Які тенденції на ринку праці очікують в США у 2021 році?

Справедливо сказати, що 2020 рік був таким, як ніякий інший. Несподівана глобальна пандемія COVID-19 змінила повсякденне життя і спровокувала вихор раніше неуявних змін. Процеси працевлаштування, організації роботи та реалізації корпоративної культури змінилися за одну ніч.

Але історія вчить, що кожна криза надає як ризики, так і можливості. У 2020 році COVID-19 спустошив значну частину економіки, залишив без роботи мільйони людей і створив найстрашнішу кризу в галузі охорони здоров'я XIX століття. Він також відкинув застарілі переконання щодо віддаленої роботи та спонукав компанії будувати програми, що розвивають емоційні та культурні зв'язки між командами.

usa.jpg (269 KB)

Тенденція 1. Робота в офісі відновиться, але ніколи не буде такою, як раніше

  • Мільйони американців працюють вдома у 2020 році. Але ми сподіваємось, що більшість повернеться на особисті робочі місця — принаймні, на неповний робочий день у 2021 році, коли COVID-19 буде під контролем.
  • Віддалена форма роботи дозволяє найкраще справитися принаймні з деякими офісними задачами. Повністю віддалені команди мають фінансові та рекрутингові вигоди, але страждають від меншої імпровізації, більшої кількості проблем з формуванням зв'язків та нижчого рівня інновацій.
  • У 2021 році можуть стати популярні гібридні офіси — частково віддалені та частково офісні. Настане безпрецедентна хвиля експериментів та інновацій, тому варто підготуватися. 

Переваги віддаленої роботи

Визначені переваги віддаленої роботи як для роботодавців, так і для працівників стали очевидними у 2020 році. Роботодавці можуть найняти талановитий персонал де завгодно. Менший час трансферу на роботу й додому забезпечує кращий стан здоров'я та моральний стан. 

Дослідження демонструють, що віддалена робота може призвести до значного зростання продуктивності. Також є плюси з точки зору витрат: компанії можуть значно виграти від нижчих витрат на нерухомість, компенсації та пільги завдяки наявності віддаленому штату працівників. Крім того, створення гнучких графіків роботи може стати недорогим способом утримати працівників, які стикаються із проблемами догляду за дітьми та іншими домашніми обов’язками. З усіх цих причин у 2020 р. почався активний пошук віддаленої роботи. 

На Glassdoor різко зросла як кількість віддалених вакансій, так і резюме шукачів дистанційної роботи. Щоб допомогти полегшити пошук вакансії, Glassdoor випустив нові потужні інструменти, що дозволяють кандидатам знаходити роботу та працевлаштовуватися онлайн.

mhp_office.JPG (134 KB)

Підводні камені віддаленої роботи

Компанії, які процвітають завдяки віддаленій роботі, засвоїли важливий урок: навіть повністю віддалені команди повинні регулярно збиратися для особистої взаємодії. Це зміцнює довіру, емоційні зв'язки та загальну людську культуру, яка є основою ефективної та життєздатної команди. Навіть першопроходець дистанційної роботи компанія Upwork рекомендує включати в плани регулярний особистий час для віддаленої команди, сказавши: «Діяльність по створенню команди для віддаленої роботи має таке ж значення, як і для тих людей, які працюють в одній локації. Зрештою, ми не машини».

Потреба в особистому спілкуванні змусить багатьох працівників повернутися в офіс після того, як COVID-19 буде взято під контроль. Є вагомі причини, за якими в останні десятиліття американські технічні гіганти інвестували в розкішні кампуси і безкоштовне харчування для заохочення міцних, особистих, спонтанних, неробочих взаємодій: ці зв'язки між співробітниками є найважливішим внеском у створення культури технічних інновацій і творчості.

Чого хочуть працівники?

Одним уроком, який роботодавці засвоюють під час COVID-19, є те, що більшість працівників не хочуть бути ні повністю віддаленими, ні повністю в офісі. Вони віддають перевагу гібридному підходу з гнучким розподілом часу між офісом та віддаленими місцем роботи для найбільш продуктивного способу вирішення своїх завдань. Згідно з внутрішнім опитуванням Glassdoor, більшість працівників віддають перевагу цим гібридним робочим механізмом. 

На запитання про ідеальну організацію роботи після COVID-19, 70,1% співробітників Glassdoor сказали, що хотіли б розподілити час між роботою вдома та в місцевому офісі. Для порівняння, лише 26,4% сказали, що віддають перевагу лише віддаленій роботі, тоді як лише 3,5% хотіли повернутися в офіс. Сподіваємося, що багато американських роботодавців побачать аналогічну картину незважаючи на те, що частка співробітників, які вважають за краще повністю віддалену роботу під час пандемії, більшість працівників, швидше за все, повернуться в офіс, принаймні, на частину робочого часу, як тільки стане доступною вакцина, чи вже буде безпечніше.

USA.png (21 KB)

Тенденція 2. Співробітники очікують прогресу щодо корпоративного DEI, а не лише обіцянок

DEI — Diversity, Equity, and Inclusion — Різноманіття, Рівність, Інтеграція

  • Рух Black Lives Matter («Життя чорних важливі») пролив нове світло на расову нерівність у 2020 році, і компанії змушені досягати значного прогресу в питаннях різноманіття/відмінності та інклюзії, як ніколи раніше.
  • Протягом багатьох років зростає кількість людей, найманих на роботу з метою забезпечення різноманітності, справедливості та інклюзивності, і в 2021 році цей процес, цілком ймовірно, різко прискориться.
  • Громадськість та працівники чекатимуть звітів про досягнутий прогрес у 2021 році. Нові інструменти Glassdoor допомагають компаніям акцентувати увагу на своїх зусиллях щодо різноманітності, бути більш прозорими щодо прогресу і повідомляти про ті проблеми, які ще належить вирішити в 2021 році.

Сейсмічна зміна робочого місця

Протягом багатьох років як в США, так і за кордоном ростуть ролі, покликані спонукати роботодавців до прийняття значущих заходів по формуванню більш різноманітної та інклюзивної робочої сили. Відповідно з нещодавнім дослідженням Glassdoor, у 2019 році прийом на роботу в США на посади, пов'язані з DEI, зростав щорічними темпами на 30%. Після вбивства поліцією Джорджа Флойда у травні 2020 року, вимоги до роботодавців зробити конкретні кроки щодо диверсифікації робочих місць і економічних можливостей для американців з іншим кольором шкіри стимулювали підтримку більш серйозного ставлення до DEI-функцій в корпоративній Америці.

pryzhok.JPG (352 KB)

Тенденція 3: Зарплатні очікування 

  • Мільйони американців, працюючи вдома, думають про переїзд у нові міста. Якщо вони це зроблять, відбудеться велике коригування зарплати у 2021 році й робітники зіткнуться зі змінами конкурентного оточення.
  • Технічні працівники, які переїжджають з дорогих міст, ​​таких як Сан-Франциско і Нью-Йорк, можуть зіткнутися з можливим коригуванням зарплати в розмірі від -5 до -30% в залежності від того, куди вони переїдуть.
  • Такі бонуси, як безкоштовний обід та корпоративні вечірки, під час пандемії припинені. Але вони знову з’являться у 2021 році, коли команди будуть боротися за відновлення соціальних зв'язків і відродження духу інновацій після того, як пандемія буде взята під контроль.

Чому зарплата у різних містах відрізняється навіть у віддалених працівників

Протягом всієї історії заробітна плата завжди була різною у містах та країнах, навіть за одну і ту ж роботу. Чому? Поширеною хибною думкою є те, що заробітна плата варіюється через вартість життя. Але насправді, швидше за все, буде зворотне різниці в оплаті праці між містами та країнами частково зумовлюють різницю у вартості життя, просто тому, що одного важливого ресурсу завжди бракує і його не можна транспортувати: житла. Це робить витрати на життя дорогими в містах, де високопродуктивні працівники підвищують вартість житла, і більш доступними в слаборозвинених містах з низькою продуктивністю та зарплатою.

Коли працівники повністю віддаляються і переїжджають у нові міста, вони відстороняються від локального ринку праці, який спочатку визначав їхню зарплату. Переїхавши, вони піддаються тенденціям зовсім іншого ринку праці. На оплату повністю віддаленої роботи частково впливатимуть особисті робочі місця, доступні в економіці, де вони знаходяться. Якщо вони в містах з великою кількістю робочих місць, то матимуть більшу переговорну силу та вищу оплату праці. Це частково це впливатиме на глобальні пропозиції і попит на їх вміння. Окрім того, працівники на повністю віддаленій роботі по суті конкурують із світовими пропозиціями всіх інших працівників у кожній країні.

З цих причин, як тільки осяде пил мільйонів переїджаючих працівників, ми очікуємо в 2021 році хвилю коригування заробітної плати для повністю віддалених робітників, незалежно від того, переїжджають вони в нові міста чи ні. Як тільки місцеві ринки праці пристосуються до хвилі нових віддалених робітників, рівноважна оплата праці працівників, які залишили дорогі, перевантажені міста, ​​у деяких випадках буде знижена по мірі того, яка там буде взаємодія між пропозицією, попитом та продуктивністю.

dollar.jpg (77 KB)

Тенденція 4. Навіть найкращі культури компаній повинні адаптуватися до нових реалій після COVID-19

  • Під час COVID-19 компанії втратили важливий спосіб контролю фірмового стилю та бренду роботодавця: дизайн, зовнішній вигляд та стиль корпоративної штаб-квартири.
  • Інтернет-відгуки працівників відіграють велику роль у торговій марці роботодавців під час роботи вдома. Компанії, які виживуть і процвітатимуть у 2021 році, будуть тими, хто сприймає дані про настрої працівників як бізнес-аналітику.
  • Компаніям не потрібні розкішні корпоративні містечка для побудови культури. Для задоволення працівників найбільше значення мають три фактори, жоден з яких не залежить від ведення особистого офісу: наявність вагомої місії компанії, просування прозорих і чуйних керівників та створення чітких кар’єрних можливостей для робітників.

Розвиток культури без офісів

Як створити привабливий бренд роботодавця та культуру компанії під час COVID-19 без використання корпоративних містечок та привілеїв в офісі? Хороша новина для роботодавців полягає в тому, що три найважливіші фактори, які визначають рівень задоволеності працівників, мало пов’язані з офісами:

  • наявність вагомої місії компанії;
  • прозоре та чуйне керівництво;
  • створення чітких шляхів до зростання та кар’єрних можливостей для працівників. 

Без розуміння коли закінчиться пандемія, міцна корпоративна культура буде мати важливе значення, щоб допомогти командам, які працюють на дому, залишатися стійкими та зайнятими у наступному році. Часи випробувань це коли компанії отримують найважливіші привілеї від минулих інвестицій у створення задоволених трудових ресурсів. Ми очікуємо, що в 2021 році компанії будуть схилятися до зусиль, спрямованих на формування культури співробітників, інвестуючи в стратегії, які довели свою ефективність у згуртованості та зміцненні почуття спільної мети співробітників протягом непростого року.

online.jpg (121 KB)

Тенденція 5. Якщо навіть рецесія COVID-10 закінчиться, робочі місця можуть ніколи не відновитися

  • Світова економіка зазнала величезного удару в 2020 році. Але навіть якщо припустити, що вірус знаходиться під контролем у 2021 році, це обіцяє стати роком відбудови, відновлення та збільшення кількості робочих місць, оскільки працедавці, робітники та споживачі адаптуються до світу після COVID-19.
  • Багато робочих місць було втрачено, і вони відновляться не скоро. Дані Glassdoor демонструють руйнівні наслідки, зокрема, на низькокваліфіковані робочі місцях в освіті, адміністративних службах, продажах та охороні здоров’я.
  • Навіть коли рецесія COVID-19 стане віддаленим спогадом, це буде мати тривалі наслідки для працівників та робочих місць. Люди будуть економити гроші і планувати вихід на пенсію інакше, вимагатимуть від роботодавців якісного медичного обслуговування та гнучкості пільг.

Спеціальності, які піддаються найбільшому ризику у 2021 р. після завершення COVID:

Рецесія 2020 року істотно відрізнялася від попередніх спадів. Як і відновлення. Через те, що глобальна пандемія змінила поведінку споживачів і звички на робочому місці, існує багато спеціальностей, які можуть масово не бути затребуваними протягом багатьох років. Наводимо список робочих місць, найбільш «схильних до ризику» від COVID-19. Це дуже поширені спеціальності (з 5000 і більше вакансій в США), які постраждали від великого спаду на Glassdoor в період з жовтня 2019 по жовтень 2020 року. У даних чітко простежується кілька закономірностей:

  •  COVID-19 призвів до катастрофічних втрат відкритих вакансій в сфері персональних послуг. Число вакансій консультантів по красі скоротилося на 53%, паркувальників на 51%, стилістів на 50%. Навіть кількість консультантів по догляду за домашніми тваринами скоротилося на 41%. Це ті послуги, без яких багато американців обходяться під час пандемії. Навряд чи ці спеціальності стануть затребувані, поки не стане доступна вакцина;
  •  у зв'язку з закриттям шкіл під час пандемії різко скоротилися робочі місця в сфері освіти. Число робочих місць для професорів скоротилося на 39%, а для викладачів — на 34%. Американська система вищої освіти стикається з величезним фінансовим кризою через зменшення кількості учнів і закриття навчальних закладів. Ці робочі місця можуть не повернутися протягом тривалого часу;
  • адміністративні та менш кваліфіковані офісні функції несуть на собі основний тягар скорочення робочих місць сьогодні, і це, ймовірно, продовжиться і в 2021 році. Так як рецесія COVID-19 спонукає компанії інвестувати в автоматизацію і програмне забезпечення замість того, щоб наймати назад цих спеціалістів у тих же кількостях. Вакансії для координаторів заходів скоротилося на 69%, помічників — на 55%, HR-фахівців загального профілю — на 37% і фахівців з кредиторської заборгованості — на 37%. А з закриттям офісів по всій країні кількість вакансій секретарів скоротилося на 35%;
  • під час COVID-19 скоротилася не лише кількість робочих місць, а й доходи багатьох компаній. Кількість робочих місць для демонстраторів продукції скоротилося на 63%, для представників бренду — на 41%, а для менеджерів з продажу — на 34%. В умовах, коли продажі в багатьох галузях промисловості впали, ці робочі місця можуть не повернутися в повному обсязі до тих пір, поки вакцина не стане широко доступною, а COVID-19 не зникне як загроза здоров'ю людей;
  • різко скоротилися робочі місця в дискреційних службах охорони здоров'я — потреби в медичному обслуговуванні, які можуть бути відкладені під час пандемії. Число робочих місць для аудіологів скоротилося на 70%; для окулістів — на 61%, а для фізіотерапевтів — на 40%.

Свіжі вакансії агробізнесу

Але коли під час пандемії кількість вакансій зменшується, деякі роботодавці в галузі електронної комерції, охорони здоров’я та інших галузей, що працюють на передовій, продовжуватимуть розширювати штат в 2021 році. Наприклад, кількість робочих місць на складі зросла на 174% порівняно з жовтнем тому на Glassdoor; аналогічно, кількість зареєстрованих вакансій медсестер зросла на 51% під час COVID-19.

Щоб допомогти підбору кандидатів у цих сферах, Glassdoor запустив інструмент COVID-19 Hiring Surge Badge, який сприяє підвищенню ефективності на ринку праці, дозволяючи компаніям повідомляти безробітним американським працівникам про те, що вони наймають і мають великий попит на талановитих робітників.

Karantyn_1.jpg (191 KB)

Складання прогнозів щодо завтрашнього ринку праці це невдячна справа. Поєднання глобальної пандемії, суворої рецесії, широкомасштабних соціальних заворушень та сильно поляризованих національних виборів змусило експертів більше, ніж зазвичай, думати, що відбуватиметься у 2021 році.

Але одне можна сказати точно: на світовому ринку праці в 2021 році настає переломний момент. Після бурхливого року ми, мабуть, вже переживаємо швидке економічне відновлення. Але поки COVID-19 не буде взятий під контроль, глобальна пандемія залишатиметься на місці водія, а працівники та роботодавці залишатимуться пасажирами.

Сьогоднішні виклики змушують тривожитися щодо робочих місць та майбутнього економіки США. Але вони також надають можливості вдосконалюватися — переосмислити, як ми організовуємо роботу, які маємо цінності у якості працівників і роботодавців, та надають шанс знайти спільну основу, яка допоможе разом зцілитися та відновитися в 2021 році.

Джерело: glassdoor.com.

Нові вакансії