Карантинний агробізнес: результати першого тижня

Скасування відряджень, віддалена робота, відеозв'язок замість особистих зустрічей, посилення дезінфекції….Агрокомпанії ввели ряд додаткових заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу та захисту своїх співробітників. Та чи можлива робота з віддаленим доступом в агросфері? AgroRobota.com.ua спробує з цим розібратися.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко наголосив про збереження робочих місць та зарплатні в умовах економічної кризи, яка може розпочатися через пандемію коронавірусу.

«Я бачу пріоритетними два напрями. Перший — підтримати і збалансувати українського виробника, коли ринки будуть закриватися, ринки Євросоюзу будуть вводити протекціоністські заходи. Важливо допомогти бізнесам зберегти виробництво, зберегти робочі місця, зберегти зарплату. Друге — створити фундаментальні умови, щоб український бізнес в Україні почувався добре», — заявив Ігор Петрашко.

petrashko.JPG (359 KB)

Екс-міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов підрахував, що у результаті кризи без роботи можуть залишитися від 170 до 500 тисяч людей. Найбільш вразливими є неформально зайняті працівники. За його словами, серед варіантів під час кризи — дистанційна робота. Але якщо повний перехід на віддалену роботу неможливий, не потрібно закривати підприємство. Можна перевести на меншу потужність, щоб працювала менша кількість робітників і були знижені ризики розповсюдження вірусу.

Читати по темі: Важливо зберегти робочі місця та зарплату — Петрашко

Хто залишився працювати

Згідно з опитуванням, яке команда AgroRobota.com.ua провела у Telegram-каналах, після оголошення карантину 38% респондентів працює вдома віддалено. При цьому в полі чи на елеваторі наразі працює 28% учасників опитування. Зі 145 респондентів, які ходять в офіс, 32% не мають можливості перевести роботу на віддалений режим.

Читати по темі: Під час карантину 90% аграріїв намагаються самоізолюватися — опитування

Агрокомпанії запевняють, щоб максимально захистити співробітників, а також перешкодити поширенню вірусу, дотримуються всіх рекомендації влади і ВООЗ. Наприклад, у компанії «Агротрейд» в офісі працюють лише 10% працівників, яким організували проїзд на підприємства на службових машинах. 

Але більшість агрокомпаній перевели частину співробітників, які можуть працювати віддалено, на дистанційний формат. Працівники, які необхідні для забезпечення безперебійності роботи, залишаються на своїх робочих місцях. 

Наприклад, співробітники зернових терміналів Cargill і «М.В. Карго» Neptune забезпечені всіма необхідними засобами індивідуального захисту захисними масками, окулярами, рукавичками.

«Ми зробили все можливе, щоб забезпечити безперервність бізнес-процесів, максимально захистити наших співробітників, клієнтів і партнерів, а також підготуватися до можливих викликів у зв'язку з роботою в умовах загальнонаціонального карантину», вказали на терміналі.

karantyn.jpg (47 KB)

Хто не вийде на роботу

«Харківський тракторний завод» оголосив, що з 18 березня і до 3 квітня призупинив свою роботу. Але чи мають можливість так зробити інші агропідприємства? 

AgroRobota.com.ua проаналізувала, що на роботу не можуть не вийти такі фахівці: тваринник, технолог, зоотехнік, водій, геодезист, інженер, забійник, працівник лабораторії, топ-менеджмент, комбайнер, тракторист, ветеринар, оператор доїння.

agro_pole.jpg (135 KB)

Можуть працювати віддалено: менеджер, аналітик, адміністратор, бухгалтер, економіст, працівник відділу збуту, логіст, маркетолог, фінансовий контролер, юрист. 

Щоб працювати віддалено, аграрії використовують хмарні рішення, інструменти для віддаленої роботи фахівців онлайн, скоринги для кредитування, мережі для роботи великої кількості датчиків, віртуальні мобільні АТС і CRM. Ці спеціальності мають роботу з даними, електронним документообігом. 

Компанія «Кернел» одна з перших в Україні ввела комплексні превентивні заходи щодо нерозповсюдження коронавірусної інфекції на всіх підприємствах групи. Наразі співробітники мають змогу працювати віддалено. Наприклад, керівник елеватору у Біловодах Євген Позовіков зазначив, що ключові фахівці працюють дистанційно.

«Співробітники елеватора вдома. На роботу за дзвінком — в разі гострої виробничої необхідності, яка не терпить зволікань. На вході перевірка і видача засобів індивідуального захисту. Компанія дійсно спрацювала на випередження і змогла швидко синхронізувати роботу такого величезного організму в період змін», — зазначив Євген Позовіков.

peregovory.jpg (43 KB)

Ситуація за кордоном

Польські та німецькі аграрії вже почали скаржитися, що через нестачу робочих рук підприємства знаходиться під загрозою банкрутства. 

Польський союз профспілок фермерів та сільськогосподарських організацій надіслав офіційного листа до прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького та голови правлячої партії «Закон і справедливість» Ярослава Качинського, у якому звернувся з проханням негайно вирішити загрозливу ситуацію, яка нависла над польськими аграріями. Йдеться про неможливість прийому на роботу нових працівників з України в умовах закритих кордонів через спалах коронавірусу в Європі.

«У зв’язку з рішенням польського уряду про закриття кордонів для іноземців, просимо якнайшвидше владнати ситуацію і дозволити залишитись в Польщі працівникам з України, у яких закінчується термін дії дозвільних документів на працевлаштування та перебування на території Польщі», — йдеться у зверненні польських аграріїв. 

Обмеження в щоденному житті змусили багатьох іноземців, зокрема і українських громадян, покинути Чехію. У цій країні теж одразу став відчутним брак робочих рук.

«Найбільшою проблемою останніх днів був саме брак людей. Низка працівників є вдома з дітьми. Частина робітників з-за кордону, зокрема з України, виїхала протягом останнього тижня додому. І тут цей збій очевидний», — зазначив президент чеського союзу торгівлі й туризму Томаш Проуз.

poland.jpg (115 KB)

Як працюють HR

AgroRobota.com.ua провела опитування серед спеціалістів ринку праці. Проміжні результати демонструють, що лише у 50% компаній відбулося зменшення відкритих вакансій у зв'язку з введенням карантину. При цьому 33% відчули зменшення відгуків на резюме та відтік претендентів, бажаючих пройти співбесіду. 

Під час карантину 75% HR користуються онлайн-сервісами для спілкування з кандидатами. Наразі вистачає інструментів для дистанційного спілкування. Найпопулярнішим є Skype.

Окрім того, один з респондентів зазначив, що пандемія коронавірусу вплине на світовий ринок праці взагалі та український зокрема: ринок стане переформатованим, але ніхто не знає як саме, тому що відбуваються різні глобальні зміни.

HR.jpg (125 KB)

Прогнозувати наслідки коронавірусу неможливо, але експерти не забувають наголошувати: подібні катаклізми – це ще й шанс для оновлення. 

Ми закликаємо наших друзів та партнерів вжити заходів з метою запобігання поширенню коронавірусу. Будьте завжди на зв’язку з колегами, ставтеся з розумінням до їхніх потреб та підвищеного занепокоєння стосовно ситуації. Пам’ятайте, що підтримка та здоровий глузд також роблять великий внесок у зменшенні поширення небезпечних хвороб. Будьте свідомими, бережіть себе та своїх близьких! 

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна