АгроАбітурієнт: на кого можна вивчитися у Сумському НАУ

Ринок праці завжди потребує молодих кадрів й АПК не є виключенням. Перед початком вступної кампанії у рамках проекту «АгроАбітурієнт» ми вирішили розказати про українські ВНЗ, де можна здобути агроосвіту.

Сумський національний аграрний університет готує висококваліфікованих фахівців, спроможних відповідати вимогам сьогодення, робити виклики та започатковувати нові тренди. AgroRobota.com.ua дізнавалася, як функціонує справжня «кузня» аграрних кадрів.

Спецпроєкт: про українські аграрні ЗВО 

Alma mater

Сумський національний аграрний університет був заснований у 1977 році й спочатку функціонував як філіал Харківського сільськогосподарського інституту ім. В.В. Докучаєва. Наразі це вищий навчальний заклад IV рівня акредитації, де готують спеціалістів для агропромислового комплексу з поглибленим вивченням іноземних мов та інформатики. А 29 квітня студенти та викладачі святкували 43-річчя СНАУ. До речі, це один з наймолодших закладів вищої освіти аграрного профілю.

У структурі університету діють 8 факультетів, 1 інститут та 5 коледжів. Загальний контингент студентів разом з коледжами становить близько 9 816 чоловік, в самому університеті навчаються 6 399 студентів.  

fakyltet.png (253 KB)

Науково-дослідна робота зосереджена у 19 наукових лабораторіях, працює аспірантура з 26 спеціальностей. На базі кафедри селекції та насінництва створений науково-дослідний Інститут проблем картоплярства північно-східного регіону України.

Для практичної підготовки студентів є навчально-наукова виробнича лабораторія (віварій), де утримуються сільськогосподарські тварини та птахи. Там відточують свої навички майбутні лікарі ветеринарної медицини та зооінженери. 

Власне навчально-дослідне господарство має площу землекористування 2,6 тис. га (у тому числі сільгоспугідь 2,3 тис. га). Дослідне поле обслуговує група інженерів-технологів за допомогою системних машин для обробітку сільгоспкультур за новими технологіями.

Наприкінці минулого року на базі Сумського Національного Аграрного Університету відкрили Smart полігон, який став елементом Центру точного землеробства. Його використовують у навчальному процесі для проведення науково-технічних експериментів і досліджень сільгосптехніки виробниками, проводять заняття для студентів-механіків, майбутніх фахівців агрономічних і будівельних спеціальностей і курси підвищення кваліфікації та перепідготовки.

Для проживання студентів створено студентське містечко з 4 комфортабельними гуртожитками, спортивним комплексом, 2 стадіонами, медичним корпусом.

Читати також: У Сумах відбулося відкриття Smart полігону

Крім того, університет активно розвивається і в популярному напрямку для молоді. У СНАУ є сторінки у Facebook, Instagram, а також є свій YouTube канал, де можна познайомитися з навчальним закладом ближче. 

Викладацький склад

Ректор Сумського національного аграрного університету — доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Національної академії аграрних наук України Володимир Іванович Ладика. Він є автором понад 100 наукових та методичних праць. Має державні нагороди: трудову відзнаку «Знак пошани» (наказ від 04.08.08 р. № 334-к Мінагрополітики України), Орден «За заслуги» ІІІ ступеня (Указ Президента України № 619/2009 від 18.08.2009 р.).

ladika_1.jpg (78 KB)

Гордістю університету є викладацький склад. Згідно з офіційними даними СНАУ, в навчальному закладі працює 51 професор і 200 доцентів.

«Працюю в аграрному університеті більше 20 років і дуже люблю свою роботу. Знаю не одного успішного випускника, деяких з них навчала і я. Завжди пишаюся їхніми результатами та радію успіхам. Навчальна та матеріально-технічна база СНАУ допомагає нашим студентам досягати певних вершин у їх кар’єрі», — поділилася доцент кафедри економіки Тетяна Пізняк.

На кого можна вивчитися

СНАУ один із найпотужніших вищих навчальних закладів аграрного профілю, де можна здобути кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра та доктора філософії.

Форма навчання — денна, заочна та дистанційна. Навчальний процес проводиться декількома мовами: українською, російською  та англійською. Також є можливість навчатися німецькою, проте це вже залежить від програми навчання. 

specialnist.png (255 KB)

Вартість за весь термін навчання майбутнього агронома (8 семестрів) на денній формі коштує 68 300 грн. Щоб отримати диплом бакалавра за спеціальністю «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва», «Агроінженерія», «Лісове господарство», «Садово-паркове господарство», «Захист і карантин рослин», «Водні біоресурси та аквакультура», треба заплатити аналогічну суму.   На заочній формі навчання вартість за весь термін буде становити 34 500 грн.

«Абітурієнтам необхідно вступати до СНАУ тому, що це крок в успішне майбутнє. Саме тут ви зможете знайти найкращий професорсько-викладацький склад, інноваційні технології навчання, нереально красиву територію, а також захоплення по душі. Ми постійно вдосконалюємося, відкриваємо нові лабораторії для практики, викладачі працюють з сучасними методами навчання. І особливу увагу хочу звернути на можливість закордонних практик та стажувань. СНАУ створює можливості стати Людиною з великої літери та розкрити свій потенціал», — заявив студентський ректор СНАУ Олександр Галушко.

students.jpg (78 KB)

Читати по темі: СНАУ: аграрні історії успіху

Адміністрація університету зазначає, що найбільший конкурс залишається на економічні спеціальності «Маркетинг», «Облік і оподаткування», «Економіка підприємництва», «Фінанси, банківська справа та страхування», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Право», «Міжнародне право».

Найбільше бюджетних місць на спеціальностях «Агроінженерія», «Агрономія», «Ветеринарна медицина», «ТВПТ», «Менеджмент».

Трішки про статистику вступу на бакалаврат (дані за 2019 р.): 

  • 144,87 і 8,10 — середній бал ЗНО і атестату для вступу на бюджет;
  • 132,6 і 7,58 — середній бал ЗНО і атестату для зарахування на контракт;
  • 1745 — заяв на вступ отримав університет;
  • 1784 — ліцензійний обсяг;
  • 3,46 — середній пріоритет серед всіх заяв (від 1 до 9);
  • 7,14 — конкурс на одне бюджетне місце (серед всіх заяв);
  • 359 — зараховано на навчання, з них 153 — на бюджет.

Найбільш популярними спеціальностями для вступу у 2019 р. стали «Право» (210 заяв), «Агрономія» (161 заяв), «Геодезія та землеустрій» (119 заяв), «Екологія» (102 заяви) і «Харчові технології» (100 заяв).

Новою спеціальністю у минулому навчальному році стала «Туризм». Всього у перший набір було прийнято 39 заяв, з яких 9 абітурієнтів вступили до університету. 

Найменш популярними спеціальностями у 2019 р. стали «Водні біоресурси та аквакультура» (28 заяв), «Публічне управління та адміністрування» (28 заяв) і  «Транспортні технології» (30 заяв). 

bioinzhener.jpg (710 KB)

Та чи просто вступити на популярні напрямки у СНАУ?

Звісно, позитивним моментов можна вважати той факт, що популярними в аграрному університеті є саме аграрні спеціальності. Тому і розберемося, чи просто було вступити на «Агрономію», «Геодезію» та «Харчові технології» у 2019 р. 

Більше матеріалів про Сумський національний аграрний університет

«Агрономія». Не беручи до уваги кількість поданих заяв на спеціальність «Право», саме «Агрономія» стала найбільш популярною аграрною спеціальністю при вступі-2019 у СНАУ. Тож, університет отримав 161 заяв бажаючих вступити на агронома, проте загальний ліцензійний обсяг спеціальності складав 60 місць. Конкурс: 3 заяви на 1 бюджетне місце. Невикористаних ліцензійних місць у 2019 р. було 11.

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 156,22, на контракт — 124,38. 

AgronomAgroRobota.jpg (228 KB)

«Геодезія та землеустрій». До речі, ця спеціальність юридичного факультету. На неї було подано 119 заяв, а ліцензійний обсяг складав 40 місць. Вступили ж лише 20 абітурієнтів, тобто невикоритано місць ліцензованого обсягу 50%.

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 166,16, на контракт — 132,77.

GeodeziyaAgroRobota.jpg (230 KB)

«Харчові технології». Ліцензійний обсяг спеціальності «Харчові технології» є найбільшим серед вище перерахованих і складає 90 місць. Так, конкурс на одне місце повинен був бути невеликим, адже всього поданих заяв було 100. На жаль, саме на цій спеціальності з трьох популярних у нашому маленькому топі був найнижчий показник зарахованих студентів. Так, у 2019 р. На спеціальність вступили лише 19 чоловік. Залишок ліцензійного обсягу складав 71 місця, з них — 24 бюджетних.  При чому конкурс був 7 заяв на 1 місце. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 160,31, на контракт — 136,98.

Nicole Reed - 2020-05-19T130643.110.png (126 KB)

Оксана Захарченко, вже працюючи начальником виробничої лабораторії на елеваторі «АВІС ЗЕРНОТРЕЙД» вступила до Сумського національного аграрного університету на спеціальність «Агрономія».

«За час навчання отримала багато нової інформації не тільки про сушку, очистку, зберігання зерна (що є невід’ємною частиною моєї роботи), а й технологію вирощування різних культур, боротьбу з польовими шкідниками, хворобами, внесення мінеральних добрив і т.д. Дякую СНАУ за можливість отримання знань, освіти в аграрній сфері та індивідуальний підхід до кожного студента», наголосила Оксана Захарченко.

abityrient.jpg (78 KB)

Дуальна освіта

СНАУ став одним із 45 ВНЗ України, де у якості пілотного проекту запроваджується дуальна освіта. Це значить, що підготовка студентів буде здійснюватися спільно університетом та підприємством.

Університет вже практикував таких підхід. Підприємцям надають доступ до навчальних планів для внесення пропозицій щодо їх змісту. 

zchmailov.png (251 KB)

Дуальна форма освіти у СНАУ впроваджуватиметься за деякими спеціальностями: «Агрономія», «Агроінженерія», «Ветеринарна медицина», «Технології виробництва та переробки продукції тваринництва», «Харчові технології», «Адміністративний менеджмент».

Читати також: Елеватористи частково взяли на себе функцію навчання співробітників 

І себе показати, і світ подивитися

СНАУ укладено понад 150 договорів про співробітництва з закордонними партнерами з більш ніж 25 країн. Також університет є офіційним партнером міжнародної мережі університетів країн Причорномор’я та Східного Середземномор’я BSEMAN, Вишеградської спілки університетів та Міжнародної партнерської мережі з аграрного менеджменту.

Щорічно понад 500 студентів СНАУ виїздить за кордон з метою проходження виробничої практики різного фахового спрямування.

Студенти мають змогу ознайомитися з передовими світовими досягненнями в аграрній галузі у фермерських господарствах Англії, Данії, Фінляндії, Швеції, Франції, США, Австралії, Голландії.

«Кожен студент може відвідати інші країни завдяки програмам СНАУ. Особисто мені пощастило два місяці проходити навчальну практику в Польщі. Там ми вдосконалювали навички та знання, корисні для управління фермерськими господарствами та прогнозуванням ринку, пов'язаного з агробізнесом. Я вважаю це дуже чудовим досвідом і перспективою для подальшого розвитку», розказала студентка III курсу спеціальність факультету «Економіки і Менеджменту» Діана Коваленко.

Читати також: Нотатки студента-заробітчанина про практику в Німеччині

zarobitcaby_3.jpg (81 KB)

З 2010 року Сумський НАУ відкрив свої двері для іноземних громадян. Прийом іноземців на навчання на всі спеціальності здійснюється на підставі відповідної ліцензії. Іноземцям пропонують навчання англійською, російською та українською мовами. Окрім того, в університеті діє Центр по роботі з іноземними студентами.

«Нам дуже приємно, що студенти-іноземці обирають СНАУ. Це стало можливим завдяки багаторічним зусиллям всієї команди викладачів нашого університету. Для того, щоб гідно конкурувати з провідними вузами країни, ми створили потужну науково-практичну базу. Саме надання освітніх послуг на європейському рівні зробило нас відомими далеко за межами України», — зазначив Володимир Ладика.

Найбільше іноземних студентів СНАУ вчиться на таких спеціальностях, як будівництво, менеджмент, економіка та ветеринарна медицина.

На базу Сумського національного аграрного університету проводять дослідження магістри та аспіранти з Китаю. Це відбувається під керівництвом професора кафедри садово-паркового та лісового господарства, доктора сільськогосподарських наук Андрія Мельника. У ході дослідження порівнювались адаптаційні можливості українських та китайських сортів сої, гірчиці, арахісу та сафлору до сучасних змін клімату.

students_1.jpg (74 KB)

Декілька слів про працевлаштування

У 2014 р. внесені зміни до «Закону про вищу освіту» скасували відпрацювання студентів за навчання на бюджетній основі. Раніше студенти повинні були обов'язково відпрацювати протягом трьох років ті кошти, які витратили на їх навчання з державного або міського бюджету на сільгосппідприємствах. 

Тож після скасування відпрацювання відділу працевлаштування університету стало важко відслідковувати дії випускників. У зверненні сайту AgroRobota.com.ua до адміністрації СНАУ відповіли, що за фахом працює така кількість випускників:

  • 90% випускників спеціальностей «Агроінженерія», «Агрономія», «Захист рослин», «Ветеринарна медицина»;
  • 80% випускників спеціальностей «ТВПТ», «Харчові технології», «Геодезія та землеустрій», «Будівництво та цивільна інженерія»;
  • 60-70% випускників спеціальностей факультету економіки та менеджменту та юридичного факультету.

На головній сторінці сайту аграрного ВНЗ вказано декілька підприємств-партнерів навчального закладу, серед яких «Кернел», «ІМК», «Глобино», Ukrlandfarming, «Мілкіленд Україна», МХП, «Вітчизна», «Слобожанщина агро» та «Сіейті». Зазначається, що студенти СНАУ можуть проходити на цих підприємствах  обов’язкові та переддипломні практики, а також стажування з подальшою можливістю працевлаштування. 

AgroRobota.com.ua бажає абітурієнтам обрати спеціальність за покликом серця, успішно здати ЗНО та вступні екзамени, розкрити свої здібності, насолоджуватися навчанням і  пов'язати своє життя з роботою в агро.

© Олена Биховець, Юлія Ніколенко, 2020, AgroRobota.com.ua

Підпишіться на наші Telegram-канали і не пропустіть свіжі вакансії агробізнесу

970-на-90_агроработа.gif (399 KB)

АгроРобота_Тваринництво

АгроРобота_Продажі

АгроРобота_Сільгосптехніка 

АгроРобота в Україні 

АгроРобота_Рослинництво

АгроРобота_Логістика

АгроРобота_Агрохолдинги

АгроРобота_Трейдинг

АгроРобота_Елеватори

АгроРобота у Києві

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна