Робота за кордоном для водіїв, механізаторів та слюсарів

Керівник аграрного департаменту групи компаній «Епіцентр К» Василь Мороз розповів, що в минулому році через проблеми трудової міграції за кордон звільнилося близько 0,8-1% середньооблікової чисельності працівників компанії.

«Це не критичний показник навіть на рівні щорічної плинності кадрів в наших аграрних підприємствах. А завдяки існуючому в компанії кадрового резерву ми змогли швидко, не втрачаючи професійного рівня, забезпечити виконання всіх видів робіт по вирощуванню сільськогосподарських культур за затвердженими технологій і розвитку тваринництва», — сказав Василь Мороз.

За словами керівника Регіональної служби управління персоналом (Східний регіон) МХП Олени Лубянової, сьогодні проблему відтоку кадрів з підприємств регіону не можна назвати гострою. У 2019-му за кордон виїхало працювати 48 співробітників (всього на підприємстві 2,7 тис. осіб), з яких 16 повернулися через півроку. Їдуть представники робочих спеціальностей: мийники, водії, слюсарі-ремонтники в основному в Польщу.

На підприємствах МХП Вінницького регіону ситуація з «міграцією» співробітників більш відчутна. Керівник регіональної служби управління персоналом (Вінницький регіон) МХП Юлія Логвиненко сказала, що у Вінницькому регіоні агрохолдинг МХП представлений підприємствами птахівничого, рослинницької, логістичного напрямків, на яких працює близько 10 тисяч співробітників. Плинність на підприємствах птахівничого напрямку на кінець року складе близько 40%, левова частка з яких — працівники виробничих підрозділів. Близько 15% звільнених виїжджають на тимчасову і сезонну роботу в Польщу, Чехію, Німеччину, Данію, інші країни. Пік відтоку за кордон — це період квітень-червень. Найчастіше, пропрацювавши за кордоном 3 місяці, люди повертаються додому і на підприємство.

«Ми не відмовляємося повторно наймати тих, хто виїжджав. По-перше, ми завжди готові прийняти працівників, які раніше зарекомендували себе як висококваліфіковані, результативні фахівці, по-друге, просто не можемо собі дозволити не приймати назад на роботу кваліфікованих працівників - електриків, слюсарів-ремонтників, електрогазозварників, інженерів КВП, — тому що ємність ринку праці Вінницької області в частині таких фахівців не настільки велика, щоб ми могли обійтися без цих людей», — наголосила Юлія Логвиненко.

Юлия Логвиненко, руководитель региональной службы управления персоналом (Винницкий регион) МХП

Нові вакансії