Що на обід: Чим годують механізаторів у полі

Психологи стверджують, що чим краще харчуються співробітники, тим ефективніше їх робота і кращий емоційний стан. А ми знаємо, що хороший працівник ситий працівник. 

Latifundist.com дізнався, як агрохолдинги годують своїх співробітників, зайнятих з ранку до вечора на польових роботах. Традиційно механізаторам їжу привозять в поле, щоб не витрачати дорогоцінний час на поїздку в їдальню і назад. Але, як виявилося, сьогодні методи забезпечення харчування відрізняються від тих, які були кілька десятиліть тому. Не змінилася тільки суть на свіжому повітрі їжа завжди здається набагато смачнішою.

Читати також: Що в меню: Як в агрохолдинги організовують харчування співробітників в полі

obed-traktorista.jpg (55 KB)

Аутсорс в поле

Понад рік тому в агрохолдингу «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» їжу для працівників, задіяних в полі, готували у власних їдальнях. Але така організація харчування мала свої недоліки. Багато часу займали закупівля і розвозка продуктів. Потрібно було відстежувати навантаження на кухарів (в сезон набирати більше персоналу, а потім звільняти), підтримувати технічний і санітарний стан кухонь і їдалень на належному рівні. На це щорічно витрачалися чималі кошти, тому й було прийнято рішення перейти на аутсорс.

«Зараз користуємося послугами аутсорс для забезпечення харчування наших співробітників. Доставка їжі від кухонь до кінцевого споживача (поле, бригада) забезпечується власним транспортом. Завдяки цьому ми не маємо проблем із закупівлею продуктів, ремонтом обладнання, якістю і кількістю готових страв, а завдяки конкуренції між ФОПами маємо високі смакові показники приготовленої їжі», — поділилася Олена Дворко, директор департаменту управління персоналом «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО».

eda_6.jpg (247 KB)

За її словами, основною метою передачі їжі на аутсорс була не економічна вигода, а створення безпечних умов харчування працівників і підвищення якості їжі. Сьогодні таке харчування обходиться компанії в середньому в 2 млн грн в місяць, з яких майже 600 тис. грн витрати на логістику. З моменту виходу в поле і до моменту завершення основних польових робіт годують на 60% працюючих більше, ніж між сезонами. Один комплексний обід обходиться компанії в 50 грн на людину. Для всіх співробітників харчування безкоштовне.

«У комплексний обід входить перша страва на м'ясо-кістковому бульйоні з шматочком м'яса або з фрикадельками, на друге каша/макарони/картопля, обов'язково м'ясо або риба (це може бути звичайний гуляш/різновид котлет/відбивні/смажена або запечена риба), салат із сезонних овочів, хліб, компот. Меню складено з урахуванням калорійності готових страв для професій з важкими умовами праці (тракторист). Згідно з результатами анонімного опитування, проведеного на підприємстві двічі в рік, задоволеність харчуванням виросла на 24% в порівнянні з аналогічними періодами минулих років», — додала Олена Дворко.

traktor.jpg (86 KB)

Іменні термоси

У компанії «Кернел» у активний сезон кількість співробітників, зайнятих на польових роботах, збільшується і становить близько 3,6 тис. чоловік. Їжу готують в основному на кухнях власних їдалень. На деяких підприємствах їдальні передані в оренду приватним підприємцям, які надають послуги з надання готових обідів.

Раніше їжу в поле привозили в загальних термосах. Безпосередньо на полі кухар розкладав її по тарілках і видавав столові прилади. Через це сам процес видачі був досить тривалим. Як вийшли з такої ситуації? Почали привозити їжу в термосах.

«В організації виїзного харчування ми приділяємо велику увагу не тільки якості їжі, але і зручності її прийому. Їжа на поле доставляється в індивідуальних іменних термосах. Кожен співробітник користується своїм, що забезпечує дотримання всіх санітарних норм. У період пандемії це пріоритет. Термоси комплектуються в їдальні, на поле їх залишається тільки роздати. Так наші співробітники отримують своєчасно корисні і гарячі обіди, а компанія звільнена від необхідності організовувати роботу повара в полі», — розповіла Наталія Кульчицька, керівник департаменту з персоналу «Кернел».

Також у компанії практикують видачу пайків. Хоча її використовують рідко, але вона показала свою ефективність якщо потрібно нагодувати співробітників, які знаходяться на віддалених полях. Оскільки такий пайок зберігається тривалий час, немає потреби в його додатковій логістиці співробітники самостійно забирають необхідну кількість пайків на період своєї роботи в полі.

termos.jpg (113 KB)

Досвід використання реторт-пакетів

А на підприємстві «Мега Менеджмент Проект», яке входить до Броварського кластера A.G.R Group підрахували, що після переходу на пайки продуктивність праці збільшилася на 25%. Тут ще два роки тому в якості експерименту почали годувати механізаторів в полі за допомогою реторт-пакетів, які постачає компанія «Пирятинський делікатес». Експеримент вдало прижився, і сьогодні таким чином годують всіх співробітників агрохолдингу, зайнятих на польових роботах.

«Якщо ти хочеш, щоб людина добре працювала, в першу чергу ти його повинен добре нагодувати. Завдяки новій системі харчування наші працівники тепер не чекають доставки їжі, а, в залежності від специфіки свого організму, їдять у зручний для них час. Вони тепер більш сконцентровані на виконанні своїх функціональних завдань», — зазначив Давит Авагян, керівник Броварського кластера A.G.R Group.

eda_1.JPG (97 KB)

За його словами, раніше їжу доводилося готувати у власній їдальні і потім везти в поле. З цим виникали проблеми, оскільки поля розкидані, і поки машина доїде від одного поля до іншого, розташованого за 50 км, проходить до трьох годин. У результаті механізаторам, які працюють на найвіддаленіших полях, доводилося їсти холодну їжу. Все це позначалося на ефективності їх роботи.

Сьогодні це завдання набагато спрощене. Агрономічна служба заздалегідь подає список людей, які будуть задіяні в полі. Виходячи з цих даних і того, скільки часу людина буде там перебувати, йому вранці видається або сніданок з обідом, або добовий реторт-пакет. Його зручність ще і в тому, що їжу можна швидко розігріти за допомогою безполум’яного нагрівача і вживати прямо з пакета (столові набори йдуть в комплекті). Таким чином, компанія економить на тільки на логістиці, а й на закупівлі продуктів і утриманні їдалень.

«Меню реторт-пакетів різноманітне. Це і каші, і м'ясні продукти, і борщі, і супи, чай, галети. Поставляється їжа в вакуумних пакетах, що дуже зручно, коли на вулиці стоїть сорокаградусна спека. Можна не переживати за здоров'я співробітника і якість їжі. Вся продукція, яку постачає «Пирятинський делікатес», була розроблена за участю наукових співробітників Інституту громадського здоров'я ім. А. М. Марзєєва НАМН України», — наголосив Давит Авагян.

eda_3.JPG (150 KB)

Він також додав, що під час весняно-польових робіт і посівної в Броварському кластері за допомогою реторт-пакетів годують до 30 осіб. У літній сезон близько 10-12 чоловік, а восени, коли потрібно задіяти великі людські ресурси, понад 60 людей.

Під час візиту на підприємство «Мега Менеджмент Проект» Latifundist.com вдалося застати, як механізатори вечеряють в поле. Колеги не могли не поцікавитися, що в меню. Ну, а щоб переконатися, що їжа з пакетів нічим не поступається тій, яку готують в їдальні, працівники запропонували її скуштувати. У меню в той вечір була печеня, тушкована з овочами, галета і чай. Їжа виявилася смачною, а головне ситною. 

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна