Хто такий сюрвеєр та які таємниці він може розказати?

Сюрвей або, як в Україні більш поширений варіант, морський інспектор, важливий при розв’язанні багатьох задач, пов'язаних з веденням експортно-імпортної діяльності або при розвантажувально-навантажувальних операціях. Сьогодні редакція AgroRobota.com.ua разом з Latifundist.com спробувала розібратися, що це за професія, які навички та освіта потрібні фахівцям і чим цікава ця робота. 

zerno_9.JPG (556 KB)

Про професію

Сюрвеєр — це незалежний і високопрофесійний інспектор, головна задача якого є складання максимально точної і об'єктивної оцінки якості надання транспортних послуг на кожному етапі. Спеціаліст повинен контролювати логістичні центри та склади, а також завантаження і вивантаження товарів. 

Робота сюрвеєра становиться все більш популярною та все більше міжнародних компаній працюють, базуючись на результатах сюрвеєрських послуг. Сам термін сюрвей (з англ. surveyor) перекладається, як контроль або інспектор. Цікаво, що спочатку такі спеціалісти були потрібні при реалізації морських перевезень, але потім попит з’явився і у інших сферах діяльності, пов’язаних з логістикою. 

Кожен сюрвеєр, як і в принципі всі фахівці у логістиці, має свої персональні обов’язки. Є фахівці, які відповідають за експедування і перевезення товарів, а є спеціалісти, які займаються митним оформленням або страхуванням. Як і в інших сферах діяльності, розподіл обов’язків серед фахівців одного напрямку допомагає забезпечити максимальну ефективність усіх процесів. 

Крім того, наприклад, морський сюрвеєр займається перевіркою усієї документації судна. Це може бути свідоцтво про право власності, судновий журнал, санітарні документи та ліцензії. 

port_1.jpg (241 KB)

Яка потрібна освіта та навички

Найбільш підходяща освіта для сюрвеєра це повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки. Наприклад, це може бути Ізмаїльський інститут водного транспорту, Одеська національна морська академія або Одеський національний морський університет та інші. До того ж є і курси для підвищення кваліфікації. 

Формально роботодавці зазначають, що для роботи інспектором потрібно від 3-5 років навчання: для магістра — не менше 3 років, спеціаліста — не менше 4 років, бакалавра — не менше 5 років. 

students.jpg (78 KB)

Основним завданням кожного сюрвейера є забезпечення контролю кількісних, технічних, а також якісних параметрів вантажів під час кожного з етапів проходження продукції. Йдеться про кожного з діючих аспектів транспортного процесу, до числа яких відносяться склади, логістичні комплекси, реалізація навантажувальних заходів та інші маніпуляції з товарами.

Основа діяльності сюрвейера на транспорті безпосередньо пов'язана проведенням страхування. На базі висновку експерта виносяться рішення страхових компаній щодо величини компенсаційних виплат. На практиці сюрвейєр допомагає виявити реальні причини та обставини псування, пошкоджень або загибелі перевезених матеріалів.

Особливість роботи та обов'язків сюрвейера полягає в необхідності суворого дотримання регламенту надання послуг, а будь-які помилки можуть стати причиною залучення фахівця до відповідальності. Розроблено традиційний перелік послуг, які надає сюрвейєр. До їх числа відносяться:

  • виявлення фактичної придатності транспортних засобів та повна відповідність з регламентом вантажоперевезень при обслуговуванні різних типів товарів;
  • проведення розслідувань, пов'язаних зі страховими ситуаціями, основних причин поганого збереження матеріалів, пошкоджень в результаті перевезення товарів різними типами транспортних засобів з подальшою оцінкою завданих збитків;
  • реалізація комплексного огляду вантажів перед здійсненням навантаження і передача необхідної інформації щодо перевезення, підготовка і передача необхідних супровідних документів;
  • забезпечення контролю за профільними вантажними операціями, надання послуг суперкарго, здійснення ключових планів з завантаження транспортних засобів і суден, сюди ж відноситься надання рекомендацій по нагляду процесу навантаження, укладанні і фіксації товарів;
  • підтримання тальманського рахунку товарів при здійсненні вивантаження і навантаження, обслуговуванні контейнерів і транспортних одиниць;
  • виявлення фізичного стану та технічних особливостей вантажів, кількості виробів з розрахунком навантаження та інші. 

Читати також: ТОП-5 цікавих випадків з особистого досвіду сюрвейера

vagon.JPG (236 KB)

Реальний попит в Україні 

Відкритих вакансій сюрвеєра в Україні не так і багато. До того ж, ця робота має свою специфіку регіону. Зазвичай таких спеціалістів шукають в Одесі, Ізмаїлі, Чорноморську, Маріуполі та інших південних містах. 

Крім спеціалістів, які потребують самі компанії, є й сюрвеєрські компанії, які пропонують своїх незалежних інспекторів для бізнесу. 

У деяких вакансіях заробітна плата варіюється від 15 до 25 тис. грн. Зазвичай сюрвеєрські компанії самостійно призначають оплату свого фахівця, але, в цілому, надання сюрвеєрських послуг — це певний відсоток від вартості вантажоперевезення.

barzha.JPG (172 KB)

Не треба самостійності!

Кожен хоче заощадити гроші й іноді замість того, щоб довіритися професіоналам, люди виконують роботу самостійно. До чого це може призвести? Співзасновник і директор сюрвейерської компанії «Блек Сі Сюрвей» Андрій Єфімов поділився з Latifundist.com такими історіями з власного досвіду.

andrej-efimov.jpg (39 KB)

Читати: Сам собі сюрвейєр, або До чого призводить економія на інспектора

За його словами, найчастіше економлять на попередньому відборі зі складів перед покупкою товару або перед відвантаженням. У таких випадках співробітник компанії вантажовласника особисто йде на склад і набирає у відро з краю загальної партії пару кілограмів вантажу. Якщо ж трапляється розумніший «сам собі сюрвейєр», то бере готову пробу в лабораторії елеватора. Але такий зразок зовсім не відображає якісних показників всього обсягу вантажу. Акредитований сюрвейєр провів би відбір рівномірно зі всієї партії вантажу, формуючи загальну пробу і потім виділяючи з неї композитний репрезентативний зразок. Продовжуючи економити, співробітник несе такий зразок в державну лабораторію, яка, ймовірно, оснащена радянським обладнанням, і отримує гарні результати. Але проходить час і при відвантаженні з цього складу виявляється, що якість продукції не така, як заявлена. Починаються неприємності по ланцюжку: зупинка навантаження простій транспорту/судна переговори про дисконт додаткові витрати (доробка вантажу, арбітраж і т. д.).

proba_zerna.jpg (65 KB)

Ще один класичний приклад від Андрія Єфімова, як «сам собі сюрвейєр» брав зразок ріпаку зі складу незрозуміло яким чином, передавав його в лабораторію і отримав протокол з результатом, що ГМО не виявлено. Але при відвантаженні вагонів покупець поставив свого сюрвейєра, який тестує експрес-методом кожен вагон на ГМО. У вантажі виявляється ГМО і товар вже продається з дисконтом, а також додатково накладаються витрати на простій вагонів і арбітраж.

«Приходять завантажені пшеницею машини. Ми перевіряємо якість перед вивантаженням. Починаємо візувати щупом, наконечник ламається, думаємо що невдало потрапили в ребро, вставляємо другий щуп в інше місце ламається другий наконечник. Справа нечиста. Термінал почав вивантажувати, виявилося, що на дні замість пшениці дрібні камені. Природно, не просто так, природно, для того, щоб вага була більше, ніж по факту», — поділився Андрій Єфімов.

Ось вам і труднощі вибору: взяти заздалегідь незалежного сюрвейєра і встигнути підготувати вантаж або заощадити і мати «головний біль» під час відвантаження.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна