ТОП-7 найзатребуваніших професій в АПК

Всі професії важливі, особливо, якщо це стосується АПК. У цій галузі робочі руки потрібні завжди. Agrorobota.com.ua проаналізувала вакансії, які роботодавці розмістили на нашому сайті та визначила, яких спеціалістів найбільше бракує в АПК, вимоги та умови праці майбутніх співробітників.

pole1.jpg (468 KB)

1. Менеджер з продажу

Продажі ростуть, клієнти задоволені, а дохід збільшується. Коротко кажучи, наш бізнес успішний. Саме ці слова з вуст керівника — як музика для душі менеджера з продажу. Знайти професійного «продавця» вкрай важко. Агрокомпанії шукають менеджерів з продажу сільгосптехніки та запчастин, обладнання, засобів захисту рослин, насіння, добрив, зерна.

Основні вимоги до кандидатів — досвід роботи в продажах, стаж водіння та наявність водійського посвідчення, користування комп’ютерними програмами. Серед особистих якостей менеджерів з продажу цінуються комунікабельність та вміння вести переговори, бажання працювати на результат, готовність до відряджень.

Зарплата менеджерів з продажу починається 8 від грн. 

groshi-3.jpg (342 KB)

2. Менеджер із закупівель

Другу позицію найзатребуваніших професій у АПК посів менеджер із закупівель або ж просто зернотрейдер.

Роботодавці запрошують працювати спеціалістів, які вже мають досвід роботи у цій сфері, зокрема, вміють планувати закупівлі, вести переговори і часто «холодні» дзвінки. Також шукають менеджерів, які мають власний автотранспорт і готові до відряджень. Особисті якості — уміння працювати в умовах багатозадачності, здатність швидко навчатися, стресостійкість, комунікабельність.

Окрім того, у великій кількості вакансій зазначається, що на цю посаду необхідні дівчата віком до 35 років з власним автомобілем.

Зарплата менеджерів із закупівель стартує від 12 тис. грн.

notebook.jpg (358 KB)

3. Агроном

Більшість роботодавців у пошуку агронома, який має вищу освіта за фахом, досвід роботи в цій галузі, а також знає сучасні технології вирощування сільгоспкультур, вільно володіє ПК, готовий до відряджень, має посвідчення водія категорії «В» і стаж водіння від 2 років.

Середня заробітна плата агрономів — 17 тис. грн. При цьому помічник агронома в середньому отримує до 10 тис. грн, а головний агроном (агроном кластера, керівник напрямку) в середньому 25 тис. грн.

Роботодавці гарантують офіційне працевлаштування та соцпакет, а також забезпечують корпоративний мобільний зв'язок, (у деяких випадках телефон, планшет, службовий автомобіль).

«У своїй роботі найбільше люблю те, що ти можеш зробити справжнє диво. Адже з маленької зернинки виростає щось дуже корисне для людей. Це робота цікава. І в ній також мають бути присутні творчість, неформальний підхід до справи, любов до результатів своєї праці. Потрібно вміти не тільки брати від землі, а й віддавати, тоді результати будуть дійсно вражаючими», — говорить головний агроном СФГ «ПН Поділля» Іван Сачук.

Читати також: Професія: які дива можуть творити агрономи?

agronom.jpg (204 KB)

4. Тракторист-машиніст

Серед вимог до тракториста-машиніста — професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та курсове навчання за програмами підготовки тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва в закладах освіти. Це передбачає знання основ механізації та принципів роботи сільгосптехніки. Необхідно мати посвідчення тракториста-машиніста на право керування тракторами, видача яких проводиться територіальними  органами Держпродспоживслужби.

Окрім того, роботодавці попереджають, що слід бути готовим до ненормованого робочого дня у «гарячі» сезони. 

Середня заробітна плата трактористів — 12 тис. грн. Роботодавці гарантують офіційне працевлаштування та соцпакет, а також у більшості випадків забезпечують пільгове харчування та компенсацію за роботу в полі, безкоштовну доставку до місця роботи, навчальні тренінги.

«Як на мене, потрібно брати ту людину, яка має якийсь стаж роботи, яка хоча б трішки пропрацювала. От прийшов до нас в господарство молодий спеціаліст, солідний такий, в костюмі, при краватці. У мене полетів підшипник. Він мені привозить підшипники, а вони відкриті. Кажу до нього, які ж можуть бути відкриті підшипники в комбайні, а він просто: «Хіба в комбайні багато пилюки?», — поділився тракторист-машиніст широкого профілю Олександром Мельник.

Читати також: Професія: тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва

traktoryst.jpg (247 KB)

5. Логіст

Роботодавці чекають логістів, які мають вищу освіту, досвід роботи у цій сфері і є впевненими користувачами ПК і програми 1С. Головне — мати знання про транспортний ринок, правила і стандарти перевезення вантажів.

Серед особистих якостей варто мати аналітичні здібності й стресостійкість. Також слід бути комунікабельною людиною, яка вміє працювати в команді.

Роботодавці обіцяють офіційне працевлаштування, кар'єрний ріст і достойну оплату праці, яка, найчастіше, зростатиме в залежності від результатів роботи. Середня зарплатня на цій посаді — 10 тис. грн.

scania_2.jpg (299 KB)

6. Сервісний інженер

Інженер із сервісно-гарантійного обслуговування сільгосптехніки, згідно з вимогами роботодавців, повинен мати технічну освіту (бажано механізація с/г), 

досвід роботи у сфері з надання послуг з сервісного обслуговування спеціалізованої та сільгосптехніки, а також бути клієнтоорієнтованим спеціалістом. 

Агрокомпанії організовуються теоретичні і практичні навчання для підвищення професійного рівня сервісу. Окрім того, цих працівників забезпечують сервісними автомобілями й необхідним інструментом, корпоративним зв’язком, комп’ютером, корпоративним одягом.

Зарплатня сервісних інженерів складається з окладу та додаткового % від виконаних робіт. На сайті AgroRobota.com.ua зарплата цих спеціалістів стартує від 10 тис. грн.

«Працюємо 24 години 7 днів на тиждень. Наші механіки постійно проходять навчання, вони кваліфікуються по 3 категоріям — А, В, С. Категорія С передбачає, що фахівець найбільш професійно підготовлений і може навчати молоді кадри. Наприкінці кожного року кожен механік проходить атестацію, підтверджуючи або підвищуючи свою кваліфікацію», — розказав керівник підрозділу сервісу відділу сільськогосподарської техніки «Цеппелін-Україна» Валерій Загура.

DSC_2319.jpg (230 KB)

7. Ветеринарний лікар

Згідно з вакансіями на AgroRobota.com.ua, роботодавці хочуть бачити ідеального лікаря ветеринарної медицини таким:

  • має ветеринарну освіту;
  • вміє проводити медичні маніпуляції (ставити крапельниці, робити уколи);
  • любить тварин, працьовитий, відповідальний, порядний;
  • має досвід роботи за спеціальністю;
  • готовий до відряджень, бажано наявність водійських прав;
  • знає основні нормативно-правові акти та офіційну технічну документацію в галузі ветеринарії та тваринництва;
  • впевнений користувач ПК, бажано навички роботи 1С;
  • без шкідливих звичок.

Середня заробітна плата лікаря ветеринарної медицини — 13 875 тис. грн. Максимальна пропозиція може складати від 30 тис. грн на позиції головного ветеринарного лікаря.

При цьому роботодавці гарантують офіційне працевлаштування та соцпакет, а також забезпечують корпоративний мобільний зв'язок, спецодяг, пільгове харчування, при необхідності надають житло.

veterynar.jpg (211 KB)

Читати також: Михайло Травецький: Колись я лікував тварин, тепер я лікую бізнес!

Нові вакансії