Агробізнес на карантині: введення послаблень

Десять тижнів агрокомпанії працювали в умовах додаткових карантинних заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу та захисту своїх співробітників. AgroRobota.com.ua дізналася, як їм вдається переживати кризу та які обмежувальні заходи були послаблені урядом.

Адаптивний карантин

З 22 травня Україна перейшла до адаптивної моделі карантину. Уряд послаблює загальнонаціональні обмежувальні заходи, але вони діятимуть лише в тих регіонах, де дозволяє епідемічна ситуація.

«Це дасть змогу регіональним комісіям ТЕБ і НС посилювати протиепідемічні обмеження на місцях у разі виявлення спалахів захворювання. Або послаблювати їх, якщо це не суперечить встановленим обмеженням на загальнонаціональному рівні, а епідемічна ситуація відповідає трьом визначеним критеріям», — підкреслив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

karantyn.png (352 KB)

Вікно в Європу для українських заробітчан

Європейські сільгоспвиробники зіткнулися з нестачею робочих рук на тлі пандемії коронавірусу та введення карантинних заходів. Про це вже заявили фермери Польщі, Фінляндії, Німеччини, Нідерландів. У Великій Британії не вистачає 90 тис. Робітників, у Франції 200 тис. 

Нещодавно Принц Чарльз приєднався до кампанії #PickforBritain і закликав безробітних британців допомогти в збиранні врожаю в цьому сезоні. За його словами, у наступні місяці в Британії виникне необхідність в тисячах робочих для збору врожаю.

«Я часто чую «сезонні робітники — роботяги». Я навіть не сумніваюся, що робота буде рутинною і напруженою. Але неможливо її недооцінювати, особливо на піку глобальної пандемії. Ви зможете зробити важливий внесок в національні зусилля. Тому я закликаю вас — збирайте для Британії», — заявив принц Чарльз.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що заробітчанам не будуть блокувати виїзд за кордон. Основною умовою для цього є надання замовником контракту на роботу хоча б на три місяці. За його словами, коли країна бере на себе зобов'язання забезпечити заробітчан житлом і медичною страховкою, це гарантує, що наших громадян не викинуть на вулицю.

Сезонні робітники, які вирішать приїхати в Польщу на сільгосппідприємства, зможуть почати працювати відразу, без необхідності перебування на 14-денному карантині. Також заробітчани проходитимуть тести на наявність коронавірусу за рахунок фермерів.

Читати також: Польща послабила карантин для сезонних заробітчан

Естонські фермери звернулися до міністра сільського життя Арво Аллера з проханням повернути на поля українських сезонних працівників. Виробники ягід вважають, що урожай полуниці в Естонії в цьому році пропаде, якщо уряд не дозволить запросити в країну українських працівників.

«Сезон ось-ось почнеться, на приблизно 800 га в цьому році дозріє близько 2 тис. т полуниці. Але безвідповідальні політики не хочуть, щоб 1500 старанних українців допомогли зібрати цей урожай і доставити його естонським споживачам. Нехай залишається гнити на полях», — йдеться у заяві аграріїв.

Читати також: Естонські фермери просять повернути українських сезонних робітників

LP__1333.jpg (223 KB)

Захист працівників під час карантину

З введенням карантину для необхідних безпечних умов роботи в масштабах МХП було впроваджено понад 50 заходів. Після завершення пандемії COVID-19 в агрохолдингу будуть продовжувати дотримуватися багатьох з них.

Усі співробітники будуть проходити ранковий скринінг температури на вході будь-якого підприємства агрохолдингу МХП. Наразі тестуються різні системи: від безконтактних термометрів до інфрачервоних рамок. Наразі обирається підрядна організація, яка б могла приїжджати з мобільною клінікою і проводити медогляди на підприємствах холдингу. 

Дезінфектори на підприємствах МХП розміщені у санвузлах, їдальнях, корпоративному транспорті, на контрольно-пропускних пунктах. Оскільки антисептики пересушують шкіру, то  для співробітників закуплені спеціальні регенеруючі креми для рук. Носити захисні маски необхідно при підвозці на роботу, а також, коли на підприємстві є сторонні люди.

У МХП також залишається дотримання дистанції в 1,5-2 м при організації робочих місць. Працівників доставлятиме на роботу розвозка (в автомобілях теж дотримується дистанція між пасажирами). Окрім того, будуть групуватися робочі зміни, застосовуватиметься таймінг у їдальнях. Кількість посадкових місць у їдальнях, кабінетах, конференц-залах обмежена. 

У компанії хочуть залишити віддалений тип роботи для деяких співробітників і після карантину.  На внутрішньому корпоративному порталі будуть проводяться онлайн-зустрічі, дистанційне навчання та майстер-класи. 

Читати також: 5 додаткових заходів безпеки, які залишить МХП після карантину

scrining.jpg (72 KB)

Безпека співробітників на першому місці і в «Контінентал Фармерз Груп». Там офісних працівників відправили працювати віддалено, а тих, хто задіяний на польових роботах, забезпечили необхідними засобами індивідуального захисту. Співробітники проходять температурний скринінг, тестування на наявність антитіл до вірусу (за рахунок компанії), а також постійно інформуються про рекомендації МОЗ з безпечної поведінки під час епідемії.

У кімнатах відпочинку та прийому їжі «Контінентал Фармерз Груп» під час карантину використовують тільки одноразовий посуд, столи і стільці розташували на відстані більше 1,5 м, а час перебування співробітників для харчування обмежили графіком по 15 хвилин і тільки по одній людині за кожним столом . Сам раціон харчування доповнено вітаміновмісними продуктами (цитрусові, імбир, інші фрукти), а також закуплені вітамінні комплекси в таблетках для посилення імунітету людей.

Вакансії «Контінентал Фармерз Груп»

Щоб мінімізувати контакти співробітників поза виробничих об'єктів, транспортування персоналу на роботу і з роботи здійснюється тільки транспортом компанії. А проживання працівників в гуртожитках організовано максимум по 2 людини в кімнаті. Здійснюється посилене вологе прибирання з дезінфікуючими засобами та провітрювання, вся постільна білизна й інший текстиль оброблені при високих температурах, а також закуплені нові комплекти. Співробітників у гуртожитку розселяють тільки після проходження ними тестування.

На дистанційну роботу перейшла вся адміністративна команда в «Астарта-Київ», а всі, хто працює в полі або в зв'язку зі службовими обов'язками повинні відвідувати офіс, забезпечені захисними масками, рукавичками та дезінфікуючими засобами.

Читати також: Робота, стрес і карантин: як МХП, Континентал і Астарта піднімають бойовий дух співробітників

AgroRobota.com.ua закликає наших друзів та партнерів продовжувати вживати заходи з метою запобігання поширенню коронавірусу. Будьте завжди на зв’язку з колегами та ставтеся з розумінням до їхніх потреб. Пам’ятайте, що підтримка та здоровий глузд також роблять великий внесок у зменшенні поширення небезпечних хвороб. Будьте свідомими, бережіть себе та своїх близьких! 

viber.jpg (27 KB)

Нові вакансії