Жінки у зарубіжному сільському господарстві

Ситуація з працевлаштуванням жінок в Україні є досить специфічною. Згідно з даними Держстату, жінок в Україні працює менше, ніж чоловіків. Так, це 49,8% проти 64,5%. А дані Державної служби зайнятості свідчать, що в Україні більше безробітних жінок, ніж чоловіків (58% проти 42%).

Крім того, є різниця і у зарплаті: у I кварталі 2020 р. середньомісячна заробітна плата в агросекторі чоловіків становила 9 017 грн, а у жінок — 7 898 грн.Є різниця і в середньому по Україні: чоловіки отримують 12 438 грн, а жінки — 9 785 грн.

Читати більше: В агросекторі зарплата чоловіків на 12% більша, ніж у жінок

Проте команда AgroRobota.com.ua вирішила розібратися, які тенденції працевлаштування жінок на міжнародних ринках праці та чи проходить фемінізація сільського господарства в інших країнах. 

zhinka.jpg (219 KB)

Питання фемінізації сільського господарства або ж участі жінок у сільськогосподарському секторі, відносять до феміністської економіки. Встановлено, що понад 80% сільських дрібних фермерів у всьому світі становлять жінки. І це було викликано міграцією чоловіків з метою пошуку роботи в інших галузях. Сектор праці ООН виявив, що з усіх жінок 45-80% працюють в сільському господарстві. 

Цей термін також застосовується до інших явищ, включаючи збільшення частки жінок у сільськогосподарській робочій силі, чоловічу міграцію з сільських районів, скорочення можливостей жінок в сільськогосподарському виробництві і нижчу заробітну плату в сільській місцевості через відсутність навичок. 

Так, наприклад, у США жінки збільшують частку найманої робочої сили на фермах. Статистичні дані говорять про те, що в період з 2009 по 2018 р. працевлаштування жінок на американському агроринку збільшилося на 25%. Таке зростання пояснюється тим, що зі збільшенням витрат на оплату праці деякі виробники застосовують механічні засоби (наприклад, гідравлічні платформи, які замінюють сходи при збиранні дерев з плодів, а також мобільні конвеєрні стрічки). Тому на заміну молодим хлопцям, які виконують ці задачі, приходять жінки та працівники старшого віку.

womenfield.jpg (326 KB)

Цікавішою є ситуація у країнах Південної Азії. Жінки дуже часто мають неоплачувану працю, а їх частка в економічно активному населенні вкрай низька. Причому навіть в такій країні, як Шрі-Ланка, яка багато інвестує в шкільне навчання дівчат. При цьому сільське господарство — це єдиний сектор, де жінки зараз беруть верх. 

У Бангладеш, Бутані, Індії, Непалі та Пакистані частка економічно активних жінок, які працюють в сільському господарстві, зараз варіюється від 60-98%. В аграрному секторі всіх цих країн працює більше жінок, ніж чоловіків. 

Але чи зможе фемінізація сільського господарства в країнах з перехідною економікою в Азії допомогти та сприяти розширенню соціально-економічних прав та можливостей жінок? 

zhinka_3.jpg (118 KB)

Насправді, навіть коли жінки беруть на себе більше сільськогосподарських обов'язків, їх повноваження щодо прийняття рішень залишаються обмеженими. У Бангладеш, наприклад, революція в області мікрофінансування і програми навчання, що проводяться неурядовими організаціями, дозволили тисячам сільських жінок стати передовими працівниками і навіть почати свій власний малий бізнес з 1990-х років. Наразі країна посідає перше місце в Південній Азії по ліквідації розриву в оплаті праці. Проте в сільському господарстві жінки мають приблизно однакову владу з чоловіками, якщо її вимірювати такими змінними, як активи та контроль над доходами.

Крім того, дослідження, проведене в Індії, показало, що зростаюча участь жінок в сільському господарстві тісно пов'язано з декількома показниками бідності. Це принаймні частково відображає той факт, що вступ жінок в оплачувану робочу силу не супроводжується будь-яким скороченням їх і без того важкого тягаря неоплачуваної праці. І зростаюча частка жінок, зайнятих в сільськогосподарському секторі, взагалі не отримує оплату за свою роботу.

zhinka_2.jpg (229 KB)

Додайте до цього непередбачуваний характер сільськогосподарського виробництва і, як кажуть дослідники в Індії, «фемінізація сільського господарства може бути краще описана як фемінізація аграрного лиха». В індійському штаті Махараштра зростаючі борги призвели до подвоєння числа самогубств серед жінок-фермерів за останні чотири роки.

У сільських районах Бангладеш, навпаки, розширення прав і можливостей, таких як здатність впливати на рішення про покупку і вступати в добровільні асоціації, істотно сприяло задоволенню їхнього життя, незалежно від їх економічного становища.

womeninfield.jpg (104 KB)

Редакція AgroRobota.com.ua впевнена, що жінка в агро — до щастя. Представниці прекрасної статі в аграрній сфері займають керівні посади, щоденно справляються з надважкими задачами і розвінчують міф, що сільське господарство не місце для жінки.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна