ТОП-5 змін на ринку праці під час карантину

ТОП-5 змін на ринку праці під час карантину

ТОП-5 змін на ринку праці під час карантину

З введенням карантину учасники ринку праці стали гнучкішими і змогли пристосуватися до нових умов. Зміна пріоритетів торкнулася багатьох компаній. AgroRobota.com.ua визначила, які ж зміни відбулися та чи залишаться вони й після закінчення карантину.

1. Вдосконалення форм дистанційної роботи

Під час карантину кожне підприємство намагалося зберегти безперебійну роботу. Для цього вносилися корективи, за допомогою яких робочий процес відповідав вимогам протиепідемічних заходів. Карантин продемонстрував, що налагоджена дистанційна робота є ефективною. HR-спеціалісти зазначають, що віддалену роботу практикуватимуть частіше, адже учасники ринку праці зрозуміли, що в залежності від обставин можуть працювати як в офісі, так і вдома. 

«Карантин показав, що можна працювати дистанційно, істотно зменшити витрати на відрядження, особливо для невиробничого персоналу. І, звичайно, ми будемо цей урок використовувати в майбутньому», — зазначив  генеральний директор AgroGeneration Сергій Булавін

Читати більше: Сергій Булавін: карантин показав, що можна працювати дистанційно

bulavin.jpg (55 KB)

Крім того, наприклад, в МХП хочуть залишити віддалений тип роботи для деяких співробітників і після карантину. Наприклад, якщо працівник може виконувати роботу не в офісі, то він має можливість працювати за ноутбуком вдома. Так, за словами керівництва МХП, популярними знову можуть стати опенспейси.

Читати також: Маргарита Бобік: Після карантину роботодавці та шукачі йтимуть назустріч один одному

Для цього необхідно було вдосконалити інструменти комунікації. Адже якщо раніше на виниклі питання відповідь швидко знаходилася у колег офісі, то тепер доводиться проводити meeting онлайн. Тому співробітники освоїли безліч хмарних інструментів, налаштувань пошти, простір для спільної роботи та програми для онлайн-комунікації.

dystancy.jpg (29 KB)

2. Вибір на користь офіційної роботи

Наймана праця без оформлення трудових відносин створює безліч можливостей тиску на працівників. Під час карантину роботодавці у повному обсязі виплачували заробітну плату. Але, на жаль, у більшості випадків це не стосувалося робітників, які не були оформлені офіційно. На багатьох підприємствах роботи зупинялася, робітників відправляли у неоплачувані відпустки чи взагалі звільняли. 

Згідно з положеннями Кодексу законів про працю України, роботодавець не може звільнити підлеглого через карантинні заходи. Недобросовісність учасників ринку праці змусила задуматися пошукачів про легальну зайнятість.

За даними статистичного відомства, у першому кварталі 2020 року з числа неформально зайнятих працювали за наймом 1509,9 тисяч осіб, не за наймом — 1894,2 тис. осіб.

pratsevlashtuvannya.jpg (77 KB)

3. Посилення безпеки здоров’я працівників

Для безпеки співробітників у компаніях проводять скринінг температури та посилюють дезінфекцію робочих місць та приміщень. У деяких випадках заходи безпеки певного підприємства вимагають продовжувати носити захисні маски. Окрім того, робочі місця організовуються з дотриманням дистанції. За необхідності роботодавці власним коштом робили тестування працівників на СOVID-19. Ці заходи стали невід’ємною частиною протиепідеміологічних заходів та залишаться обов’язковими на багатьох виробництвах.

Наприклад, дезінфекція є обов’язковою умовою для функціонування підприємств після карантину. У МХП дезінфектори розміщені у санвузлах, їдальнях, корпоративному транспорті, на контрольно-пропускних пунктах. Оскільки антисептики пересушують шкіру, то для співробітників закуплені спеціальні регенеруючі креми для рук.

Читати також: 5 додаткових заходів безпеки, які залишить МХП після карантину

Karantyn_1.jpg (191 KB)

4. Повернення трудових мігрантів

Чимало українців повернулося з заробітків і стикнулися з неможливістю працевлаштуватися. При цьому роботодавці з ЄС намагаються повернути трудові резерви і пропонують вигідні умови. У свою чергу Президент Володимир Зеленський неодноразово закликав заробітчан залишатися після карантину залишатися в Україні, а прем’єр-міністр анонсував створення 500 тис. робочих місць.

Втім самі трудові мігранти не вірять у можливість забезпечення роботою сотні тисяч людей і вже погоджуються на запрошення європейських працедавців.

Читати більше: До Польщі двома літаками прибули 186 українських заробітчан

migrant.jpeg (109 KB)

5. Підтримка держави

Під час карантину уряд ініціював ряд виплат, серед яких допомога по безробіттю. Це значна підтримка роботодавців і працівників сфери малого та середнього бізнесу, які скоротили чи припинили діяльність. Право на цю допомогу мають застраховані особи, які офіційно уклали роботодавцем трудові відносини. Таким чином держава допомагає виплачувати зарплату найманим працівникам під час карантину. Окрім того, була запроваджена державна програма «Нові гроші», яка пропонує кредитування для мікро- і малих підприємців під 3% на 2 роки. 

Так, наприклад, максимальний розмір допомоги по безробіттю в Україні на сьогодні становить 8408 грн або чотири прожиткових мінімуми для працездатних осіб.

groshi-1.jpg (87 KB)

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна