HR Ірина Савицька: Щоб знайти роботу, потрібно вірити в себе та у свою справу

У всьому світі робота тваринника викликає безліч суперечок щодо необхідності та екологічного сліду цієї професії. З цими питаннями ми вже розібралися у нещодавньому матеріалі та поставили всі крапки над «і».  

Читати також: Робота у тваринництві: яких фахівців бракує в Україні

savitska.png (1.30 MB)

Сьогодні поговоримо з HR компанії «Укрмілкінвест» Іриною Савицькою, яка пояснить, що точно потрібно вказати у резюме для успішного працевлаштування, як влаштована робота у компанії та звідки їх працівники щодня беруть сили та натхнення. Спойлер: від любові до своєї справи! 

AgroRobota.com.ua: Розкажіть, будь ласка, про свій досвід роботи? Як давно працюєте в «Укрмілкінвест» та чи були попередні місця роботи дотичні до агро чи до сфери HR?

Ірина Савицька: Коли після закінчення університету шукала роботу, то як і майже всі випускники, придивлялася до компаній, де беруть без досвіду роботи. Таким чином і потрапила до компанії «Монстера», яка надає такі можливості для старту молодим і амбітним. Починала як стажер на посаді менеджера з персоналу. У компанію  «Укрмілкінвест» перейшла трішки більше року назад. Власне ніколи не подумала,  що  своє життя пов’язжу із молочним тваринництвом, але зараз душею та серцем тут. 

AgroRobota.com.ua: На вашу думку, чи відрізняється специфіка найму працівників у сфері тваринництва від найму в цілому? 

Ірина Савицька: Насправді, так. Специфіка нашого бізнесу передбачає роботу переважно в сільській місцевості, коли більшість людей бажає працювати у місті. І, звісно, цей дефіцит відображається на зарплатних очікуваннях претендентів. 

Відкрита вакансія ветлікаря у компанії

Підсумки минулого року

AgroRobota.com.ua: Поговоримо про кадри. Скільки наразі людей працює у вашій компанії та яка у вас була динаміка у карантинному 2020 році?

Ірина Савицька: На сьогодні в компанії працює понад 30 робітників, які живуть своєю справою. Наша компанія стрімко розвивається та успішно реалізує експансію розвитку сімейних  молочних  ферм. І крім західних областей України, де створена основна локація компанії, ми швидко підкорюємо інші регіони на Сході та Півдні України. Тому ми гостро відчуваємо кадровий голод на кваліфікованих спеціалістів.

2020 рік був багатий на кадрові поповнення більше 15 працівниками. 

AgroRobota.com.ua: Поповнення в штаті — це люди з агро чи з інших сфер, яких негативно торкнулась пандемія?

Ірина Савицька: По-різному, є і такі, і такі. 

AgroRobota.com.ua: Які висновки довелося зробити після карантинного 2020-го року? 

Ірина Савицька: Як би це не звучало, але пандемія дала нам досвід управління бізнесом в складний час. Ми побачили, наскільки компанія є гнучкою в управлінні. Фактично, як і інші бізнеси, ми частково перейшли на дистанційну роботу і працювали в такому темпі. 

AgroRobota.com.ua: А як щодо відтоку кадрів? Не погіршилася ситуація після відкриття кордонів? 

Ірина Савицька: Ні, я б не сказала, що збільшилася кількість трудової міграції та звільнення наших працівників за цей час. Навіть, навпаки, більшість людей шукають можливості працевлаштування в Україні.

900 на 650.png (738 KB)

Як шукають робітників в «Укрмілкінвест» та що на них чекає

AgroRobota.com.ua: Поділіться «секретом», як і де ви знаходите потрібних фахівців? 

Ірина Савицька: Шукаємо стандартно за допомогою сайтів з  пошуку роботи,  рекомендації діючих працівників і за активної співпраці з центрами зайнятості.  

AgroRobota.com.ua: Які показники ефективності роботи персоналу ви використовуєте? 

Ірина Савицька: У компанії впроваджена система KPI та ОКR, відтак за кожною ключовою посадою закріплені показники ефективності.

AgroRobota.com.ua: Розкажіть, будь ласка, про роль вашої компанії у проєкті «Сімейні молочні ферми»? Ви допомагаєте з пошуком та підбором персоналу чи можливо з навчанням та адаптацією для фермерів?

Ірина Савицька: Компанія «Укрмілкінвест» є одним із ініціаторів створення та розвитку проєкту «Сімейні молочні ферми». Така форма господарювання, як сімейне фермерське господарство, відповідно системі оподаткування, на якій працюють наші фермери, законодавчо забороняє найману працю. 

Однак, в свою чергу, компанія надає фермерам фактично весь комплекс послуг «під ключ», а також знання і практичні навички прибуткового ведення молочного бізнесу. В перспективі плануємо наймати наших фермерів на виконання певних спеціальних функцій, наприклад, по ветеринарії або зоотехніці, після проходження спеціалізованого навчання від нашого учбового центру, який ми заснували в рамках цього проєкту.

AgroRobota.com.ua: Навчання у цьому навчальному центрі націлене тільки на фермерів з проєкту чи для працівників компанії також? 

Ірина Савицька: Ми навчаємо як власників сімейних ферм, так і працівників. 

Якщо говорити про програми залучення для діючого персоналу, то, наприклад, ми активно беремо участь в днях кар'єри. Зараз, у зв'язку з пандемією, такі заходи дещо призупинилися або перейшли в іншу форму, проте ми не будемо відмовлятися та продовжимо брати участь. 

Відносно мотиваційних програм, то нещодавно ми розпочали масштабну програму стажування кандидатів на різні посади без досвіду роботи. Була розроблена спеціальна програма наставництва. Стажування є оплачуваним терміном на 2 місяці. 

AgroRobota.com.ua: А як щодо матеріальної мотивації? Чи змінилась заробітна плата працівників за 2 роки? 

Ірина Савицька: Заробітна плата зберігає тенденцію до зростання.  Для цього  у нас власне була розроблена система оцінки, грейдування, за результатами яких оплата праці переглядається щорічно.

AgroRobota.com.ua: Чи є приклади вертикального кар’єрного зростання у компанії? 

Ірина Савицька: У компанії виростали з посади звичайного територіального менеджера до позиції керівника представництва та керівника проєкту розвитку СМФ в цілому.

AgroRobota.com.ua: Підкажіть, який середній вік вашого колективу?

Ірина Савицька: Середній вік колективу складає близько 40-а років. У нас є як і 22-річні працівники, так і співробітники, вік яких сягає до 63 років. 

AgroRobota.com.ua: Де шукаєте молодь, яка в цілому зараз не хоче їхати в село?

Ірина Савицька: У нас запроваджена програма стажування кандидатів, про яку вже згадувала. А головне — компанія за вирощування кадрів, і от зараз  відбувається набір на посади помічника територіального менеджера та сільськогосподарського дорадника. Ми наразі тісно співпрацюємо з Мирогощанським аграрним коледжем та орієнтовані на розширення таких партнерств та співпраці з іншими альма–матер. 

AgroRobota.com.ua: Автоматизація — це зло, яке витіснить людей із професії чи головний помічник? 

Ірина Савицька: Для нас це однозначно помічник. Ми запровадили систему CRM, яка не зменшила кількість працівників, натомість покращила ефективність роботи системи в цілому.  

Автоматизація впливає на продуктивність, а бізнес-модель сімейних молочних ферм передбачає такі технології, які дозволяють сім'ї, яка складається з чоловіка, дружини та дітей, тримати до 50 голів великої рогатої худоби без найманої праці. 

Відкрита вакансія інженера-будівельника

AgroRobota.com.ua: Яких співробітників на вашу думку, машини ніколи не зможуть замінити?  А кого  все ж  таки витіснять? 

Ірина Савицька: Важко відповісти на це запитання, наразі у нас такої тенденції взагалі не спостерігається. А будь-яка автоматизація лише дає плюс до продуктивності і до ефективності роботи в цілому. 

СавицькаІрина.png (597 KB)

Ідеальний кандидат 

AgroRobota.com.ua: Що сьогодні важливіше, все ж таки soft skills чи hard skills?

Ірина Савицька: Однозначно, це soft skills. Hard skills можна здобути, з soft-овими люди, можна сказати, народжуються, розвинути їх дуже важко.

AgroRobota.com.ua: Три головних якості працівника галузі тваринництва?

Ірина Савицька: На сьогодні, вважаю, що це комунікативність, вміння працювати в умовах багатозадачності та здатність до навчання.

AgroRobota.com.ua: Яким, на вашу думку, має бути резюме тваринника або ветеринарного лікаря, щоб зацікавити роботодавця? На що звертаєте увагу?

Ірина Савицька: Готовність до роботи в «полях», навички проведення процедур і маніпуляцій, тобто проводити штучне осіменіння, УЗ діагностику, розчистку ратиць. А також вміння знаходити спільну мову з фермерами, адже в обслуговуванні одного ветлікаря знаходиться від 20-ти сімейних ферм.

Відсутність soft-ових навичок важко виявити під час співбесіди, тому на етапі відбору ми майже не відсіємо кандидатів. Часто випробувальний термін 2 місяці розставляє все на свої місця. 

AgroRobota.com.ua: Які поради зі свого досвіду могли б дати шукачам, які хочуть влаштуватися до компанії «Укрмілкінвест»? 

Ірина Савицька: Повинна бути любов до молочного тваринництва. Людині треба вірити в себе, в те, що вона робить і любити свою справу. 

AgroRobota.com.ua: Дякуємо за розмову! Бажаємо вам мотивованих і крутих співробітників! 

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна