технічна освіта?

Микола Миколайович: Так. Я закінчив Рівненський автотранспортний технікум. А коли працював у столиці, то вступив до Київського економічного інституту менеджменту і здобув вищу освіту.

Юлія: Яку посаду Ви спочатку обійняли в «Агро-Регіоні»?

Микола Миколайович: Я одразу прийшов у компанію на посаду технічного директора. Хоча був випробувальний термін 3 місяці. Але хочу сказати, що за перший рік моєї роботи бюджети витрат на ремонти значно зменшився. І при цьому техніка вся працювала.

Nikolaichyk.jpg (51 KB)

Юлія: Що наразі входить у Ваші посадові обов’язки?

Микола Миколайович: По-перше, організація роботи підрозділів інженерної служби, де у кожному є по 2-4 інженери. Також у обов’язки входить забезпечення виробничого процесу даної техніки, а для цього необхідно вчасно робити періодичне технічне обслуговування і не допускати поламки сільгосптехніки. Звісно, за цим повинні слідкувати інженери на місцях, але я повинен приїжджати, оглядати сільгоспмашини і спілкуватися з нашими фахівцями. Також беру участь у організації навчання персоналу, як механізаторів, так і інженерного складу. 

Читати також: Професія: інженер з сервісного обслуговування сільгосптехніки

Nikolaihyk_5.jpg (95 KB)

Юлія:  Який рівень освіти мають молоді працівники, коли приходять в колектив? 

Микола Миколайович: Чесно скажу, що зараз молоді спеціалісти більш сучасні та швидше хапають «ази» інженерії. Наприклад, хлопці розуміють, що таке GPS і як його перемикати, а людині, якій вже за 50, це важче пояснити. Я навіть домовився з Катюжанським училищем і сподіваюся, що в цьому році ми наберемо групу механізаторів і проведемо навчання. Ми так у 2018 році проводили підвищення кваліфікації наших механізаторів у Мринівському технікумі. Викладачі приїжджали до нас і протягом 3 місяців два рази на тиждень проводили заняття. Після цього ми приїжджали з механізаторами до них в училище, здавали теоретичні і практичні завдання і відповідно отримували нову категорію.

agro_region_4jpg.jpg (160 KB)

Юлія: Молодь охоче йде працювати в агросферу?

Микола Миколайович: Ви знаєте, я навіть вчора спілкувався з директором училища і він дуже печально відзивається про те, що мала кількість дітей хоче йти в агро. Хоча я не можу зрозуміти чому. Наприклад, я знаю молодих хлопців, які сіли за кермо великого трактора і заробляють немалі гроші. Їм їхати за кордон взагалі не потрібно. Вони вже класні спеціалісти, а якщо будуть мати відповідну освіту, то доростуть до посад інженерів. Це однозначно. 

Декілька років назад я проводив презентацію для студентів аграрних коледжів та Житомирського аграрного університету. Після закінчення навчального року до нас повернулося всього 5 чоловік, а на сьогодні залишилося двоє. Зараз вони вже точно не теоретики, а спеціалісти. І наскільки задоволені роботою! Їм ще й надали гуртожиток, дворазове харчування. Я впевнений, що вони вже не просто помічники інженера, а справжні технічні інженери: один із них виконує ремонт двигунів, а другий спеціалізується на GPS та ремонті електрообладнання.

banner-traktorist.jpg (108 KB)

Юлія: Яка у Вас завантаженість? Чи буває графік роботи понаднормовим? 

Микола Миколайович: Буває і таке. Я скажу більше, що графік роботи у моїх колег і мене в тому числі дуже насичений. Але якщо агрономи посіяли, пару дощів пішло і вони вільні, то у інженерів є купа задач: дефектовки, замовлення запасних частин, їх доставка і звісно ремонт. Треба встигнути відремонтувати техніку до березня, бо потім ти маєш обмаль часу, щоб виконувати якісь ремонти. Іноді мої колеги, інженери підрозділів, організовують на сезонні роботи (коли йде посівна або збиральна кампанія) добову чергову зміну. Тобто інженер заступає на 24 години, щоб оперативно надати запасні частини і мінімізувати простій техніки.

Nikolaichyk_4.jpg (92 KB)

Юлія: Як відпочиваєте і де набираєтеся сил після роботи?

Микола Миколайович: Я дуже люблю кататися на лижах і вважаю, що найкращий відпочинок з сім'єю. Між іншим, компанія «Агро-Регіон» неодноразово організовувала колективні поїздки: у лютому 2020 року ми відпочивали в Дубаї, літом організовували регату на Київському морі, екскурсії в інші країни та обмін досвідом з фермерами Європейських країн та Америки. Спільний відпочинок дуже згуртовує колектив. 

Nikolaichyk_7.jpg (500 KB)

Юлія: І останнє запитання. На Вашу думку, які риси повинен мати технічний директор, щоб успішно виконувати свої обов’язки?

Микола Миколайович: Людяність і повага до своїх колег.

Юлія: Дякую за співбесіду!

Якщо ви хотіли б розказати про практику, стажування або роботу в аграрній сфері як в Україні, так і за кордоном — пишіть нам на пошту: agrorobota@latifundistmedia.com. Ми будемо раді поділитися вашою історією!

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна