Дівчата у справі: історії жінок, які працюють в агро

Красиві, розумні, привабливі...Про кого це ми? Про жінок, які працюють в агро. Сьогодні розповімо, як представниці прекрасної статі можуть бути організаторами, новаторами і двигунами роботи. І пам’ятайте, що жінка в агро — до щастя. 

Марія Троцько — керівник фермерського господарства «ЛВМ»

На початку своєї кар’єри Марія Троцько була топ-менеджером в електротехнічній компанії. Ідея почати власну справу в агросфері прийшла до неї у декретній відпустці. Аграрієм був її дідусь, тому продовжувати цю сімейну справу дійсно стало честю. Наразі фермерське господарство «ЛВМ» вирощує помідори, огірки, картоплю, капусту, редис, зелень, кабачки. А справжня гордість — кавуни. Їх вирощував дідусь Марії, але зараз баштанні — головна «фішка» підприємства.

Читати також: (Не)жіноча професія: засновниця дорадницького центру — Наталія Табінська

trotsko.JPG (266 KB)

Профіль Instagram Марії Троцько

Хоча Марія є керівником і співвласником компанії, але зізнається, що їй не соромно працювати руками і у разі необхідності вона включається у будь-які процеси. 

«Керівник — це не просто менеджер, який вказує, що потрібно робити. Це основна бойова одиниця, яка може замінити кожного. Це необхідно для того, щоб підприємство працювало як єдиний механізм і ні в якому разі не зменшувало продуктивність», — зазначила Марія Троцько.

Марія зазначає, що аграрії — дуже привітні та відкриті люди, які завжди прийдуть на допомогу, поділяться досвідом і дадуть цінні поради. 

«В агро немає суперництва, бо всі ми — колеги. Чоловіки йдуть на зустріч, допомагають, посміхаються, пояснюють, дають настанови. В агро тепла та дружня атмосфера. І це дуже приємно», — поділилася Марія Троцько.

Наша сьогоднішня героїня — надзвичайно активна людина. Марія зізнається, що робота з землею наповнює її енергію. І хоча вона займається фермерством, але має ще й власну дачу, де також є город. Серед хобі — кулінарія, верхова їзда та риболовля. Також Марія розказала нам по-секрету, що у своїй робочій сумочці завжди носить пляшку води, рукавички, захисну маску, гігієнічну помаду, аналізатор ґрунту, зарядний пристрій і щоденник. 

«Справжнє щастя — знайти власний баланс і займатися тим, що тобі подобається, наповнює та надихає. Хочу побажати кожній жінці, дівчині та маленькій дитині, яка ще тільки має мрії про майбутнє, щоб очі завжди світилися щастям. Не загубіть власну іскринку, будьте прекрасними, як весна, щоб світилися, як сонце, та завжди посміхайтеся», — побажала Марія Троцько.

trotsko_2.jpg (56 KB)

Катерина Олійник — засновниця бренду «Кучерява фермерка»

Наша наступна героїня Катерина Олійник до того, як почати працювати в агро, вона була вчителем географії. Звільнившись три роки назад, вирішила розпочати власну справу і наразі успішно вирощує перець та виготовляє сухофрукти. За перший рік роботи виростила 14 тисяч саджанців і зібрала близько 15 тонн перцю. У планах «Кучерявої фермерки» на наступний рік — розширення зембанку, будування нової теплиці, сушарки, фасувально-пакувального цеху, а також збільшення кількості співробітників.

kateryna_oleynik_9.jpg (56 KB)

Профіль Instagram Катерини Олійник

Міфи про гендерні стереотипи Катерині Олійник доводиться розвінчувати часто. По-перше, вона давно мріяла мати автомобіль ЛуАЗ і стала наразі є його щасливою власницею. Коли жінка за кермом, то на неї всі обов’язково звертають увагу: махають діти, а одного разу навіть задивився велосипедист і впав. У автомобілі фермерка завжди возить з собою секатор, ізоляційну стрічку, термос з кавою, пляшку води та запасну каністру з бензином.

«У чоловіків є «магічний» ритуал рукостискання. Коли ми родиною приїжджали до фермерів, то я в такому ритуалі не брала участь і часто після привітання на мене не звертали увагу та навіть оберталися спиною. За моїми спостереженнями, несприйняття жінки-аграрія притаманне для старшого покоління. Але поступово я знайшла з ними спільну мову. Завжди шукаю можливість реалізовуватися», — пояснила Катерина Олійник.

Катерина Олійник поділилася з нами, що працювати в агро важко. Іноді під час осіннього збору перцю спала по одній годині на добу. Після цього періоду був час відправки сухофруктів клієнтам. Відволіктися від щоденних справ допомагає улюблена справа — фото- і відеозйомка. А ось найкращий відпочинок для нашої героїні — риболовля з чоловіком. Найчастіше подружжя відпускає рибу й насолоджується краєвидами та спокоєм води. 

Читати також: Людмила Красюк: Агро — покликання, а фотографія — хобі

kateryna_oleynik_3.jpg (51 KB)

Фермерка зізнається, колись думала, що щастя — це певний момент у житті, після якого все повинно бути ідеально. Але ж і наразі постійно чогось не вистачає, тому Катерина Олійник шукає щастя в дрібницях і моментах. 

«Бажаю жінкам вирватися з-під впливу стереотипів і знайти у своєму житті ту сферу, в якій подобається працювати і постійно розвиватися. Якщо будеш займатися своєю справою, то не будеш працювати жодного дня в році», — резюмувала Катерина Олійник.

Наталія Губарєва — співзасновниця пасіки «Все в меду»

Наталія Губарєва працювала офтальмологом, доки у декретній відпустці разом з чоловіком не вирішили завести пасіку «Все в меду». Спочатку придбали пару вуликів, щоб був мед для родини, але через деякий час хобі перетворилося на улюблену справу та бізнес. Наразі Наталія розуміє, що вже не повернеться працювати в лікарню.

«Мені дуже подобається спостерігати за бджолами: як вони гудуть і поводять себе. На пасіці я релаксую. Там стоїть такий аромат!», — розказала Наталія Губарєва.

gybareva_natalia.jpg (68 KB)

Профіль Наталії Губарєвої у Facebook

Головний на пасіці — чоловік Наталії, а обов’язки нашої героїні — міксування меду з травами спеціями та фруктами за авторськими рецептами. Для любителів прянощів є мед з корицею та кардамоном, для тих, кому подобаються трави, міксують мед з тим'яном, м'ятою та розмарином, а для поціновувачів гострих відчуттів, є мед з імбиром та імбиром з волоським горіхом, малечі пропонують апельсинові, лимонні та кизилові смаки.

«Одного разу син запропонував додати щось до меду. У холодильнику як раз були м’ята та розмарин. Ми спробували і нам дуже сподобалося. Невдовзі і друзі оцінили наші старання. А тепер я придумую й інші смаки», — поділилася Наталія Губарєва.

vse_v_medy_10.jpg (73 KB)

Наразі Наталія Губарєва є членом «Фундації жінок пасічниць». Вона багато навчається, проходить курси від USAID та Ukrainian Food Valley, а нещодавно виграла конкурс на навчання від «Інституту партнерства та сталого розвитку». У планах власників розширення пасіки та придбання нового обладнання для переробки меду. 

«Коли я працювала в лікарні, то завжди чекали вихідних та відпустку. А зараз я значно менше втомлююся. Ті емоції, які я отримую від роботи на пасіці, комунікації з клієнтами, колегами-пасічниками, замінюють відпочинок. А взагалі я люблю класичну музику і найкращий відпочинок — це концерт», — додала Наталія Губарєва.

Читати також: Закохані в агро: родинна екоферма Згар Фарм

vse_v_medy_7.jpg (64 KB)

Колеги-медики не підтримали зміни діяльності нашої героїні. Сама Наталія каже, що спільна справа допомогла ще більше згуртувати її родину, адже з чоловіком має спільні погляди та завжди надихає його. Між іншим, тепер Наталія Губарєва під рукою має не офтальмологічне обладнання, а пасічницьку стамеску та захисну маску. 

«Для мене щастя — гармонійні сімейні відносини. Я хочу побажати всім жінкам не боятися щось змінювати в житті. Якщо відчуваєте, що це саме те, чим хочете займатися, не зважайте на слова колег, друзів і рідні, а прямуйте до своєї мети. Займатися улюбленою справою — це сенс життя», — резюмувала Наталія Губарєва.

pasika.JPG (113 KB)

Редакція AgroRobota.com.ua вітає всіх жінок зі святом весни, ніжності та любові! Бажаємо міцного здоров’я, родинного затишку та здійснення найзаповітніших мрій! Нехай кожен день наповнюється радісними подіями, приємними зустрічами та яскравими відкриттями, а робота завжди приносить задоволення!

© Олена Пізняк, Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна