Підлітки не хочуть працювати в агросекторі — дослідження

Лише 2% підлітків обирають професію, яка пов'язана з сільським господарством. Дослідження проводилося аналітичним агентством Proinsight Lab на замовлення Corteva Agriscience. В серпні опитали 5850 підлітків їх батьків з 6 країн (Україна, Румунія, Угорщина, Чехія, Польща, Росія) шляхом онлайн тестування.

Цікавий факт, що робота батьків у сільському господарстві не впливає на вибір дітей — лише 4% підлітків вибирають аграрні професії, а 6% мають бажання спробувати. Хоча тільки 2% батьків, які працюють в цій сфері побажали б дітям продовжити їх шлях в агро. А ті батьки, які не залучені в с/г, то взагалі не рекомендують своїм дітям аграрний напрямок. 

В першу чергу, такий результат пов'язаний з непопулярністю аграрних професій. Більшість учасників просто не знайомі з цією сферою діяльності. Тому цілком логічно, що найвідомішими агроспеціальностями в опитуванні були названі: агроном, тракторист і ветеринар.

Ми вже писали, що в заході популяризації професій серед дітей в цьому році МХП була першою і єдиною аграрною компанією, яка представила свої стенди.

Читати більше: Єдиний агростенд або як пройшло Місто професій

Але проблема починається ще за декілька років до працевлаштування. Школярі, а особливо абітурієнти часто не розуміють чим би хотіли займатися у «дорослому житті» та до якої справи найбільше лежить душа. На наш погляд, це недолік як шкіл, які мають можливість хоча б проводити тренінги чи екскурсії розповідаючи школярам про переваги і недоліки професій, так і самих роботодавців, які ще не зрозуміли, що своїх кадрів потрібно вирощувати не з 3-го курсу університету, а трошки раніше. Крім того, студенти не розуміють реалій та тенденцій сучасного ринку праці. Про це зрозуміло з вибору спеціальностей, навіть, у 2019 році — міжнародне право та відносини — лідер запиту студентів. А в ТОП-10 аграрні спеціальності взагалі не потрапили.

Чи варто популяризувати аграрні професії серед молоді, чи варто робити її «елітною» та пояснювати, що агроном — людина, гідна всілякої поваги? У певних межах, звичайно, варто. Проте тут важливо не перестаратися, як це було свого часу з професіями лікарів та юристів. Молодь йшла вчитися до медінститутів та на юридичні факультети, бо це було модно і престижно. Результат — тисячі неграмотних та непотрібних ринку праці юристів і такі ж тисячі «недомедиків».

І це підтверджує дослідження: більшість підлітків вибирають професії напряму ІТ (25% серед підлітків і 32% — серед їх батьків), медицини і фармацевтики (8%), а також творчі спеціальності (7%), готельно-ресторанний бізнес та туризм (4% ). Рекомендації батьків збігаються з вибором підлітків.

Читати за темою: Чи вважається випускник агрофаху справжнім агрономом?

І зрозуміло, що, наприклад, професії напряму ІТ такі бажані через очікувано високий рівень доходу. А згідно дослідженню, 10% дітей і 17% дорослих не хочуть пов'язувати життя з агро для майбутньої діяльності через те, що вважають, що в цій галузі немає гідного заробітку.

photo_2019-10-10_15-31-33.jpg (91 KB)

Середня заробітна плата за 8 місяців 2019 року в сільському, лісовому і рибному господарствах склала 8 584 грн.

Серед популярних вакансій в агросекторі середня заробітна плата становить:

  • трактористів — 13 200 грн;
  • тваринників — 11 133 грн;
  • агрономів — 23 220 грн;
  • інженерів — 18 800 грн;
  • логістів — 16 900 грн;
  • трейдерів — 15 840;
  • елеватористів — 7 500 грн.

Щоб залучити молодь до роботи в сільському господарстві, доцільно знайомити молодь і батьків з сільським господарством, формувати позитивний імідж галузі. При цьому для комунікації з молоддю необхідно використовувати ті канали, які впливають на їхнє життя. Дослідження показало, що, визначаючи значимість інших людей у ​​виборі професії, повний вплив на українських підлітків, на думку самих дітей, надають в рівній мірі батьки/родичі і соціальні мережі/блогери (по 12%), потім значущий вплив надають психологи/соціальні медичні працівники (10%), і тільки потім слідують друзі (9%) та вчителі (8%).

Нові вакансії