Робота у тваринництві: яких фахівців бракує в Україні

Нещодавно екоактивістка Ґрета Тунберг закликала до скорочення тваринницького сектору в світі, зазначаючи, що ця сфера сільського господарства формує комплексну загрозу для всього людства. Проте поки ця галузь набирає оберти, агрокомпанії займаються рослинництвом і тваринництвом для синергії бізнесу, а попит на спеціалістів залишається незмінно високим. Які тваринники потрібні в Україні, що вони мають вміти та які вакансії відкриті сьогодні у цій галузі розповість AgroRobota.com.ua.

korova1.jpg (80 KB)

У A.G.R Group зазначили, що побудувати ефективний виробничий процес і почати рентабельно працювати вдалося саме після формування відповідального мотивованого колективу під керівництвом президента холдингу Місака Хідіряна.

«Будь-яку людину, яка зараз працює в тваринництві, складно замінити. Просто найняти людину для простої роботи, наприклад, фуражира, який збирає залишки корму після тварин. Але той же оператор машинного доїння вже повинен розуміти специфіку та вміти працювати з обладнанням. Так само як і слюсар, тракторист і інші фахівці. Ми ретельно підходимо до кадрового питання, навчаємо персонал і цінуємо кожного, тому що замінити кого-небудь нелегко», зазначив начальник відділу з розвитку тваринництва A.G.R. Group Володимир Золотар.

Читати також: Завдання A.G.R. Group — дати людям можливість розвиватися в унісон зі своїм бізнесом

vladimir-zolotar.jpg (237 KB)

Про брак фахівців наголошують не тільки у великих агрохолдингах, а й на невеликих фермах. Голова «Асоціації вівчарів» Василь Стефурак зазначив, що основними завданнями організації є об’єднання фахівців і допомога новачкам у вівчарстві. Адже професіоналів, які працюють у цьому напрямі, наразі небагато.

«В Україні зараз спеціалістів по ветеринарії саме овець дуже мало. Зараз 90 % свого часу я витрачаю саме на допомогу вівчарям-початківцям. Навіть якщо хтось має 10–20 овець, вони повинні розуміти, куди рухатися, що робити далі, щоб розвиватися. І я намагаюся їм у цьому допомогти», — пояснив Василь Стефурак. 

Ідеальний працівник галузі тваринництва

AgroRobota.com.ua проаналізувала актуальні вакансії та склала портрет ідеального працівника галузі тваринництва.

На думку роботодавців спеціаліст-технолог сфери тваринництва має володіти такими якостями:

  • має вищу освіту, бажано за напрямком харчових технологій;
  • володіє обов’язковими комп’ютерними програмами — 1С, Word, Excel;
  • володіє знаннями технології забою тварин (птиці, ВРХ, свиней);
  • володіє знаннями технологій виробництва з м’яса;
  • володіє знаннями технологій пакування, процесів охолодження, заморозки;
  • обізнаний у змінах у Законодавстві України та Євросоюзу з виробництва і переробки м’яса;
  • володіє знаннями системи HACCP, стандартів ISSO 22000, 9001, а також діючих стандартів, нормативів, технологічних інструкцій на підприємстві;
  • володіє знаннями технічних та економічних вимог до виробництва, передових методів розведення та вирощування тварини.

Цікаво, що у більшості вакансій немає вимог до досвіду роботи працівника. Сьогодні працедавці хочуть бачити справжні знання і навички своїх спеціалістів. 

robitnyk.jpg (93 KB)

А ідеальний ветеринарний лікар очима компаній має відповідати таким вимогам:

  • має вищу освіту, напрям — ветеринарна медицина;
  • вільно володіє ПК (MS Office);
  • має досвід роботи, проте більшість компаній готові брати і студентів;
  • володіє навичками професійного ветеринарного обслуговування ВРХ, навички проведення різних медичних процедур;
  • знає вимоги діючого законодавства щодо ветеринарно-санітарних норм.

Читати також: Професія: лікар ветеринарної медицини

tsyplenok-1.jpg (118 KB)

Фахівці стверджують, що працівникам тваринницької галузі потрібно постійно працювати над собою, підвищувати професійні знання, набиратися нового досвіду. 

«Компанії зацікавлені у фахівцях з досвідом, які приходять і починають працювати. Сьогодні всім агрокомпаніям і власникам тваринницьких потужностей різного рівня потрібен першокласний фахівець. І, коли приходить молодий спеціаліст, то на нього дивляться двояко, але можуть взяти на випробувальний термін. В ідеалі, коли молодого бійця передадуть в руки наставнику, то тоді ще можна про щось розмовляти. Але, у більшості випадків, великі компанії відмовляються брати на роботу молодих спеціалістів, адже розуміють, що хоч і рівень IQ високий, але професіоналізму не вистачає», — зазначив кандидат ветеринарних наук, експерт із ефективного управління тваринництвом Михайло Травецький.

За його словами, щоб досягти професійного успіху необхідні три компоненти: постійний experience, постійне прагнення і сумлінна праця. Але, перш за все, має бути особисте бажання стати професіоналом. Тому щоденна праця над собою в симбіозі з тваринами дадуть необхідний розвиток. 

«Ми  намагаємося по максимуму навчити наш персонал. Я їду на ферму, проводжу навчання і особисто показую, як треба чистити копита коровам, як зробити УЗД, виявити патології. Це мій коник, цього ми навчаємо наших співробітників і студентів, які в майбутньому будуть працювати в Україні, на наших підприємствах. Проблема в тому, що в державній системі освіти продовжує діяти радянська система. Студенти в ВУЗах отримують фундаментальні знання з фізіології та анатомії, а за вікном, в сучасному житті, технології пішли далеко вперед», — заявив кандидат ветеринарних наук, експерт з ефективного управління тваринництвом Михайло Травецький

Читати також: Михайло Травецький: Колись я лікував тварин, тепер я лікую бізнес!

travetskyi_4.JPG (269 KB)

Майбутнє за молоддю? 

За словами Михайла Травецького, наразі гостро відчувається потреба у фахівцях, бо студенти не хочуть йти працювати на ферми. Якщо запитати учнів на факультеті ветеринарної медицини, навіщо вони сюди прийшли, то лише одиниці дадуть конструктивну відповідь. Основна маса знаходиться там, бо батьки направили, іншого вибору не було чи є бюджетні місця.

Деякі студенти, не чекаючи отримання диплому, намагаються влаштуватися на практику чи стажування до українських агрохолдингів або поїхати на ферми за кордон. Молоді спеціалісти стверджують, що сфера тваринництва швидко розвивається, підприємства орієнтуються на нову техніку й технології, а вузи не встигають йти в ногу з часом.

«Я часто відвідую навчальні заклади з презентаціями, спілкуюсь зі студентами та викладачами. Зараз все більше молоді починає працювати з 3-го курсу, бо розуміє необхідність отримання не тільки теоретичних знань, а й практики. Такі інноваційні компанії як МХП мають найсучасніше обладнання, користуються найновішими технологіями, про які у ВНЗ лише розповідають, та й то не завжди. На стажування ми запрошуємо студентів останніх курсів та випускників 1-2 років після закінчення навчання. Молодому спеціалісту необхідно мати хороші теоретичні знання, бути готовим за необхідності до переїзду, мати бажання навчатись та розвиватись за спеціальністю. У молодого фахівця спеціальності «Ветеринарна медицина» середній рівень заробітної плати 10 000-11 000 грн», — говорить старший фахівець з пошуку персоналу Департаменту управління персоналом МХП Юлія Дуднік.

ferma_11.JPG (345 KB)

Зменшуємо навантаження

Щоб мінімізувати людський фактор на фермах та полегшити працю, менеджмент підприємств все частіше звертається до діджітал-рішень. Такі розробки дозволяють автоматично збирати всю інформацію, а також керувати на такими аспектами, як годування, склади, технологія і час.

«В Україні бізнес тільки там процвітає, де власники знаходяться в структурі управління і все тримають під жорстким контролем. Там, де власники стоять віддалено від цього процесу, домогтися добре фінансового результату складно. Тому ми прийшли до розуміння, що потрібна третя сила, яка мінімізує людський фактор та зможе автоматично збирати всю інформацію на фермі», — пояснив президент AVA Максим Шевчук.

На фермах використовуються новітні системи автоматизації, а тому немає потреби використовувати вакуумні та молокопроводи. Фахівець компанії «Інтерпроект GmbH» Аліна Кіпорук стверджує, що наразі на три тисячі дійних корів досить навіть кілька доярок, пару чоловік, які займаються фуражем, і ветеринара, який стежить за здоров'ям тварин. А якихось 20 років тому фермери про таке навіть не мріяли. Тому й працювати в сільському господарстві стало набагато простіше!

Процес доїння теж не стоїть на місці: машинне взяло верх над ручним. Використовується обладнання закритого типу і повністю виключається потрапляння в молоко сторонньої мікрофлори. Це позначається на продуктивності праці: стало можливим отримувати чисте молоко, з'явилися безперервні технологічні лінії доїння та первинної обробки молока та знизилася його собівартість.

ferma.JPG (190 KB)

ТОП найзатребуваніших фахівців у тваринництві

Agrorobota.com.ua проаналізувала вакансії, які роботодавці розмістили на нашому сайті та визначила, яких спеціалістів у напрямку тваринництва найбільше бракує в Україні.

Ветеринар

Роботодавці хочуть бачити ідеального лікаря ветеринарної медицини таким:

  • має ветеринарну освіту;
  • вміє проводити медичні маніпуляції (ставити крапельниці, робити уколи);
  • любить тварин, працьовитий, відповідальний, порядний;
  • має досвід роботи за спеціальністю;
  • готовий до відряджень, бажано наявність водійських прав;
  • знає основні нормативно-правові акти та офіційну технічну документацію в галузі ветеринарії та тваринництва;
  • впевнений користувач ПК, бажано навички роботи 1С;
  • без шкідливих звичок.

Середня заробітна плата лікаря ветеринарної медицини — 12 159 грн. Максимальна пропозиція може складати від 30 тис. грн на позиції головного ветеринарного лікаря.

При цьому роботодавці гарантують офіційне працевлаштування та соцпакет, а також забезпечують корпоративний мобільний зв'язок, спецодяг, пільгове харчування, при необхідності надають житло.

veterynar.jpg (132 KB)

Технолог

Роботодавці чекають технологів, які мають вищу освіту (технолог чи зооінженер), досвід роботи у цій сфері і є впевненими користувачами ПК.  Головне — мати знання сучасних технологій вирощування, годівлі та утримання тварин. 

Серед особистих якостей варто мати аналітичні здібності й стресостійкість. Також слід бути комунікабельною людиною, яка вміє працювати в команді.

Роботодавці обіцяють офіційне працевлаштування, кар'єрний ріст і достойну оплату праці, яка, найчастіше, зростатиме в залежності від результатів роботи. Середня зарплатня на цій посаді — 10 тис. грн. А максимальна пропозиція роботодавця —  30 тис. грн.

korm.jpg (202 KB)

Менеджер з продажу кормових добавок та обладнання

Продажі ростуть, клієнти задоволені, а дохід збільшується. Коротко кажучи, наш бізнес — успішний. Саме ці слова з вуст керівника — як музика для душі менеджера з продажу. Знайти професійного «продавця» вкрай важко. Агрокомпанії шукають менеджерів з продажу кормових добавок та обладнання для тваринництва.

Основні вимоги до кандидатів — досвід роботи в продажах, ветеринарна освіта, користування комп’ютерними програмами, знання ринку. Серед особистих якостей менеджерів з продажу цінуються комунікативні навички, вміння вести переговори, бажання працювати на результат, готовність до відряджень.

Зарплата менеджерів з продажу починається від 10 тис. грн і може перевищувати 60 тис. грн.

zarplata.jpg (31 KB)

Погляд активістки

Ґрета Тунберг підкреслює, що людство повинно змінитися шляхом зміни способу ведення сільського господарства, зміни того, що ми їмо, і зміни того, як ми ставимося до природи. Проте сьогодні це замкнутий процес синергії між тваринництвом і рослинництвом, і поки всі не перейдуть на штучну їжу, в тому числі і м’ясо, вакансії тваринників залишаться актуальними. А там, можливо, ми розповімо вам про нові вакансії технологів штучного м’яса.

«Наші стосунки з природою порушені. Але стосунки можуть змінитися. Коли ми захищаємо природу — ми захищаємо себе», — впевнена Ґрета Тунберг.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна