Агробізнес на карантині: результати третього тижня

Скасування відряджень, віддалена робота, відеозв'язок замість особистих зустрічей, посилення дезінфекції… Агрокомпанії ввели ряд додаткових заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу та захисту своїх співробітників. AgroRobota.com.ua дізналася, як пройшов новий тиждень карантину та якою була реакція агробізнесу. 

Протягом другого тижня карантину в Україні, де офіційних безробітних налічується 1,6 млн, кількість нових вакансій зменшилася на 34%. Такі дані наводяться в економічному огляді тижня від Національного банку.

За даними НБУ, фактично у всіх видах діяльності зріс показник навантаження, за винятком роздрібної торгівлі та фінансів.

Ваши права на работе в связи с коронавирусом: оплата карантина и ...

Президент Володимир Зеленський зазначає, що нестачі продуктів харчування в Україні в зв'язку з коронавірусів не буде, як і потреби в додаткових обмеженнях експорту.

«Українці забезпечені продовольством і ніякої нестачі не буде, і поки необхідності в додаткових обмеженнях експорту немає», — уточнив Володимир Зеленський.

Згідно з повідомленням, на прохання Президента уряд провело переговори з власниками та керівниками заправних станцій щодо необґрунтованого підвищення цін на паливо, і вже в найближчі дні ціни будуть знижуватися.

Чи працюють українські компанії

Більшість підприємств ввели обов'язкові карантинні заходи:

  • щодня на прохідній заводу проводять температурний скринінг кожного співробітника,
  • заборонено заходити і переміщатися по території виробництва без маски,
  • посилені заходи з дезінфекції приміщень, для цього регулярно закуповуються і видаються засоби індивідуального захисту (антисептики і маски, засоби для дезінфекції приміщень),
  • введений безконтактний регламент спілкування: все наради і переговори проводяться в онлайн режимі,
  • для співробітників, які повернулися із закордонних відряджень або брали лікарняні, введений обов'язковий 2-тижневий карантин.

В умовах карантину разом з аграріями активно працюють і компанії-виробники засобів захисту рослин. Зокрема, найбільший в Україні виробник ЗЗР — компанія ALFA Smart Agro внесла в роботу ряд змін, спрямованих на інтенсифікацію виробництва і захист співробітників та клієнтів від коронавірусу.

ALFA Smart Agro посилює заходи безпеки при роботі в умовах карантину

Окрім цього, особливі карантинні заходи запроваджені на складах. Всі співробітники, які контактують з товарами, використовують захисні комбінезони, респіратори і рукавички. Водії, які заїжджають на територію логістичного комплексу, зобов'язані бути в масці і не виходити з кабіни машини під час відвантаження. Необхідні документи вони передають через вікно співробітнику складу в масці і одноразових рукавичках.

«Департамент логістики забезпечує безперебійну поставку товарів в регіональні склади. Наразі в 16 областях України працюють 18 складів. Всі вони заповнені необхідними на найближчий час препаратами», — повідомляють в компанії ALFA Smart Agro.

Читати за темою: ALFA Smart Agro посилює заходи безпеки при роботі в умовах карантину

Продовжує свою роботу і елеваторна галузь. «Варіант Агро Буд» продовжує виконувати свої зобов'язання по підписаним раніше договорам і не зупиняє виробництво, незважаючи на карантинні обмеження через пандемію COVID-19.

«Всі наші зусилля спрямовані на те, щоб не підвести своїх партнерів і вчасно забезпечити відвантаження обладнання, а також зберегти наш персонал», — прокоментував власник «Варіант Агро Строй» Данило Шуфані.

Він зазначив, що 10% співробітників в компанії перевели на віддалену роботу, а 5% працівників, які живуть в передмісті, взяли відпустки. Проте, за останні 3 тижні на підприємстві збільшили кількість робочих місць на 3%.

Варіант Агро Буд

«Наше виробництво зараз виконує всі розміщені замовлення. Завдяки власному складу, у нас є в наявності запаси металу і комплектуючих. А для розвезення співробітників по місту ми орендували автобус і спланували оптимальний маршрут», — вказав директор виробництва Олексій Єрмоленко.

Читати за темою: Варіант Агро Буд продовжив робити устаткування під час карантину

Робота світових виробників

Трійка компаній Amazone, Kverneland та Lemken не зупинили виробництво та поставки через пандемію коронавірусу. Компанії дотримуються необхідних заходів безпеки для захисту клієнтів і співробітників.

Виробництво Amazone триває практично на всіх заводах сільськогосптехніки з дотриманням всіх захисних заходів. Короткочасний робочий графік також не є проблемою в даний момент. Поставки машин знаходяться на високому рівні. Однак ситуація з постачальниками запчастин напружена. Amazone в даний час працює над забезпеченням поставок після Великодня. У деяких випадках є можливість звернутися до сторонніх постачальників. Логістика запасних частин Amazone також працює стабільно, але через ріст обмежень час доставки може бути збільшено. Обслуговування на місці забезпечується з дотриманням всіх захисних заходів, навіть якщо особистий контакт з клієнтами був обмежений.

Регіональні обмеження виробничих майданчиків Kvernerland в Європі сильно різняться. Після вжиття всіх необхідних заходів безпеки, виробництво продовжується на 80% заводів. Тільки заводи в Равенні, Італія (пакетувальні преси) та Ланди, Франція (знаряддя для обробки ґрунту) в даний час закриті. Поставка нових машин та машини зі складу до сих пір здійснюється. Залежно від місця виробництва бувають незначні затримки через більш суворий прикордонний контроль. За даними компанії, центральний склад запасних частин у Меці (Франція) добре укомплектований і продовжує доставляти замовлення.

Виробництво Lemken у Німеччині на основному заводі у Альпах та заводі в Харені залишається на тому ж рівні, що і до карантинних заходів. Виробництво в Індії довелося припинити на 3 тижні через введення там комендантської години. Збиральний завод у Китаї відновив виробництво. За словами виробника, навчальні курси клієнтів частково перенесені на ферми і до підрядників. Там вони працюють в самих маленьких групах на умовах згоди учасників та підписаної відповідної форми.

Читати за темою: Amazone, Kverneland та Lemken не зупинили виробництво через COVID-19

Як агрохолдинги допомогають в боротьбі з коронавірусом 

Компанія Ukrlandfarming виділила близько 20 млн грн на боротьбу з коронавірусів COVID-19.

«Станом на сьогодні, майже в 19 обласних центрах нашої країни і десь в 650 населених пунктах власником глобально виділено на боротьбу з коронавірусів близько 20 млн грн. Приблизно 6 з яких вже відправлені на місця, на лікарні - це районні лікарні, центри медичної екстреної допомоги, а також обласні лікарні  —де ведуть господарську діяльність наші підприємства», — розповіла Галина Ковток.

За її словами, в Івано-Франківську міську клінічну лікарню компанія закупила обладнання для дезінфекції приміщень і захисні костюми для бригад швидкої допомоги.

«У більшості ми їх шукаємо самі - центри екстреної швидкої допомоги, де підкоряються переважно області, всі районні швидкої допомоги, які працюють, допомога цим лікарям, забезпечення їх надійними засобами захисту - це наша мета сьогодні. Ми будемо будувати оперативну інформацію, яку нам подадуть директора регіональних управлінь і на другий тиждень знову будуть визначені регіони, де ми плануємо допомагати», — додала вона.

Читати за темою: Ukrlandfarming з початку карантину виділив 20 млн грн на боротьбу з коронавірусів

Власники компанії «Варіант Агро Буд» також активно допомагають медичним закладам і лікарям міста Харкова. На даний момент вже виділені 1 млн грн на покупку медикаментів і засобів індивідуального захисту для докторів.

Не припиняє надавати свою допомогу в боротьбі із поширенням коронавірусу і компанія «Контінентал Фармерз Груп» медикам на місцях та пайовикам компанії. За цей час нам вдалось спрямувати понад 5,8 млн грн на закупівлю найнеобхіднішого — зокрема, засобів захисту та медичного обладнання.

Значна частина їх вже доставлена медикам в районах присутності «Контінентал», ще частина оперативно передається на місця по мірі надходження замовлень від постачальників.

Допомога від Контінентал

Підприємства агрохолдингу МХП, зокрема «Миронівська птахофабрика» та «Перемога Нова», через соціальні магазини підтримують малозабезпечені верстви населення в місцях своєї присутності. Перш за все пенсіонерів, які мають можливість купувати курятину за пільговими цінами.

Про це повідомила прес-служба компанії на своїй сторінці в Facebook.

Соціальні магазини обслуговують 32 села на Канівщині і 10 сіл в Черкаському районі. Програму «Соціальний магазин» була заснована ще в 2016 р на «Вінницькій птахофабриці», після чого вона масштабувати і на інші регіони, в яких здійснюють діяльність птахофабрики МХП. На сьогодні проект охоплює більше 7 000 чоловік пенсійного віку в Канівському і Черкаському районах.

 Программа «Социальный магазин» от МХП

Читати за темою: МХП продовжує безперебійні поставки курятини в соцмагазини для малозабезпеченого населення

Рекомендації роботодавцям

Під час карантину роботодавці зобов’язані вжити всі можливі заходи, щоб запобігти поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19. Серед таких заходів:

  • надати працівникам щорічні основні та додаткові відпустки, інші оплачувані відпустки, передбачені законодавством;
  • надати відпустки без збереження заробітної плати за заявою працівників. Зверніть увагу, неприпустимим є примусове відправлення працівників у відпустку без збереження заробітної плати. Відправити всіх працівників у відпустки за власною ініціативою роботодавець не може, оскільки це є порушенням трудового законодавства. За це передбачили адміністративну та кримінальну відповідальність;
  • встановити працівникам неповний або скорочений робочий час;
  • запровадити роботу змінами; тимчасово запровадити дистанційну або надомну роботу; ввести простій.

Ринок праці в Україні 2020 – як знайти роботу на карантині

Ми закликаємо наших друзів та партнерів вжити заходів з метою запобігання поширенню коронавірусу. Будьте завжди на зв’язку з колегами, ставтеся з розумінням до їхніх потреб та підвищеного занепокоєння стосовно ситуації. Пам’ятайте, що підтримка та здоровий глузд також роблять великий внесок у зменшенні поширення небезпечних хвороб. Будьте свідомими, бережіть себе та своїх близьких! 

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна