Катерина Капустіна: Робота аграрного журналіста підживлює мою громадську позицію

Катерина Капустіна працює журналістом у виданні Kurkul.com. Між іншим, це не просто сайт, а справжній онлайн-асистент фермера, який користується великою популярністю у аграріїв! Нещодавно ми дізналися, що журналістка вирішила балотуватися у депутати до ради свого рідного міста Ромни на Сумщині. AgroRobota.com.ua розпитала у Катерини Капустіної, що вплинуло на таке рішення та як їй вдається поєднувати журналістську, громадську та політичну діяльність.

Читати також: Професія: аграрний журналіст

kapystina.jpg (379 KB)

AgroRobota.com.ua: Де ви навчалися і що вплинуло на вибір майбутньої професії?

Катерина Капустіна: Я навчалася в Інституті журналістики КНУ ім. Шевченка, де здобула диплом бакалавра, а згодом і магістра. Взагалі я ще зі школи розуміла, що пов’яжу своє життя з гуманітарними науками, бо точні не для мене. Мені часто радили обирати фах, який дозволить заробляти знаннями. Але вступ до Інституту журналістики виявився моєю помилкою. Туди треба йти вчитися, коли є база знань з якоїсь іншої сфери. Для того, щоб якісно писати журналістські матеріали, необхідно розбиратися в конкретних темах. Після закінчення школи я прийшла з середньою базою знань і своїми поглядами, але цього виявилося недостатньо. Треба розвиватися і освоювати нове самостійно.

AgroRobota.com.ua: Яка освіта потрібна агрожурналісту: аграрна чи журналістська?

Катерина Капустіна: Теоретично журналістом може стати будь-хто було б бажання. Навчитися писати і отримати комунікативні алгоритми можна на додаткових курсах за рік. Але для аграрного журналіста обов’язково потрібна аграрна база. Зі спікерами легше говорити, наприклад, про морфологію рослин, коли ти маєш знання вище шкільного рівня з ботаніки чи зоології.

Читати також: АгроАбітурієнт: скільки коштує вивчити майбутнього аграрія у ЛНАУ

kapystina_2.JPG (131 KB)

AgroRobota.com.ua:  Який у Вас зараз стаж роботи?

Катерина Капустіна: Щаслива, що з командою Latifundist Media уже четвертий рік. Але під час навчання в університеті ще встигла попрацювати в рекламній агенції, прес-службі колишнього Міністерства надзвичайних ситуацій України і Міжнародному центрі фінансово-економічного розвитку (МЦФЕР-Україна).

AgroRobota.com.ua: Чи подобається працювати саме в аграрній журналістиці?

Катерина Капустіна: Робота аграрного журналіста включає багато підсфер, оскільки ми маємо писати коректні матеріали про економіку агробізнесу та й все, що може бути корисним фермеру. Взагалі коли дізналася про цю вакансію, то «загорілася». Бо я виросла в селі і для мене було величезним задоволенням кататися на комбайнах і бігати до бабусі на ферму. Я досі пам’ятаю, як у 5 років перше каталася на тракторі John Deere! На співбесіді мене запитали, чи готова я до відряджень, але я навіть не уявляла, наскільки це круто та як багато буде виїздів та розмов із досвідченими й розумними людьми. Мої респонденти, крім інформації для матеріалу, дають набагато більше розкривають суть сучасного життя. Якби не ці люди, то я не стала б тим, ким я зараз є.

AgroRobota.com.ua: Вам легше писати тексти чи готувати відеоматеріали?

Катерина Капустіна: Мені простіше і більше подобається писати тексти. Тому що ти готуєш матеріал і можеш пізніше повернутися, подивитися, що можна зробити краще. З відео трохи складніше, бо повернутися і сказати так, як тобі це було потрібно, технічно складно. 

AgroRobota.com.ua: Про що любите писати? 

Катерина Капустіна: Найбільше мені подобаються історії успіху аграріїв. Це може бути як про аграріїв, які мають великий досвід, так і про початківців. Дуже важливо показувати іншим фермерам досвід конкретних господарств, бо з цього можна отримати багато цінних порад.

AgroRobota.com.ua: У кого мрієте взяти інтерв’ю?

Катерина Капустіна: Я мрію видати матеріали з усіма головами фермерських господарств України. Взагалі наразі в нашій країні зареєстровано понад 40 тис. таких підприємств. Я розумію масштаб роботи, але маленькі кроки хоч трохи наближують до мрії.

Катерина Капустіна: Як аграрії ставляться до жінки-журналіста?

Катерина Капустіна: Склалося так, що у більшості випадків керівники агрофірм чоловіки. Мені здається, що вони бачать, як палають очі дівчини-журналіста, коли вона їде на тракторі і, здається, із більшим задоволенням розповідають. Але ще більше кайфую, коли ми зустрічаємо жінку-керівника. 

Читати також: Меланія Несмачна: Мені пощастило бути агрономом з навичками журналіста

kapystina_8.jpg (307 KB)

AgroRobota.com.ua: У Вашому арсеналі є секретні техніки, які дозволяють розговорити співрозмовників?

Катерина Капустіна: Мені дійсно цікаво говорити з аграріями. Скільки землі, що і як вирощують, як формують сівозміну, де зберігають, скільки грошей пішло на техніку, чи планують будувати елеватор це все дуже важливо для мене особисто! І коли людина бачить це, то готова розказати більше.

AgroRobota.com.ua: Як ставиться до вашої роботи сім’я?

Катерина Капустіна: Одне з перших слів мого сина «трактор», але воно звучало дещо інакше. Коли я повертаюся додому з відрядження, то дитина забирає телефон і дивиться фото з полів. Моя робота інтегрувалася в сім’ю. Глибоко в душі  мрію, щоб син пов’язав своє життя з сільським господарством. Адже попит на агропродовольство буде завжди і якщо ти знайдеш призначення у цій сфері, то залишишся у виграші.

AgroRobota.com.ua: Як відпочиваєте та набираєтеся сил після роботи?

Катерина Капустіна: Моя робота це задоволення, а тому я тут можу розслабитися. Звісно, є стресові моменти, правки, дедлайни, але я ніколи не скажу, що це важка робота. Іноді буває важко фізично, коли за добу доводиться проїжджати тисячу і більше кілометрів, а після цього відписувати матеріал. Тоді, звісно, потрібно відсипатися.

kapystina-1.jpg (238 KB)

AgroRobota.com.ua: Ви ще й активний громадський діяч. З чого все почалося?

Катерина Капустіна: Моя робота агрожурналіста підживлює і мою громадську позицію. Чого так вийшло? Ми їздимо до фермерів у різні села та ОТГ. Тому я маю змогу спостерігати, як благоустрій інших населених пунктів відрізняється від міста, у якому я живу. Наприклад, ми заїжджаємо у село в Черкаській області, а я колегам в машині кажу, що я вже заздрю цим мешканцям. Тому що дороги зроблені, відремонтовані дитячі садочки та інші соціальні об’єкти. Коли я заїжджаю в Ромни і бачу зовсім інше, то в пам’яті виринають картинки сіл з гарною інфраструктурою, де хочеться залишитися жити.

Моя проактивна громадянська діяльність починалася з пропозицій. Тобто я бачила проблему, яка стосується базового благоустрою, і пропонувала її вирішення. Наприклад, якщо на вулиці не було каналізаційного люка, то я наївно думала, що може влада міста не знає про це, телефонувала й писала у відповідні служби. Знаючи про складну ситуацію з безпритульними тваринами, я звернулася до організацій, які займаються її вирішенням та й сама допомагала чиновникам готувати цільову програму за прикладом тих, які вже успішно адаптовані в інших територіальних громадах. Також я пропонувала відділу молоді і спорту свою посильну допомогу в організації дозвілля людей. 

А от коли мене почали ігнорувати, то такі пропозиції і бажання щось змінити переросли в конструктивну критику. Свою особисту думку я викладаю на сторінці у Facebook, а мене почали називати блогеркою. Але я завжди прошу розділяти мою роботу журналіста і позицію простої мешканки міста Ромни.

kapystina_9.JPG (154 KB)

AgroRobota.com.ua: Отже, депутатський мандат потрібен для того, щоб мати вплив на вирішення тих проблем?

AgroRobota.com.ua: До останнього моменту я не мала наміру йти на місцеві вибори 2020 року і вірила, що проста смертна людина як представник інституту громадянського суспільства може впливати на владу. Але досвід показав інакше. І люди почали казати: «Досить критикувати, візьми і зроби». Тому, надихнувшись прикладом Тростянецької ОТГ та її голови Юрія Бови, ми за дуже короткий період зібрали свою команду однодумців під прапором політичної партії «Сила людей» і балотуємося в місцеву раду. Ми зсередини покажемо, як працює система органу місцевого самоврядування і будемо направляти цю роботу в інтересах усіх людей. У нашої громади насправді великий потенціал його необхідно наповнювати і правильно реалізовувати.

AgroRobota.com.ua: Яка проблема є нагальною і Ви б хотіли першочергово взятися за її вирішення, ставши депутатом? 

Катерина Капустіна: Прозорий розподіл місцевого бюджету і оптимізація витрат є першочерговими завданнями у моєму місті. Але існує рейтинг прозорості міст, де за низкою критеріїв експерти виставляють бали. Серед сотні населених пунктів Ромни посідають останні позиції, а я мрію, що моє місто піднялося на перші сходинки рейтингу. Це залежить не від перекладання паперів, а від ефективності роботи! 

Kapystina_5.jpg (193 KB)

AgroRobota.com.ua: Чи може в майбутньому Ваша політична діяльність витиснути журналістську?

Катерина Капустіна: Я б дуже не хотіла цього. І я не хочу втрачати свою роботу і журналістську команду. Думаю, що буде під силу поєднати основну і депутатську діяльність. До таких жертв, коли треба втрачати свою роботу, щоб перейти на державну службу, я не готова. Корисні речі можна робити без посад і статусів.

AgroRobota.com.ua: Бажаємо удачі у виборчих перегонах і натхнення у журналістській діяльності! Дякуємо за розмову!

Нові вакансії