ЛНАУ: аграрні історії успіху

Сьогодні AgroRobota.com.ua розкаже про відомих випускників Львівського національного аграрного університету, їх професійний ріст після закінчення університету та наукові досягнення.

Читати також: АгроАбітурієнт: скільки коштує вивчити майбутнього аграрія у ЛНАУ

Степан Бандера

bandera.jpg (199 KB)

Степан Андрійович Бандера — український політичний діяч, ідеолог і теоретик українського націоналістичного руху XX століття, голова Проводу ОУН-Б.

Навчався на рільничо-лісовому факультеті Львівської Політехніки у 1928–1933 рр. Також був активним учасником драматичного гуртка та студентської організації «Основа». Навчання відбувалося у вісім семестрів: 4 у Львові, 4 — у Дублянах. Степан Бандера був відмінником. Проживав у гуртожитку (сьогодні гуртожиток №5). Дипломний екзамен не здав через свою політичну діяльність.

Наразі у ЛНАУ функціонує музей Степана Бандери.

Анна Мауріціо

MaurizioAnna.JPG (93 KB)

Анна Мауріціо — швейцарський біолог, яка вивчала бджіл. 

У 1923 р. закінчила Вищу школу сільського господарства в Дублянах.

Працювала у Департаменті бджіл у Лібенфельді в Федеральному інституті молочної промисловості і бактеріології. 

Розробила нові методи для визначення кількості пилку в меді.

Орест Барабаш

barabash.jpg (195 KB)

Орест Юліанович Барабаш — академік НААНУ, академії наук вищої школи України, доктор сільськогосподарських наук, заслужений працівник народної освіти України.

У 1952 р. став студентом економічного факультету Львівського сільськогосподарського інституту.

Має досвід роботи економістом та агрономом.

У 1965 р. захистив кандидатську дисертацію, а у 1975 р. — докторську дисертацію за спеціальністю «Овочівництво».

Розробив технології вирощування моркви, стрілки часнику, цибулі, помідора, ранньо-та пізньостиглих сортів капусти, зелених овочевих культур. Автор двох сортів салату Львівський 85 і Комарнянській.

Є автором понад 200 наукових праць. 

Олексій Порошенко

poroshenko.jpg (64 KB)

Олексій Іванович Порошенко радянський і український сільськогосподарський діяч, український політик, Герой України.

У 1959 р. закінчив Львівський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «інженер-механік механізації трудомістких процесів в сільському господарстві».

«До всіх проблем підходити з розумом, брати до уваги рекомендації відомих людей і переймати досвід інших фахівців. Обов'язково вчитися. Людина без вищої освіти якась недороблена, тому що в вузі розширюють кругозір, вчать баченню економіки. Випускники вузів вміють прогнозувати економіку на три-п'ять років вперед», розповів Олексій Іванович.

Олексій Порошенко засновник «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО». 

У 2009 р. отримав звання Герой України за видатні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку агропромислового комплексу, впровадження сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур.

Олексій Порошенко помер 16 червня 2020 р.

Андрій Дем’янович

demyanovych-andriy.jpg (53 KB)

Андрій Вікторович Дем’янович засновник онлайн-сервісу з отримання та моніторингу відомостей про земельні ділянки Feodal.

Закінчив Львівський національний аграрний університет, спеціальність «Землевпорядкування та кадастр». Має диплом магістра.

У агрохолдингу «Мрія» обіймав посади фахівеця з документообігу, старшого менеджера з питань регіонального розвитку, керівника регіонального структурного підрозділу.

Також працював заступником директора компанії «Луги-2» і мав досвід надання консалтингових послуг в сфері землеустрою.

«Під час навчання на землевпорядному факультеті ЛНАУ досвідчений викладацько-професорський склад зміг дати мені хороший фундамент базових знань і розуміння філософії землевпорядкування. Це допомогло у майбутньому при пошуку першої роботи та створенні проєкту за спеціальністю. Викладачі закохали мене у землевпорядкування. Не було б любові до цієї сфери — не було б і Feodal», — розказав Андрій Дем'янович.

Андрій Єланський

Андрій Ігорович Єланський

Андрій Ігорович Єланський — керівник земельного відділу агрохолдингу Grano Group у Чернігівській, Київській, Волинській областях, директор благодійного фонду «Рідне Грано». 

У 2012 р. закінчив Львівський національний аграрний університет.

Працював у Держгеокадастрі, пройшовши шлях від головного спеціаліста до начальника управління. В приватному секторі очолював земельні служби в агрохолдингах.

«Люблю своє діло, робота приносить задоволення. Хоча спочатку це був не мій усвідомлений вибір професії, проте ще у шкільні роки розумів, що у агросфері спеціалісти завжди будуть цінитися. Про університет залишилися тільки приємні спогади. На кафедрі землевпорядкування працюють спеціалісти дуже високого рівня і готують студентів, яким потім не соромно прийти на першу роботу і продемонструвати обізнаність з того чи іншого питання», — зазначив Андрій Єланський.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна