Серпневий ринок праці: зміни в агрокомпаніях, зарплата та вакансії

Літо швидко промайнуло, а головні події аграрного ринку праці проаналізувала AgroRobota.com.ua. Як працювали аграрії у серпні, де найактивніше шукають роботу в агросекторі та скільки платять за неї — читайте у свіжих підсумках місяця. 

Зарплати аграріїв

В Україні середня номінальна зарплата штатного працівника підприємств, установ та організацій у липні 2021р. становила 14 345 грн. У топ-3 регіонів з найвищими зарплатами входять Донецька (15 287 грн), Київська (14 543 грн) і Запорізька (14 107 грн) області. А у Києві середня зарплата в липні становила 20 956 грн.

Середня номінальна зарплата у липні 2021 р. у сільському, лісовому та рибному господарстві становила 12 733 грн. При цьому середня зарплата в сільському господарстві склала 12 332 грн.

Станом на 1 серпня 2021 р. сума заборгованості з виплати заробітної плати працівникам у сільському господарстві становить 46 881 тис. грн. 

«Своєчасність виплати заробітної плати належить до найважливіших питань, які знаходяться на постійному контролі Президента України та Уряду. Саме тому питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати є одним з пріоритетів діяльності Мінекономіки», — зазначив на засіданні Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Олексій Любченко.

Читати також: Що таке конкурентна заробітна плата?

groshi_3.jpg (202 KB)

Гарячі новини агросектора 

За результатами перевірок ДПС та Держпраці, в Україні збільшилась кількість офіційно працевлаштованих співробітників. Зокрема, у сфері сільського господарства на 8,5 %. Загалом у сфері сільського господарства зайнято 417,2 тис. штатних працівників.

Попри те інспектори Держпраці виявляють численні випадки нелегальної роботи. Наприклад, на території Теребовлянської об’єднаної територіальної громади виявили 28 працівників, які збирали капусту на полі площею майже 1 га. Місцеві жителі працювали у роботодавця упродовж сезону та збирали на полі різні овочі, а саме: огірки, помідори, цибулю, моркву, буряк. Їхня заробітна плата залежала від норми зібраних за день овочів. 

kapysta.jpg (498 KB)

У с. Вербівка Погребищенської територіальної громади поліцейські звільнили 43-річного заручника, який майже добу без їжі та води у спеку просидів у металевій сушарці для фруктів, яка знаходилась всередині зерносховища, зовні засипана зерном. За словами потерпілого, він неофіційно працював різноробочим у фермера. Підприємець вирішив покарати робітника за неналежний, на думку фермера, ремонт трактора. Коштів за виконання різного роду робіт на фермерському господарстві працівник не отримав. 

Фермеру оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 146  Кримінального кодексу України. За такий злочин передбачено покарання — до 5 років ув’язнення. 

Робота за кордоном

Нелегально працюють і українські заробітчани. Національна інспекція праці в Польщі підсумувала, що у 2020 р. майже 15% українців працювали без контракту. В цілому серед нелегально працюючих співробітників українці становлять 85%.

Найбільше нелегальних працівників було виявлено у Нижньосілезькому (25%), Любуському (22%) та Сілезькому воєводстві (21%).  

Також інспектори виявили ряд інших порушень, зокрема, перевищення понаднормових годин, укладення цивільно-правових договорів замість трудового, інший від задекларованого роботодавець, допуск до роботи без належних медичних оглядів та інструктажів з охорони праці, а також відсутність зарплати.

Попри це Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник заявив, що у Польщі зростатиме попит на заробітчан з України. Це пояснюється тим, що велика кількість поляків їде на заробітки до країн Західної Європи.

«За останніми соціологічними дослідженнями на теренах Польщі, кожен десятий мешканець Польщі бажає їхати працювати за кордон — працювати у Німеччині, Норвегії чи Великій Британії. Польща також відчуватиме нестачу робочих рук, тому потреба в українських трудових мігрантах не буде зменшуватися», — розповів Воскобойник.

ogirky.jpg (332 KB)

Що нового у агрокомпаніях

podsolnyx.jpg (184 KB)

Вакансії від AgroRobota.com.ua

Найпопулярнішими сферами агросектору на сайті AgroRobota.com.ua у липні були: продажі (152 вакансій), агрохолдинги (152 вакансій), рослинництво (127 вакансій), с/г техніка (106 вакансій) та трейдинг (82 вакансій).

За професіями найбільшим попитом серед роботодавців користуються такі спеціалісти: 

Крім того, Київ залишається найпопулярнішим містом, де компанії шукають співробітників (107 оголошень), а також ДніпроМиколаївВінниця, Харків і Полтава

Найбільше резюме в липні шукачі залишили в таких сферах: агрохолдинги, рослинництво, менеджмент, елеватори, продажі та логістика. Саме агрономи, менеджери із закупівель, логістики та продажу, головні інженери та інженери-механіки найчастіше залишають резюме на AgroRobota.com.ua

За містами найактивніше претенденти шукають роботу у м. Київ, Вінниця, Дніпро та Одеса. 

Розмістити резюме

Бажаємо продуктивної роботи у вересні, радіти останнім теплим дням та насолоджуватися осінніми барвами!

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна