Наталія Новик: Мрію створити агротуристичний комплекс у стилі Giraffe Manor

Українка Наталія Новик переїхала до Польщі 7 років тому. За цей час її життя радикально змінилося: спочатку жінка знайшла нову роботу, потім вийшла заміж, а ще через деякий час родина переїхала на хутір, завела худобу і заснувала ферму сім'ї Наталії та Цезари Новик.

Як відкрити у Польщі власну ферму та успішно розвивати справу
— дізналася AgroRobota.com.ua.

novyk_4.jpg (370 KB)

AgroRobota.com.ua: Скільки років проживаєте у Польщі? Де працювали до того, як почали займатися фермерством? 

Наталія Новик: До Польщі я переїхала в 2014 році з метою продовжити своє навчання і здобути повну вищу освіту. Так як мені терміново потрібно було знайти роботу перші два місяці я відпрацювала в пральні, а потім перекладачем на фірмі, де і познайомилася з чоловіком. Разом почали вести аудиторську фірму, в якій працюємо по цей день.

З 2017 року ми зайнялися пошуком землі сільськогосподарського призначення, і тільки в лютому 2020 року відбулася угода. У планах було поступово робити ремонти, наводити порядки і тільки через 2-3 роки переїхати на хутір, завести тварин. Але все пішло не за планом, бо в березні 2020 року Польща ввела режим епідемії і тому не довго думаючи, ми зібрали всі речі і переїхали в село. Перші місяці були дуже складними: робота на відстані і перехід на онлайн ведення фірми, холодний будинок без опалення і гарячої води, покупка перших тварин і новий досвід ведення господарства. Але ми впоралися!

AgroRobota.com.ua: Ви маєте філологічну освіту. Де вивчали «ази» фермерства? 

Наталія Новик: Дуже не вистачає аграрної освіти та елементарних знань в тваринництві, але я ніколи не думала, що вони стануть в нагоді. Зараз часу на повноцінне навчання у мене немає, тому я проходжу онлайн курси, читаю книги і дивлюся ютуб. Щоб я без нього робила? Навіть вчитися доїти кіз я почала за допомогою відео. Іноді я звертаюся за порадами до місцевого ветеринара або ж до знайомих, у яких є в цій сфері досвід.

AgroRobota.com.ua: Ви зазначали, що створюєте ферму мрії. Що вкладаєте в це поняття?

Наталія Новик: Ферма мрії це проводити час з тваринами і не працювати. А якщо серйозно, то дуже хотілося б створити контактний зоопарк та завести незвичайних тварин. Наша з чоловіком мета створити агротуристичний комплекс, де люди зможуть провести час на свіжому повітрі в оточенні тварин. Може ви бачили, як заглядають у вікно жирафи в кенійському бутик-готелі Giraffe Manor? Так ось, я хочу, щоб наші туристи мали ані трохи не гірше види зі своїх вікон, наприклад, на оленів, альпак або ж верблюдів.

AgroRobota.com.ua:  Яке зараз маєте поголів'я?

Наталія Новик: Мабуть, це одне з найскладніших запитань, бо стадо постійно збільшується. Давайте на прикладах: овечок породи Wrzosówka 77; шотландських корівок «Хайленд» 9, але вони вагітні, тому в наступному році будуть пухнасті телята; 7 кізок і 5 козенят; четверо кроликів і кроленята; ставропольський кінь і шотландський поні. Багато птиці, рахунок якої я вже не веду: цесарки, гуси, кури, качки, індички. Ось на днях вилупилися малюки в інкубаторі, так що у нас чергове поповнення. Таке відчуття, що на фермі все розмножується, навіть кішка народила нещодавно. Тепер у нас троє дорослих котів і 5 кошенят, 2 собаки.

Читайте також: Закохані в агро: родинна екоферма Згар Фарм

novyk_3.jpg (222 KB)

AgroRobota.com.ua: З ким працюєте на фермі? Є робітники чи справляєтеся своїми силами? 

Наталія Новик: Ніколи не думала, що буде так складно знайти хороші і перевірені руки. Більше року ми з чоловіком справлялися самі, так як не виходило знайти відповідальну людину без шкідливих звичок. Але зараз у нас є чоловік, який допомагає по господарству і з ремонтами. По правді кажучи, я на сьомому небі від щастя, ми нарешті з чоловіком зможемо кудись поїхати разом, наприклад, в гості до батьків. З моменту переїзду багато людей побувало у нас на фермі, але в основному в якості будівельників, так що їх керівником був чоловік. Коли чоловіка немає, то роль керівника переймаю я і мені здається, що я прекрасно справляюся. Завдяки нашому бізнесу я навчилася спілкуватися з людьми.

AgroRobota.com.ua: З якими найбільшими проблемами стикається польський фермер?

Наталія Новик: Мені складно судити про проблеми всіх фермерів, через те, що я в цій справі новенька, але все ж помітила, що найголовніша проблема вічний контроль з боку держави. У Польщі є величезна кількість дотацій, якими може скористатися навіть початківець фермер. Але нічого не відбувається просто так. Наприклад, за рік життя на хуторі у нас вже тричі була ветеринарна інспекція, хоча державні гроші отримаємо вперше тільки в цьому році.

По-друге, багато фермерів також скаржаться на складні умови відповідності стандартам якості і безпеки продовольчої продукції. У зв'язку з цим, вони приймають рішення нічого не вирощувати на експорт.

По-третє, фермерам не просто знайти кваліфікований персонал, людей в селах просто не вистачає. Але я так думаю, що це проблема не тільки тут, а у всіх країнах.

Наостанок варто згадати, що не вистачає ветеринарів для надання допомоги тваринам. Через велику кількість викликів, державний лікар часто приїжджає до нас о 4 ранку. Приватні лікарі не хочуть їздити по селах, вважаючи за краще працювати в місті з тваринами.

novyk_1.jpg (60 KB)

AgroRobota.com.ua: З чого починається ранок і чим закінчується вечір?

Наталія Новик: Наш день починається і закінчується завжди з одного і того ж, а саме обходу. Насамперед перевіряємо, чи всі тварини в порядку, а потім випускаємо, заганяємо, годуємо. Тільки після цього можна випити ранкову каву і насолодитися красою, яка тебе оточує. Але потрібно уважно стежити за чашкою, тому що бажаючих тобі допомогти дуже багато, наприклад, кізоньки.

AgroRobota.com.ua: Що в арсеналі жінки-фермера в робочій сумочці?

Наталія Новик: У мене не сумка, а цілий мішок. Жартую. Насправді у мене завжди в кишенях зерно, якісь овочі та ніж. Так, саме ніж. Дуже часто потрібно відкрити мішок або ж щось перерізати, тому маленький ножик завжди виручає. Увечері до цього списку додаю ліхтар дальнього світла.

AgroRobota.com.ua: Чи відчуваєте стереотипи або упереджене ставлення до «жінки-фермера»?

Наталія Новик: На жаль так. Це відчувалося на самому початку, так як, по-перше, я переїхала з міста, а по-друге, я дівчина, та ще з доглянутими нігтями. Якесь гендерна нерівність і стереотипи, що склалися. Хоча я спокійно можу їздити на машині з причепом по полю або ж загнати і спіймати овечку. До речі, роблю я це краще і швидше свого чоловіка і помічника. При цьому своїми «доглянутими нігтями» я не боюся прибрати у тварин або ж почистити піч. До речі, щоб пальці залишалися завжди чистими, ввечері я протираю руки звичайним лимоном.

З недавніх пір, я навчилася ставити крапельниці тваринам, а також робити уколи. А ось недавно пройшла курс, щоб отримати ліцензію на перевезення тварин в ЄС. Хто сказав, що це тільки чоловіча справа? Загалом, ми живемо в 21 столітті і думати певними стереотипами не варто.

Читати також: (Не)жіноча професія: засновниця органічної ферми — Мирослава Лінська

novyk.jpg (75 KB)

AgroRobota.com.ua: Як часто спілкуєтеся з українським трудовими мігрантами? Звертаються до вас по допомогу?

Наталія Новик: Спілкування з українцями у мене дуже багато. Завдяки проекту «Українські емігранти» ми з дівчатками одночасно розкриваємо певні аспекти життя в країнах, в яких ми проживаємо. На нашій фірмі працюють також консультанти з України. У нас навіть є маленьке Сумське товариство у Варшаві, правда зустрічатися почали вкрай рідко. На фермі, на самому початку, також працювали молоді хлопці з України, але вони змушені були повернутися додому. Останнім часом на ютубі і в інстаграмі я почала отримувати резюме людей, які готові приїхати і працювати у нас, але в даний момент, такої необхідності немає, хоча всі контакти зберігаю.

AgroRobota.com.ua: Чи вдається Вам відпочивати? Як набираєтеся сил?

Наталія Новик: Силу і мотивацію рухатися вперед мені дають тварини. Я завжди відчуваю віддачу, любов і їхню довіру. Немає нічого приємнішого, ніж спостерігати за тим, як до тебе біжить овечка, яку ти з перших днів годувала кожні 3 години аж до 3-х місяців. Або козеня засинає у тебе прямо на руках.

Крім тварин я обожнюю подорожувати, писати вірші, читати книги, вести свій блог, а також ютуб канал.

Цей вірш я написала відразу після переїзду.

Корову от козы едва я различу,

Доить учусь при помощи ютуба,

Теперь мне каблуки и вовсе ни к чему, 

А если и обую — на смех курам.

 

Пока сидят все дома и хомячут,

Я с вилами, то с граблями фигачу,

Чтобы в инете посты загрузить

По полю бегаю, пытаюсь LTE словить.

 

А что в квартире делать? Скукота!

На хуторе куда не глянь — краса.

Петух вместо будильника звенит,

И курка рядом, по курьи, тарахтит.

 

Увидев воду утки, на перегонки бегут,

Индюки походкой бодрой по своему идут.

А козы, как косилка,  все топчут и скубут,

В то время как оленя я просто стерегу.

 

Мир стал намного ярче, краше, веселей

Ведь в окружении сейчас я преданных друзей.

Глазёнками счастливыми смотрят на меня,

Кто знал, что вот такой подарок преподнесёт судьба.

Читати також: Людмила Красюк: Агро — покликання, а фотографія — хобі

novyk_5.jpg (281 KB)

AgroRobota.com.ua: Можете дати поради для фермерів-початківців?

Наталія Новик: Однозначно перед тим, як кардинально змінювати своє життя і почати займатися фермерством, варто оцінити свої фінансові та фізичні можливості, прописати бізнес-план і зібрати всю необхідну інформацію. Наразі наша ферма майже не приносить доходу і якби не фірма в Варшаві, то ми б їли траву разом з нашими сонечками. Хороша освіта і знання володіння технологіями ведення сільського господарства безсумнівно приведуть вас до мети набагато швидше. Заздалегідь уточніть, як отримати всі необхідні ліцензії та пройти процедури обов'язкової сертифікації. Але і найголовніше не варто перетворюватися в стереотипного фермера. Сучасний фермер це освічена, доглянута, цілеспрямована людина, яка постійно розвивається і вчиться.

AgroRobota.com.ua: Дякуємо за цікаву розмову! Нехай всі Ваші плани обов’язково реалізуються!

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна