Екоаналітик: чи стане професія майбутнього трендовою в Україні?

Міністерство освіти і науки України підготувало проєкт «Cтратегії розвитку вищої освіти України на 2021-2031 роки», де одним з пунктів представлені професії майбутнього, які будуть затребуваними в Україні через декілька років. 

ecolog.jpg (355 KB)

За оцінками світових експертів, оприлюднених Forbes, BBC, Trade Schools Colleges й експертів дослідницької групи Digitale Transformation науково-дослідного інституту майбутніх трудових відносин (м. Бонн), найбільш затребуваними будуть фахівці, які можуть проєктувати, впроваджувати нову техніку і технології з урахуванням викликів майбутнього, а також професії, пов’язані із забезпеченням життя та здоров’я людини. Однією з таких є екоаналітик. 

ekoanalytyk_2.png (354 KB)

Екоаналітик займається аналізом існуючих і потенційних екологічних ризиків, розробкою заходів з охорони флори і фауни, максимального збереження наявних природних ресурсів, видів представників тваринного і рослинного світу, а також розробляє заходи щодо протидії негативним діям, які неминуче призведуть суспільство до катастрофи — вирубка лісів, осушення боліт, винищення рідкісних тварин і т.д.

ecoanalytyk.jpg (1.10 MB)

Що робить екоаналітик?

В цілому екоаналітик — загальна спеціальність. До речі, цим фахівцям можна працювати на аутсорсі, адже головне завдання у цій роботі — консультувати. Наприклад, задача екоаналітика в будівництві полягає у тому, щоб перед початком зведення проаналізувати територію споруди, ґрунт, віддаленість від водойм, природоохоронних заповідників і парків, а також підібрати архітектурно-будівельні та оздоблювальні матеріали (цеглу, фарби і т.д.), що приносять найменшу шкоду для зовнішнього світу.

На підприємствах і заводах фахівець вивчає технології, що використовуються в цехах, якість продукції, а також стан згубного впливу і пропонує план оптимізації та модернізації робочих процесів.

Екоаналітик може працювати у будь-якій сфері АПК: ветеринарії, агрономії, елеваторній галузі, тощо.

analiz.jpg (84 KB)

Досвід зарубіжного ринку праці 

Для України та в цілому для країн СНД це зовсім нова спеціальність, тому варто звернутися до досвіду зарубіжного ринку праці й дізнатися, як у інших. Наприклад, у США є ціла компанія EcoAnalysts, яка працює з 1992 року. Три студенти з університету Айдахо, які цікавилися риболовлею та почали цікавитися впливом землекористування на водні співтовариства, такі як водорості, донні безхребетні і риби, вирішили відкрити консалтингову компанію з питань навколишнього середовища. 

Так за 25 років компанія зібрала команду технічних і наукових експертів, щоб допомогти клієнтам розв’язувати різні екологічні проблеми. Наприклад, на території проєкту можуть бути мідії, які знаходяться під загрозою зникнення і їх потрібно перемістити, щоб вони вижили. Після цього проєкт можна побудувати.

Основна робота компанії — це консультування бізнесу для безпечного поєднання діяльності людини і життя планети. 

EcoAnalysts.jpg (113 KB)

Команда EcoAnalysts складається з учених-екологів, біологів, токсикологів і технічних фахівців. До речі, посади екоаналітика в цій компанії немає, а функціональними обов’язками цього спеціаліста займаються команди. На сайті компанії станом на липень 2020 р. відкриті 4 вакансії, в основному шукають водних біологів. Проте, на жаль, рівень зарплати не вказаний.

Але на сайті Glassdoor.com зазначено, що станом на вересень 2020 р. середня зарплата екоаналітика складає $69 тис. в рік. Тобто це близько $5 тис. на місяць. 

ekoanalytyk.png (213 KB)

Проте пропозиції можуть бути різними і, звісно, залежать від вимог до кандидатів й обов’язків на посаді. Так, наприклад, ми знайшли відкриту вакансію екоаналітика в Intevac, де пропонують від $97 до $106 тис. за рік. 

ekoanalytyk_1.png (63 KB)

Що ж можуть в перспективі отримати українські фахівці?

Для України професія екоаналітика є зовсім новою і ще дуже важко сказати які зарплати очікуються на українському ринку праці. Адже на таких спеціалістів ще немає навіть попиту і відкритих вакансій екологічних аналітиків вкрай мало. 

Ми можемо припустити, скільки має заробляти такий спеціаліст, ґрунтуючись на середньостатистичному заробітку біолога, еколога та аналітика. Так, за даними Work.ua, біолог отримує в середньому 13 тис. грн, еколог — 10 тис. грн, а аналітик — 16 тис. грн. 

ekoanalytyk_3.png (11 KB)

Тому, на думку AgroRobota.com.ua, очікувана зарплатня українського екоаналітика зі знижкою на унікальність і новизну може складати приблизно 15-20 тис. грн, залежно все ж таки від його обов’язків. 

Як стати екоаналітиком в Україні? 

Що стосується освіти, то в цьому випадку абітурієнтам та тим, хто просто хоче змінити спеціальність, варто звернути увагу на максимально схожі за обов’язками спеціальності. Оскільки такої освітньої програми в українських ВНЗ ще немає, то ми склали список схожих програм та університетів, які готують такі кадри. 

Спеціальність

Поширеність ВНЗ (кількість) 

Середня вартість навчання денної форми навчання (бакалавр) за 4 роки

Екологія 

109 

від 20 тис. грн

Геодезія та землеустрій

48

від 20 тис. грн

Технології захисту навколишнього середовища

40

від 35 тис. грн

Біотехнології та біоінженерія

34

від 20 тис. грн

Також Міністерство освіти та науки України має затверджений стандарт вищої освіти за спеціальністю «Екологія», а саме перелік спеціальних (фахових, предметних) компетентностей, які мають освоїти екологи-бакалаври за 4 роки навчання.

eco.jpg (47 KB)

Компетентності майбутнього еколога:

  • знання та розуміння теоретичних основ екології, охорони довкілля та збалансованого природокористування;
  • здатність до критичного осмислення основних теорій, методів та принципів природничих наук;
  • розуміння основних теоретичних положень, концепцій та принципів математичних та соціально-економічних наук;
  • знання сучасних досягнень національного та міжнародного екологічного законодавства;
  • здатність до оцінки впливу процесів техногенезу на стан навколишнього середовища та виявлення екологічних ризиків, пов’язаних з виробничою діяльністю;
  • здатність до використання основних принципів та складових екологічного управління;
  • здатність проводити екологічний моніторинг та оцінювати поточний стан навколишнього середовища;
  • здатність обґрунтовувати необхідність та розробляти заходи, спрямовані на збереження ландшафтно-біологічного різноманіття та формування екологічної мережі;
  • здатність до участі в розробці системи управління та поводження з відходами виробництва та споживання;
  • здатність до використання сучасних інформаційних ресурсів для екологічних досліджень;
  • здатність інформувати громадськість про стан екологічної безпеки та збалансованого природокористування;
  • здатність до опанування міжнародного та вітчизняного досвіду вирішення регіональних та транскордонних екологічних проблем;
  • здатність до участі в управлінні природоохоронними діями та/або екологічними проєктами. 

Читати також: АгроАбітурієнт: яких фахівців випускає ОДАУ

Тож AgroRobota.com.ua бажає вам залишатися в тренді, слідкувати за «новинками» на ринку праці та працювати кожний день з задоволенням! 

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна