Агробізнес на карантині: результати шостого тижня

В умовах карантину через поширення вірусу COVID-19 агрокомпаніям довелося змінити формат роботи. Як їм вдається переживати кризу і як пройшов шостий тиждень карантину дізнавалася AgroRobota.com.ua.

Продовження карантину

Кабінет міністрів схвалив проєкт постанови про продовження дії карантину по 11 травня 2020 року (включно), але з певними послабленнями. Відповідне рішення підтримали всі міністри на засіданні 22 квітня.

 За розрахунками академії наук, пік захворювань очікується між 3 та 8 травня. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що початок виходу з карантину стане можливий лише за умови, якщо протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання у країні не змінюватиметься, а буде коливатися у межах 5-7%, не більше.

Кабінет міністрів розробив чіткий план виходу з карантину, який складається з 5 етапів.

«Кожен етап має чіткі індикатори та залежить від динаміки поширення захворювання. Урядова дорожня карта виходу із карантину дасть можливість зберегти життя українців і водночас поступово відновити економічну стабільність», — пояснив Денис Шмигаль.

Допомога у боротьбі з коронавірусом

Також українські агрокомпанії продовжують забезпечувати фінансову підтримку та надавати цільову допомогу медичним закладам України. 

З початку пандемії на боротьбу з коронавірусом агроіндустріальний холдинг МХП (ТМ «Наша Ряба», «Бащинський» та інші) виділив 84 млн грн. 

У рамках фінансування МХП перерахував 55 млн грн загальнонаціональному фонду протидії коронавірусу в Україні, а також в фонд Вінницької та Черкаської області 15 і 14 млн грн відповідно.

MHP_Helpwithcoronavirus.jpg (145 KB)

Крім того, всі підприємства холдингу допомагають в боротьбі з пандемією на місцевому рівні, а саме: забезпечують всі необхідним ФАПи, центральні районні лікарні, центри первинної медико-санітарної допомоги, закуповують засоби захисту для лікарів і допомагають фінансово.

«МХП ніколи не стояв осторонь від проблем держави і суспільства — ми завжди допомагали, розвивали регіони. Ми не можемо залишитися осторонь і на цей раз», — підкреслив  голова правління МХП  Юрій Косюк.

Не стоїть осторонь і холдинг Контінентал Фармерз Груп. Генеральний директор Георг Фон Нолкен щотижнево звертається до пайовиків і співробіників. 

Вакансії компанії

Зазначимо, що Білорусь у знак вдячності за гуманітарну допомогу відправила країнам-волонтерам трактори МТЗ «Беларус». Сільгосптехніка була доставлена до країн Узбекистану та Китаю, які попередньо направляли до Мінську вантажі з засобами індивідуального захисту, експрес-тестами та ліками.

Більш детальний список розробив Latifundist.com, куди увішли усі компанії агросектору які вже приєдналися до допомоги у боротьбі з коронавірусом. 

Читати також: Агробізнес на захист: як компанії допомагають в боротьбі з коронавірусів

Розробка вакцини проти коронавірусу

До Харкова надійшла перша партія обладнання, яке бізнесмен Олександр Ярославський купив для центру вірусології, створеного ним у рамках проєкту «Екополіс ХТЗ» для Експертного лабораторно-діагностичного центру інфекційних хвороб та санітарного захисту.

Експертний лабораторно-діагностичний центр інфекційних хвороб та санітарного захисту у проєкті ділової інноваційної екосистеми «Екополіс ХТЗ» перш за все буде займатися дослідженнями для розробки вакцини проти коронавірусу COVID-19, а згодом стане провідним українським центром у сфері медичних розробок і технологій. Центр вірусології буде створений на базі медичного центру Харківського тракторного заводу (ХТЗ). Команда співробітників Експертного лабораторно-діагностичного центру інфекційних хвороб та санітарного захисту буде сформована з провідних українських вірусологів.

Читати по також: У центрі вірусології на базі ХТЗ розроблятимуть вакцину проти коронавірусу

Повернутися не можна залишитися

На минулому тижні прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що за період карантину в Україну повернулися близько 2 млн українських заробітчан, які втратили роботу. 

Щоб залишити працівників в Україні, уряд планує створити нові робочі місця і запустити нову кредитну програму для мікро та малого бізнесу. Прем’єр-міністр зазначив, що зарплата €600 в Україні для тих, хто за кордоном заробляв €1000 може стати приводом для того, щоб не повертатися на заробітки.

Карантин в Україні продовжать - Як можуть послабити карантин ...

«За нашими розрахунками та очікуваннями, якщо різниця між заробітною платою в Європі та Україні становить €300-400, то люди не приймають рішення їхати на заробітки...Це такий психологічний розрив. Те, що витрачається на проживання, власне утримання там тощо. Тому їм краще отримувати €600  вдома, ніж €1000 десь на заробітках», — сказав Шмигаль.

Загалом українські заробітчани у 2019 році переказали на батьківщину близько $16 млрд.

Також на минулому тижні українці полетіли спецрейсом до Фінляндії. На прохання тамтешніх фермерів, Фінляндія організувала  перший чартер, на якому полетіло близько двохсот українців на збір полуниці. Взагалі до сільгоспробіт у Фінляндії планують залучити близько тисячі працівників з України. 

«Організувати перельоти було дуже легко. За пару тижнів все було підготовлено у співпраці з владою та операторами як у Фінляндії, так і в Україні», — підкреслив генеральний директор компанії із працевлаштування сезонних робітників Töitä Suomesta Oy Марко Макі-Хакола.

Читати також: У Фінляндії зустріли перший чартер із заробітчанами з України

Польські бізнесмени оголосили, що також мають намір організувати чартерні рейси, аби привезти до країни заробітчан з України.

Повернутися заробітчаном

AgroRobota.com.ua закликає наших друзів та партнерів вжити заходів з метою запобігання поширенню коронавірусу. Будьте завжди на зв’язку з колегами, ставтеся з розумінням до їхніх потреб та підвищеного занепокоєння стосовно ситуації. Пам’ятайте, що підтримка та здоровий глузд також роблять великий внесок у зменшенні поширення небезпечних хвороб. Будьте свідомими, бережіть себе та своїх близьких! 

viber.jpg (27 KB)

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна