Професія оператор агродрона: чи можна заробляти багато без досвіду?

Професія пілота агродрона все більше набирає популярності. Так, наприклад, компанія Profidrone надає послуги ЗЗР і десикації агродроном. У штаті троє співвласників і два працівники, які постійно в полях. Для компанії це перший повноцінний сезон, проте вони вже готові поділитися з нами своїм досвідом та думками. 

Співвласник компанії Profidrone Євген Семенина допоміг з’ясувати, яку освіту повинен мати пілот дрона, чи можна вважати цю професію із майбутнього та чому зарплати пілотів відрізняються від інженерів та трактористів. 

dron_5.png (1013 KB)

Чи є спеціальна освіта для пілота? 

Минулого літа я вирішив створити компанію і запросив двох товаришів. Один з них працював в агробізнесі, має багато знайомих і техніку. Тому зібравшись, вирішили створювати власну справу. На мою думку, освіта для цієї професії мало має значення, адже цьому просто навчити. 

Profidrone в Instagram

Пілот дрона — це більше робота агронома. Тому добре мати спеціалізацію, пов’язану з агро або розбиратися з хімією. Бо ми, наприклад, ллємо на гектар таку ж саму кількість хімії, як і звичайний обприскувач. Але цьому можна навчити. Ми навчаємо безпосередньо, коли беремо працівника на роботу. Фактично 2 дні теорії, а потім ще пару днів практики — і за тиждень ми маємо фахівця на рівні з іншими. І також, наприклад, наші клієнти купують дрон, а ми їх вчимо.

Проте самоучкою бути важко. Коли я вирішив створювати компанію, то почав дивитися різні відео, шукати інструкції, але фактично є тільки відео, як дрон летить. До того ж, самостійно агродрон людина не може купити. Не можна просто в Китаї замовити один чи два дрони. Є офіційні дилери, які замовляють партіями по 100-200 дронів. Наша компанія теж є офіційним дилером і при покупці проводимо навчання. Ми навіть не беремо за навчання гроші, адже тут немає нічого складного.

І, навіть, якщо людина придбала собі звичайний дрон, то все одно доведеться перенавчатися. Адже якщо звичайним дроном ти сам керуєш і у тебе є пульт, то для агродрона є спеціальний застосунок на телефоні і ми йому даємо завдання. Треба знати цю програму. Якщо самоучки навіть купили агродрон і кажуть «Я собі сам навчуся», треба пам’ятати, що якась помилка може коштувати дуже дорого. Ціна залежить від виробника та комплектації, але сьогодні агродрон може коштувати від 15 до 20 тис. доларів. 

Є і курси в інтернеті, вони можуть обійтися навіть до 4 тис. грн. Але все ж таки, вони не потрібні, бо все одно при покупці дрону безкоштовно навчають, а все інше — це практика. 

dron_2.JPG (206 KB)

Яка вона — робота пілотом дрона?

Я даю, наприклад, завдання. Дрон, наприклад, в середньому від 2 до 3 гектарів за один виліт робить. Я бачу заряд акумуляторів, скільки в баку залишилося речовини. Наприклад, може таке бути, що я дав завдання на 10 хвилин, а йому не вистачає хімії. Я просто повернув дрон назад і дозаправив. Якщо бачу, що акумулятора може не вистачити на завдання, повернув, змінив акумулятор, і дрон знову полетів. 

У роботі пілот дрона веде комунікацію з агрономами, власниками господарств та буває і з охоронцями, якщо це великі господарства. Потрібно приїхати на поле, оглянути його, обрати найвищу точку, де можна стати і куди може заїхати машина, щоб поставити нашу РТК. 

Якщо говорити про те, що оператор дрона — це фахівець рослинництва чи інженерії, то я думаю, що більше таки інженерії. Але потрібно мати і агрономічні знання, щоб пояснити, наприклад, фермерам, чому дрон використовує менше хімії, ніж їх обприскувач. А в Японії вже давно застосовується техніка ультрамалого внесення на 90% полів. Зараз і наші фермери бачать, що це економія коштів. Буває, що техніку потрібно в полі замінити або щось налагодити. Тому в такому випадку потрібно швидко стати інженером. 

Взагалі зараз дрон працює з точністю до 2 см. І ефективність одного дрона за робочу зміну – 10-12 годин — 100-150 га залежно від конфігурації поля. Чим більше на полі куточків чи нерівностей — дрон більше ліній зробить і більше витратить робочого часу та ресурсів. Але ця техніка також зараз в принципі крута, ефективна. І хто пробує – задоволені.

Читати також: Професії: оператор дрона в Україні

dron_6.png (486 KB)

Про зарплати оператора агродрона

Зарплата залежить від досвіду оператора. Знаю, що оплачується вона від 20 до 50 грн\га зараз. Але все вже залежить від роботи та на якій фірмі працювати. Наприклад, можна за місяць зробити дуже мало, а можна зробити послуг на 10 тисяч доларів, якщо тисячу гектарів налітати. І, навіть, якщо в середньому брати 30 грн/га, то буде майже 30-40 тисяч гривень. Це можна за тиждень заробити.

Але важко знайти замовлення на тисячу гектарів. Чим більше гектарів, може й трішки нижче ціна буде. Або може поїхати двоє працівників на поле. Той, хто керує телефоном — отримуватиме 40 грн/га, а помічник, який міняє баки, — 20 грн/га. 

До того ж, зараз на ринку праці операторів агродронів набагато менше, ніж трактористів. Як би я шукав — я не знаю, чи я би шукав людину з досвідом, чи без досвіду. Бо це не є складно. Навіть може бути людина з досвідом, але вона літала на іншому агродроні.

dron_7.png (466 KB)

Молоді vs. досвідчені фахівці

Молоді спеціалісти більше розбираються в техніці. Простіше взяти людину і навчити. А з досвідченими вже інше питання: чому він звільнився з попереднього місця роботи та що було не так.

Також треба звертати увагу на відповідальність людини. Це відносно важка робота, бо це треба їхати, можливо, 300-400 км, а потім вночі працювати.

doroga.jpg (163 KB)

Оператор дрона — це професія майбутнього?  

Я думаю, що це не професія майбутнього, а професія теперішнього. Бо не тільки в Японії, а, наприклад, в Україні вистачає компаній, які надають послуги агродронами.

З кожним роком агродрони будуть вдосконалюватися і швидше працювати. Дрон автономний, але ж це не є літак. І якщо БПЛА впаде, то ніхто не постраждає, окрім самого апарату. З літаком часто бувають інциденти і він взагалі він не точно обприскує. А дрон і вночі, і при наявності вітру точно вносить все.  

Думаю, що років через 15-20 в Україні буде приблизно 90% полів оброблять агродронами, тому що це економить кошти фермерам.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна