Робота нотаріусів — ахіллесова п'ята сьогоднішнього ринку землі в Україні — думка

Співзасновник земельного агентства «Володар» Володимир Нагорний заявив, що робота нотаріусів — це ахіллесова п'ята сьогоднішнього ринку землі в Україні. Опрацювати одну угоду сьогодні можна за 5 годин, але багатоетапність затягує процес.  

Про це йдеться в матеріалі «Ринок землі — два місяці від старту: земельні операції, ціна, оренда, спадкування, переважне право, 100 га в одні руки, інвентаризація, кредитування».

На думку Володимира Нагорного, щоб зробити максимально комфортною роботу із земельними операціями, слід детально вивчити слабкі місця і виправити їх. 

«До 1 липня 2021 року угода з купівлі/продажу земельної ділянки — це була робота в одну дію — оформили 1 документ. За результатами підписання цього документу — договору купівлі/продажу вносилися просто зміни в реєстр і все — на цьому крапка. Сьогодні ж це значно складніше», — наголосив Володимир Нагорний.

Також як приклад він навів процедуру перевірки набувача права власності на землю.

«Сьогодні це досить цікавий квест. Я нещодавно проходив перевірку перед купівлею землі і з'ясував, що у мене є земельна ділянка 0,75 сотки із кадастровим номером. Відразу почав перевіряти і виявив, що це половина земельної ділянки моєї дружини, яку записали на мене. Не знаю, чому так, бо за законом — це спільна/сумісна власність подружжя за приватизованими ділянками. І таких моментів багато для нотаріуса», — пояснив він.

Окрім того всю земельну процедуру наразі може зупинити один штраф навіть розміром в одну гривню.

Елементарний штраф за порушення правил дорожнього руху, виконавче провадження хоча б на 1 гривню штрафу закриває можливість продати земельну ділянку. Аналогічно — і щодо купівлі землі. Це стосується і директорів підприємств: якщо ви у багатьох підприємствах є директором, то всі штрафи, які наїздили ваші працівники-водії, автоматично підтягуються до вас, і ви вже жодним чином не зможете купувати землю», — резюмував Володимир Нагорний.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна