СНАУ: аграрні історії успіху

Випускники — гордість та найкраща візитна картка кожного навчального закладу. Не є виключенням і Сумський національний аграрний університет. Цей ВНЗ може пишатися досягненнями багатотисячної когорти випускників.

Сьогодні AgroRobota.com.ua розкаже про талановитих випускників СНАУ, їх шлях до нових можливостей і перспектив професійного росту після закінчення університету.

Читати також: АгроАбітурієнт: на кого можна вивчитися у Сумському НАУ

Володимир Ладика

vladimirladyka.jpg (51 KB)

Володимир Іванович Ладика (23 серпня 1962 р., с. Підлипне) — ректор Сумського національного аграрного університету, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Національної академії аграрних наук України.

У 1984 р. закінчив Сумську філію Харківського сільськогосподарського інституту ім. В. В. Докучаєва за спеціальністю зооінженер.

З 1990 по 2003 рік працював в Сумському національному аграрному університеті на посадах: асистента, доцента, проректора з зовнішньоекономічної діяльності, першого проректора. 

«Нам є чим пишатися: за 43 роки наш університет пройшов доволі визначний шлях. І наразі серед випускників СНАУ – представники всіх рівнів влади, видатні науковці, керівники великих підприємств, провідні фахівці агрохолдингів тощо», — зазначив Володимир Ладика.

Очолював Сумський державний селекційний центр, працював заступником міністра аграрної політики та продовольства України, віце-президентом Національної академії аграрних наук України.

Є автором понад 100 наукових та методичних праць, вільно володіє німецькою мовою. Одружений. Має сина та доньку.

Андрій Ярмак

yarmak.jpg (75 KB)

Андрій Анатолійович Ярмак (8 травня 1974 р., м. Бахмач) — економіст інвестиційного відділу The Food and Agriculture Organization (FAO).

У 1995 р. закінчив Сумський національний аграрний університет за спеціальністю «Економіка та управління в галузях АПК».

З 1993 по 1997 р. працював в Сумському національному аграрному університеті на посадах інженера-програміста, молодшого наукового співробітника, викладача міжнародного агробізнесу.

Працював як незалежний консультант з маркетингу, ринкової інформації, інноваційного та стратегічного розвитку низки міжнародних та українських компаній та проектів технічної допомоги.

Засновник і керівник низки проектів консультаційної компанії «АПК-Інформ».

З 2011 р. економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), відповідає за співробітництво ФАО з ЄБРР.

Ольга Трофімцева

trofimtseva.JPG (84 KB)

Ольга Василівна Трофімцева (6 липня 1976 р., с. Нечаївка Буринського району) — український політик, бізнес-вумен, т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України (2019), доктор аграрних наук (2012).

У 1994 р. закінчила Путивльський сільськогосподарський технікуму (нині Путивльський коледж Сумського НАУ).

У 1999 р. закінчила Національний аграрний університет України за спеціальністю «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» і залишилася працювати у ВНЗ.

У 2002 р. виїхала до Німеччини на навчання. 6 липня 2012 року Ользі Трофімцевій було присуджено науковий ступінь Ph.D. у галузі аграрної політики — Dr. rer. agr. (доктор аграрних наук) Університету імені Гумбольдта.

«Для мене хвора тема — наша середня профосвіта в аграрній сфері. Це просто катастрофа! Через таку середню освіту знецінена і вища. ВНЗ багато, випускників теж, а скільки з них йдуть працювати за фахом, в сільське господарство? Моє особисте бачення: має бути менше аграрних університетів, нам стільки не потрібно, це перше. І друге - нам потрібно більше уваги приділяти середньої спеціальності в освіті. Нам дуже бракує фахівців саме з середньою спеціальною освітою: технологів, лаборантів, механізаторів і т.д.», — наголосила Ольга Трофімцева.

Працювала асистентом та керівником ряду агропроектів у Німеччині. 

Не одружена. Виховує доньку.

Михайло Травецький 

travetsky.jpg (159 KB)

Михайло Олександрович Травецький кандидат ветеринарних наук, експерт з ефективного управління тваринництвом.

Закінчив аспірантуру Сумського національного аграрного університету. 

Має досвід роботи на фермерських господарствах Великобританії. Працював на підприємствах: агрофірма «Чумаки», «Агрікор Холдинг», компанія «Кернел», агропромхолдинг «Астарта-Київ».

«Проблема в тому, що в державній системі освіти продовжує діяти радянська система. Студенти в ВУЗах отримують фундаментальні знання з фізіології та анатомії, а за вікном, в сучасному житті, технології пішли далеко вперед. Ми гостро потребуємо фахівцях, так як студенти не хочуть йти працювати на ферми. Якщо запитати учнів на факультеті ветеринарної медицини, навіщо вони сюди прийшли, то лише одиниці дадуть вам конструктивну відповідь. Основна маса сидить там, тому що батьки направили, іншого вибору не було, місця бюджетні і т.д.», — заявив Михайло Травецький.

Михайло Травецький є спікером магістерського курсу СНАУ «Farm-менеджмент».

Одружений, має троє дітей.

Віктор Кабанець

kabanets.jpg (162 KB)

Віктор Михайлович Кабанець (27 січня 1963 р., с.Тімірязівка Сумського району Сумської області) — кандидат сільськогосподарських наук, доцент, директор Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України.

Закінчив Сумський філіал Харківського сільгоспінституту ім. В.В. Докучаєва за спеціальністю «вчений агроном».

Працював науковим співробітником, доцентом кафедри, проректором з наукової роботи, директором Інституту післядипломної освіти та дорадництва Сумського національного аграрного університету.

З 2008 року заступник директора, директор Інституту луб’яних культур Національної академії аграрних наук. У 2012-му очолив Інститут сільського господарства Північного Сходу НААНУ.

Олександр Маслак

maslak.jpg (47 KB)

Олександр Миколайович Маслак (1 травня 1972 р., с. Козельне Недригайлівського району) — директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації.

У 1996 р. отримав диплом спеціаліста з аграрного менеджменту у Сумському сільськогосподарському інституті.

У 2007 р. став кандидатом економічних наук за спеціальністю «Економіка сільського господарства і галузей АПК» у Сумському національному аграрному університеті.

У 2008 р. отримав атестат доцента кафедри виробничого менеджменту і підприємництва у Сумському національному аграрному університеті.

Працював головним економістом КСП «Перемога», заступником директора Сумської товарної біржі «Сумиагропромбіржа», заступником начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, заступником директора навчально-наукового інституту економіки і менеджмента Сумського національного аграрного університету.

Має 215 наукових і навчально-методичних публікацій.

Олена Агаджанова-Гонсалес

agadjanova_elena.jpg (88 KB)

Олена Андріївна Агаджанова-Гонсалес (13 грудня 1986 р., м. Суми) — екс-головний редактор Latifundist.com.

У 2013 р. закінчила СНАУ за спеціальністю «Фінанси». 

Напочатку 2013 р. почала працювати в компанії Latifundist.com і з 1 березня 2014 р. стала головним редактором.

З 22 червня 2016 р. — VIP Projects Manage Latifundist.com. Наразі обіймає посаду International Manager.

Заміжня, виховує сина.

«Вступ до СНАУ не був моїм основним життєвим планом в 11 класі, навіть запасним не був. Так вирішила доля. І цей вибір виявився справді доленосним.  У нас був чудовий курс із неординарних, цікавих студентів, знайомство із багатьма з яких ціную досі. СНАУ подарував неймовірних друзів, за що я буду назавжди йому вдячна.

Мені пощастило з викладачами, які дуже підтримували студентську науку. Саме завдяки їй я об’їздила пів-України, навчалася за обміном в Ягеллонському університеті та SGGW за стипендією UNESCO, навчилася не боятися публічних виступів, аналізувати великі обсяги інформації та багато іншого. Відносини з деякими — безцінні, тривають багато років і народжують нові ідеї і проекти уже в дорослому житті. 

І прекрасною була сама атмосфера університету, де весь час вирувало життя, тривали постійні підготовки до творчих конкурсів. «Що? Де? Коли?» і дебатний клуб навіть познайомили мене з майбутнім чоловіком», — поділилася Олена Агаджанова-Гонсалес.

viber.jpg (27 KB)

Нові вакансії