(Не)жіноча професія: засновниця органічної ферми — Мирослава Лінська

(Не)жіноча професія: засновниця органічної ферми — Мирослава Лінська

(Не)жіноча професія: засновниця органічної ферми — Мирослава Лінська

Як знайти роботу, яка б приносила задоволення? Перш за все, не треба боятися інвестувати у власні нові проекти! Саме так вважає засновниця органічної ферми oLaWander Мирослава Лінська. Kurkul.com дізнався про те, як почати вирощувати лаванду та ягоди і чому органічне фермерство набирає в Україні обертів.

Читати також: Мирослава Лінська: На вирощування лаванди надихнув Instagram

У смт Димер (Київська область) подружжя Мирослави Лінської та Олександра Мостепанюка створило власну органічну ферму oLaWander, де вирощують лаванду, полуницю, ожину та лохину. Поруч фермери збудували власний великий будинок у скандинавському стилі та невдовзі створять цілий екопарк. 

Мирослава Лінська виросла в родині лаборанта-біохіміка та столяра на Київщині. Після закінчення школи Мирослава здобула освіту у Національному університеті біоресурсів і природокористування України за спеціальністю «Садово-паркове господарство та ландшафтна архітектура». Тривалий час працювала садівником і ландшафтним дизайнером у Києві.

Родина мріяла про власний бізнес і протягом певного часу вирощували гортензії, спробувати садити шафран, потім заклали плантацію лохини. Вирішивши вирощувати лаванду, Мирослава перечитала купу фахової літератури, відвідувала конференції та вивчила, як працює ринок лаванди в Україні та світі.

«Усі наші стартапи — це дослід. Запускаємо, зайшло — чудово! Не зайшло — ну і нехай. Ми ніколи не боялися починати і вкладати гроші в свої проекти. У нас було дві фотостудії, сайт із житомирськими шкарпетками, продаж речей із Китаю, фірма по догляду за кімнатними рослинами, зараз маємо стабілізований мох Miraverde Design, поля органічної лаванди і ягоди oLaWander, сімейний бізнес арбористики», — розповідає фермерка.

oLaWander.jpg (102 KB)

На фермі OlaWander вирощують ягоди та лаванду за стандартами органічного виробництва без застосування хімічних засобів та мінеральних добрив. А ще тут культивують і продають саджанці цих рослин. Майже на всіх ділянках є крапельний полив.

Поля і плантації відкриті для відвідувачів у сезон цвітіння лаванди та збору ягід. Гості можуть замовити будь-яку кількість свіжозібраної полуниці та ожини або назбирати  власноруч.

«Усі отримані кошти ми інвестуємо. Ще нічого не заробили. Хоч і не дуже люблю розповідати про свої плани та забігати наперед, але зізнаюся: на гектарі лаванди я не зупинюся», — із щирою усмішкою каже фермерка.

За словами Мирослави Лінської, в Україні набирає популярності органічне вирощування рослин. Адже у споживачів потреба у  чистих і справді корисних ягідах. 

«Органічне вирощування суттєво відрізняється від класичного вирощування рослин. В органіці не борються з вірусами і шкідниками. Корисні бактерії вносять кожні 10 днів (залежно від виду рослин і бактерій) для профілактики. Вирощування органічних ягід, овочів чи фруктів  — неймовірно тяжка праця!», — ділиться досвідом засновниця органічної ферми oLaWander.

olawander (2).jpg (127 KB)

Фермери двічі на тиждень доставляють і реалізують у Києві ягоди. Іноді саджанці можуть надсилати покупцям за допомогою поштових операторів, зокрема Новою Поштою.

Також Мирослава Лінська веде власний блог в Instagram, де у рубриці «Ботан» ділиться з підписниками секретами вирощування ягід, лаванди та садового мистецтва. Зараз її блог читають понад 110 тис. користувачів Instagram.

«Мій блог — це історія створення мого парку, корисні поради і багато безкоштовних консультацій (поки що). Сама себе надихаю. У мене є мета, і я до неї йду. Мій блог невеликий порівняно з іншими. Але це — моя аудиторія гречкосіїв і земельних магнатів! Я пишаюся тим, що вирощую на власній землі солодку органічну ягоду і лаванду!», — написала у своєму профілі пані Мирослава.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна