Робота в Угорщині — чи є заради чого їхати?

Восени 2019 року українці подали найбільшу кількість заявок на офіційне проживання та працевлаштування в Угорщині. Посвідку прагнули отримати майже 30 тисяч громадян України, пише «Українська правда» з посиланням на угорські джерела. Активно намагаються влаштувати своє життя в цій країні також серби, китайці, в’єтнамці та індійці, однак їх у рази менше. Прогнозують, що кількість співвітчизників, які хочуть осісти в Угорщині, надалі зростатиме.

На заробітки в цю країну їде чимало жителів прикордонних сіл Закарпаття. Багато з них добре володіє угорською. Також в області живуть етнічні угорці, яким спрощено в'їзд в країну.

Яку роботу можна отримати в Угорщині?

Рекрутери в першу чергу шукають робітників на такі вакансії:

  • працівники на заводи з виробництва побутової техніки, автомобілів, посуду;
  • автомеханіки;
  • водії виробничої техніки;
  • сантехніки;
  • прибиральниці; 
  • няні;
  • різнороби.

Беруть і жінок, і чоловіків, однак більшість вакансій все-таки потребують чоловічої робочої сили. На заводи охоче влаштовують сімейні пари. 

Для робітників діють вікові обмеження. Угорці хочуть бачити витривалих заробітчан віком до 45, рідше 55 і ще рідше 60+ років.

Які вакансії є для працівників агросектору?

Хоча більшість робочих місць в Угорщині в промисловості та секторі обслуговування, можна знайти роботу на сільськогосподарських підприємствах. Вакансії, які пропонували на початку 2020 року:

  • робітник на виробництво корму для тварин;
  • працівник фермерського господарства;
  • пакувальник яєць;
  • керівник птахофабрики;
  • працівник молочної ферми (догляд за тваринами, обслуговування доїльних апаратів);
  • працівник теплиць з вирощування печериць.

Працевлаштування, як правило, офіційне, є випробувальний термін до 3 місяців, страхування, суворий медичний огляд. Працедавців не цікавлять курці, любителі алкоголю та наркотиків. 

Не особливо раді тут вірянам, адже вони просять відпустку на релігійні свята. Як тільки в українців святковий період (Різдво, Великдень), тут настає гострий дефіцит робочих рук.

Робота в Угорщині

Які документи потрібні для роботи в Угорщині?

Вербувальники, які відправляють українців на роботу на ферми, питають такі дані та офіційні папери:

  • біометричний паспорт;
  • угорський паспорт;
  • не менше 40 днів перебування в Угорщині, якщо дозволили в'їзд на 90 днів;
  • атестат;
  • диплом про вищу освіту в сфері сільського господарства (рідко).

Посередники пропонують оформити посвідку на проживання терміном до 2 років. Деякі з них візьмуть близько 100 євро за актуальну вакансію.

Документи для роботи в Угорщині

Скільки заробляють українці в місяць на агропідприємствах в Угорщині?

Працедавець нараховує зарплату раз в місяць. Бухгалтерія виплачує її або на руки, або переводить на банківську картку, яку треба самостійно відкрити в місцевому банку. Виплату авансів майже не практикують.

В Угорщині можна заробити в місяць таку суму (нетто) в євро:

  • На молочній фермі — 1200;
  • за пакування корму — 450-520;
  • різноробом на фермі — 600;
  • за пакування яєць — 1000;
  • за управління сільськогосподарським виробництвом — 900;
  • за вирощування печериць в теплицях — 650-1000.

Зарплата нетто — це оплата праці без урахування сплати податків та проживання. На руки працівник отримує приблизно на 30% менше. Це уже так звана зарплата брутто. Угорська податкова система передбачає податок на дохід у розмірі 16%. Для порівняння, у Польщі податок може скласти 32%, в Чехії — 22%, в Австрії — 50% від зарплати.

Можуть бути різні надбавки. Наприклад, за роботу вночі готові платити до 40% ставки. 10% дадуть за регулярний вихід на зміну. 50% — за тиждень безпросвітної роботи. 

Яка освіта у заробітчанина, в Угорщині не цікавляться. Максимум, спитають, чи є атестат зі школи. Для керівних посад вимагають документ про вищу освіту зоотехніка, ветеринара, цікавляться стажуваннями та досвідом роботи на аналогічній посаді щонайменше 2 роки.

Незнання мови не є перепоною для працевлаштування. На виробництві є куратори, які володіють українською та російською. Для керівних посад знання угорської обов'язкове.

Витрати на харчування в Угорщині

Працівники отримують талони на їжу і можуть харчуватись в їдальнях біля місця роботи. Якщо купувати харчі самотужки, то ціни на базові продукти такі:

Назва 

Ціна, євро

Десяток яєць

1,6

Молоко коров’яче, 1 л, 3,5% жирності

1

Твердий сир, 200 г

2,6

Кисломолочний сир

0,95

Сметана 20% жирності, 250 г

0,89

Вершкове масло 80% жирності, 250 г

1

Свинина, 1 кг (без кістки)

4,5

Білий хліб, нарізаний для сендвічів, 0,5 кг

1,2

Картопля, 1 кг

0,7

Пучок моркви

1,1

Яблука, 1 кг 

1,33

Цукор, 1 кг 

0,77

Мука біла, 1 кг

0,55

Олія соняшникова, 1 л

1,2

Сіль 1 кг

0,25

Рис, 1 кг 

1,2

 

Графік та умови роботи

Скільки часу робітник працюватиме в Угорщині, залежить від його власного бажання та умов роботодавця. Можна трудитися 8 та 12 годин на добу. 

Графік — різний. Може бути два дні робочі, два вихідні; три робочі, два вихідні. Є робота в нічний час. Деякі фірми вимагають обов'язковий вихід на робоче місце понад норму, якщо є виробнича необхідність. Можна самостійно проситись працювати більше, аби заробляти краще. 

До робочого місця привозять безкоштовно. Житло теж надають без оплати. Робочий одяг та взуття можуть видати фірмовий.

Упродовж робочого дня по кілька разів перевіряють на алкотестері. Тих, хто випиває, виганяють без роздумів.

Житло для заробітчан в Угорщині

Як правило, місце проживання організовують або вербувальники, або працедавець. Це - гуртожитки в місті або безпосередньо біля ферми. У кімнатах живуть від 2 до 5 осіб. Зі зручностей можуть бути:

  • меблі;
  • побутова техніка;
  • посуд;
  • інтернет.

Ціни на оренду квартир залежать від місця розташування та умов проживання. У Будапешті можна винайняти помешкання з меблями та технікою від 500 євро за 40-80 квадратів площі. Якщо брати немебльоване приміщення, то від 100-200 євро за аналогічну площу. Аби зекономити на житлі, трудові мігранти живуть по кілька осіб в одній квартирі. 

Транспорт в Угорщині

Проїзд в угорському громадському транспорті

Ціни на пересування по місту відрізняються залежно від населеного пункту та виду транспорту. Наприклад, у Будапешті актуальна на початок 2020 року така вартість проїзду:

Транспорт та тип квитка

Вартість в євро

Метро,

тролейбус,

трамвай,

міська електричка — Vonaljegy — квиток на разову поїздку без пересадок з дією від 90 до 120 хвилин

1,04-1,33

8,88 — за 10 квитків, придбаних одночасно

Автобус з аеропорту — Repülőtéri vonaljegy

2,66

Метро,

тролейбус,

трамвай,

міська електричка — Átszállójegy — квиток з правом пересадки

1,57

Метро (коротка поїздка до 3 станцій) — Metrószakaszjegy

0,89

Метро,

тролейбус,

трамвай,

міська електричка,

пором,

деякі види потягів,

автобуси VOLÁN24 órás jegy — проїзний на день

4,88

Метро,

тролейбус,

трамвай,

міська електричка,

пором,

деякі види потягів,

автобуси VOLÁNHetijegy — тижневий проїзний

14,65

 

Штраф за проїзд без квитка або з непрокомпостованим квитком складає 47 євро. Якщо розрахуватись одразу, то 23,5 євро. У випадку, якщо упродовж місяця ви не заплатите місту штраф, то вам нараховують уже 96 євро до сплати.

За пересування між містами на таксі треба заплатити від 80 євроцентів за 1 кілометр шляху. Якщо обираєте поїзд, то від 1 євроцента за кілометр.

Житло в Угорщині для українців

Ставлення до українців в Угорщині

Одинаково задоволених заробітчанством в Угорщині немає. У відгуках на формух пишуть різне. Трапляються випадки шахрайства як з боку вербувальників, так і зі сторони роботодавців. 

Робота — монотонна та багатогодинна. Потенційному заробітчанинові показують одні умови роботи та проживання, а насправді дають гірші. Новачки не розуміють, чому їм обіцяли одну зарплату, а по факту вони отримують іншу (брутто).

Ставлення угорців до українців — дуже індивідуальне. Воно залежить виключно від особистих уподобань та характеру тих, хто спілкується між собою. 

Угорські компанії охоче беруть українців з документами на роботу: тих, хто має офіційний дозвіл, чи приїхав по безвізу на 90 днів. Таким чином вони борються з хвилею нелегалів із зон конфлікту — Сирії, Ірану, Іраку. За найм біженця та ще й без документів добре оштрафують. Також угорці бояться не тільки штрафів, а й терактів.

Усі дані актуальні станом на кінець 2019 року. Ціни, зарплати та розрахунки взяті з офіційних джерел.

За темою: Вдома краще? від Latifundist.com

Незважаючи на те, що темпи трудової міграції дещо знизилися, проблема відтоку кадрів не стає менш болючою для всіх галузей, в тому числі аграрної. У минулому році обсяг грошових переказів українських трудових мігрантів з Європи дорівнював грошового обсягу, отриманого за експорт агропродукції в ЄС. Про те, як учасники ринку вирішують свої кадрові завдання і чому деякі українці, попрацювавши за кордоном, не поспішають туди повертатися, читайте в проекті «Вдома краще». Історії «агрозаробітчан», які повернулися додому, з перших вуст.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна