Аграрний ринок праці у липні: підсумки місяця

Липень умивав поля дощем і дарував коротке похолодання, а потім знову ставав спекотним. Як працювали аграрії у таких умовах, де найактивніше шукають роботу в агросекторі та скільки платять за неї — читайте у свіжих підсумках місяця. 

Зарплати аграріїв

В Україні середня номінальна зарплата у сільському, лісовому та рибному господарстві становить 11 875 грн. При цьому середня зарплата в сільському господарстві склала 11 250 грн.

Окрім того, станом на 1 липня 2021 року заборгованість із виплати заробітної плати працівникам сільського господарства сягнула 53,711 млн грн.

zarplata_cherven.png (23 KB)

Наразі в Україні розмір середньої номінальної заробітної плати порівняно з травнем зменшився на 6%, а у річному вимірі (проти червня 2020 року) збільшився на 23,6%.

Середня заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій становить 14313 грн і перевищує мінімальну у 2,4 раза. 

У Києві середня зарплата в червні становила 20 455 грн. У топ-3 регіонів з найвищими зарплатами входять Донецька (14 988 грн), Київська (14 679 грн) і Миколаївська (14 044 грн) області.

Але у кожного окремого підприємства є власні статистичні дані. Наприклад, зарплати окремих працівників сільгосппідприємства «Городище» сягають до 70 тис. грн. Керівник Анатолій Никонюк заявив, що в найближчих планах компанії — досягнення і перевершення рівня польських зарплат, аби люди не їхали на чужину в пошуках кращого життя, а могли забезпечити свій добробут на рідній землі.

Читати також: У Городище деякі працівники отримують по 70 тис. грн зарплати

groshi-3.jpg (342 KB)

Співвласник компанії Profidrone Євген Семенина повідомив, рівень зарплати пілота агродрона залежить від досвіду оператора та компанії-роботодавця. Наразі в Україні зарплата оператора дрона становить від 20 грн\га до 50 грн\га.

«Можна за місяць зробити дуже мало, а можна зробити послуг на $10 тис., якщо тисячу гектарів налітати. І, навіть, якщо в середньому брати 30 грн/га, то буде майже 30-40 тис. грн. Це можна за тиждень заробити», — пояснив Євген Семенина.

Читати також: Професія оператор агродрона: чи можна заробляти багато без досвіду?

дрон.JPG (211 KB)

Гарячі новини агросектора 

Міністерство аграрної політики та продовольства України закликало аграріїв та їхні родини вакцинуватися. 

«Жнива — справа №1 для кожного аграрія. Але свої «жнива» продовжує збирати й COVID-19 — хай як страшно це не звучить. Померло від ускладнень понад 52 тис. людей і вже зараз Уряд готується до чергової хвилі, яку прогнозують за лічені тижні. Здоров’я кожного — найвища цінність. Кожен аграрій і працівник галузі – це економіка і розвиток країни. Робота в аграріїв зараз кипить і я чудово розумію цей ритм. Але закликаю кожного: знайдіть час і можливість вакцинувати себе і свої родини. Я пройшов два етапи вакцинації, пропоную й вам», — звернувся міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

covid-1.jpg (111 KB)

МХП запустив пілотний проєкт з навчання співробітників фінансової грамотності. Його реалізовують за підтримки керівництва аграрного напряму компанії та у партнерстві зі Школою фінансової грамотності «Абетка грошей».

У МХП розповіли, що протягом 2 місяців у заходах взяли участь 160 працівників трьох підприємств холдингу, а саме Катеринопільського елеватора, Миронівського заводу з виготовлення круп та комбікормів, Філії «Внутрішньогосподарський комплекс з виробництва кормів» Вінницької птахофабрики. Для підвищення рівня знань про фінансові інструменти, планування бюджету, уникнення шахрайства тощо, було залучено керівницю Школи фінансової грамотності «Абетка грошей» Тетяну Скляр.

Mhp_abetka.jpg (73 KB)

Мінагрополітики підтримало клопотання аграріїв Сумщини присвоїти посмертно звання Героя України Анатолію Кобзаренку, засновнику і директору одного із найбільш відомих вітчизняних виробників техніки та обладнання — «Завод Кобзаренка»

Агроосвіта

Міністр аграрної політики Роман Лещенко заявив, що аграрні професії можуть конкурувати з іншими трендовими професіями світу і цей сектор діяльності є перспективним для молоді. 

«Маючи повне взаєморозуміння й спільну мету із Міністерством освіти, ми націлені на усунення блокуючих факторів, підтримку профільної освіти та підвищення попиту серед абітурієнтів на навчання в агросекторі. Я особисто закликаю молодь йти в агро. Повірте, це той сучасний лайфхак успішного розвитку, самореалізації, достатку, який ви можете отримати», — зазначив Роман Лещенко.

leschenko_6.JPG (154 KB)

Для забезпечення державного замовлення на 2021 рік Уряд спрямував 42,5 млрд грн. Загальний обсяг державного замовлення у 2021 році становить 188 938 фахівців. Загалом державне замовлення на підготовку бакалаврів, порівнюючи з 2020 роком, збільшено за такими галузями та спеціальностями, як «Кібербезпека», «Мікро- та наносистемна техніка», «Біотехнології та біоінженерія», «Біомедична інженерія», «Авіоніка», «Агрономія», «Водні біоресурси та аквакультура».

«Розвиток аграрної освіти є важливим чинником становлення аграрного сектору України, адже він є одним з найбільших роботодавців, що пропонує робочі місця для випускників усіх рівнів освіти», — наголосив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

На базі Сарненського професійного аграрного ліцею створять навчально-практичний центр за професіями: тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування. Вартість створення центру — 7 млн грн.

bnau_5.jpg (87 KB)

Ukrainian Food Valley за підтримки USAID AGRO проведуть навчальну онлайн-програму «МІНІ-MBA» програму для цільової групи GESI. Програма призначена для жінок-фермерів і недостатньо представлених груп населення, як студенти і молодь, для літніх людей та людей із особливими потребами, внутрішньо переміщених осіб, ветеранів антитерористичної операції (АТО) і представників національних меншин, що проживають у сільській̆ місцевості.  

Програма «МІНІ-MBA» складатиметься із 12 модулів, розпочнеться у вересні 2021 року та триватиме 12 місяців. 

gesi.jpg (320 KB)

Робота за кордоном

Цього літа збирати лісові ягоди у Фінляндії приїдуть заробітчани з України і Таїланду. У Фінляндії сезон морошки і чорниці вже починається. Перші групи працівників вже прибули. Очікується, що для збирання ягід приїде приблизно в 500-600 збирачів з України, а з Таїланду — майже 3000 осіб.

На форумі «Україна 30. Трудові ресурси» директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Елла Лібанова зазначила, що українці виїжджають працювати за кордон не тільки через вищі зарплати, а через відсутність бачення кращого майбутнього держави. 

«Головним чинником міграції є нерівність, нерівність між країнами, між регіонами. Людина, яка приймає рішення їхати кудись, не важливо: із села до Києва чи з села до Німеччини, Польщі, вона впевнена, що там, куди вона поїде, їй буде краще. І це «краще» стосується не тільки заробітної плати», — поділилася Елла Лібанова.

Посол України в Португальській Республіці Інна Огнівець заявила, що українські заробітчани не бажають повертатися з Португалії. Наразі у цій країні проживають близько 30 тис. громадян України. Але кількість українських мігрантів у Португалії скорочується, що обумовлюється не масовим виїздом з країни, а набуттям португальського громадянства.

LP__1333.jpg (223 KB)

Вакансії від AgroRobota.com.ua

Найпопулярнішими сферами агросектору на сайті AgroRobota.com.ua у липні були: продажі (139 вакансій), агрохолдинги (121 вакансій), рослинництво (111 вакансій), с/г техніка (94 вакансій) та трейдинг (70 вакансій).

За професіями найбільшим попитом серед роботодавців користуються такі спеціалісти: 

Крім того, Київ залишається найпопулярнішим містом, де компанії шукають співробітників (89 оголошень), а також Дніпро, Миколаїв, Вінниця та Полтава

Найбільше резюме в липні шукачі залишили в таких сферах: агрохолдинги, рослинництво,менеджмент, елеватори, продажі та логістика. Саме агрономи, менеджери із закупівель, логістики та продажу, головні інженери та інженери-механіки найчастіше залишають резюме на AgroRobota.com.ua

За містами найактивніше претенденти шукають роботу у м. Київ, Вінниця, Дніпро та Одеса. 

Розмістити резюме

podsolnyx.jpg (184 KB)

Бажаємо вдосталь насолодитися фруктово-ягідним смаком серпня, встигнути сходити у відпустку, набиратися сил та зробити запас вітаміну D! Урізноманітнити ваші будні можна нашим списком справ на літо! 

Читати також: Як не проґавити літо: список справ для тих, хто любить агро

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна