У Британії для збору нарцисів необхідно залучити 2500 працівників

У Великобританії квітникарі заявляють, що до 75% врожаю нарцисів згниють навесні на полях. Головна причина — брак збирачів. 

Про це інформує The Guardian.

Багато дрібних виробників квітів планують повністю відмовитися від вирощування нарцисів, бо спроби залучити місцевих жителів до роботи на полях виявилися марними. Загалом  ця галузь приносить Британії майже £100 млн на рік.

Згідно з повідомленням, у англійському графстві Корнуолл вирощується майже 80% нарцисів у світі. Це стало можливим завдяки м'якому клімату та інтенсивності освітлення. Збір врожаю починається в перший тиждень січня, і для того, щоб зібрати понад мільярд стебел, потрібно близько 2500 працівників.

Протягом останніх кількох десятиліть виробники покладалися на східноєвропейську робочу силу, щоб виконати важку роботу зі збирання кожного нарциса вручну за будь-якої погоди. Однак припинення вільного пересування після обмежень щодо Brexit та Covid зробило весняний сезон 2021 року одним із найважчих для найму працівників. У землі залишилося близько 275 млн стебел.

«Якщо цієї весни буде зібрано лише 50%, то наступної весни ви побачите 25% від цього. А це означає, що у вас немає бізнесу. Не буде іншого виходу, як припинити вирощувати нарциси. Це кінець галузі, в якій Великобританія лідирує у світі», — пояснив квіткар Джеймс Хоскінг, який вирощує нарциси у Фентонголлані.

Джеймс Хоскінг і власники Varfell Farms у Пензансі, одного з найбільших виробників у країні, кажуть, що вони намагалися залучити місцевих жителів, але з дуже обмеженим успіхом. Нещодавно Varfell провів на фермі день відкритих дверей, який широко анонсували в місцевих соціальних мережах і газетах. Прийшло лише четверо людей.

«У нас завжди є три-чотири місцевих збирачів, але нам потрібно 60. На даний момент у мене є близько 20 людей, які в основному повертаються до нас щороку і які вже мають статус постійного проживання у Великобританії», — додав Джеймс Хоскінг.

Найкращі збирачі можуть заробляти до £30 на годину, а середня заробітна плата у Варфеллі минулої весни становила £14 на годину. Але робота на вулиці за будь-якої погоди не є привабливою. Також дуже часто необхідно, щоб працівники жили на території ферми.

Уряд Великобританії пообіцяв продовжити візову схему, яка дозволить фермерам привозити сезонних працівників з-за кордону. Наразі це стосується лише фруктів та овочів, виключаючи неїстівні культури. Проте, міністр імміграції Кевін Фостер минулого тижня обговорив депутатами це питання і очікується, що неїстівні культури будуть додані до схеми сезонних сільськогосподарських робітників.

Читати також: Робота на фермі в Англії: з ким конкурують заробітчани з України

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна